Potrawka z dyni, choriso i cieciorki
Składniki:
1 kg dyni
300 g cieciorki
100 ml białego wina
1 łyżka miodu
6 pomidorów polskich
300 g kiełbasy choriso
olej do smażenia
3 cebule
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
oregano
rozmaryn świeży
chili
pieczywo rustykalne
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy oregano i rozmaryn. Następnie dodajemy choriso pokrojone w plastry. Marchewkę startą na tarce dodajemy do cebuli, czosnek. Po kilku minutach dodajemy dynię pokrojoną w grubą kostkę. Podlewamy winem i odparowujemy krótko, następnie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę, najlepiej bez skóry. Miód, ostre chili, sól. Wszystko wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 st. C.
Kurczak pieczony z cebulą, okrą i fenkułem
Składniki:
200 g okry
2 fenkuły
10 pałek kurczaka
sól
cukier do smaku
200 g masła
2 sery mozzarella
100 g sera dojrzewającego tartego typu parmezan
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
koperek
Przygotowanie:
Fenkuł kroimy na 6 części, gotujemy w mleku z dodatkiem kurkumy, soli oraz cukru. Kurczaka obsmażamy krótko na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy fenkuła, podsmażonego kurczaka, podsmażoną okrę, przekładamy mozzarellą. Wszystko posypujemy serem dojrzewającym wymieszanym z bułką tartą. Na wierzch kładziemy porcję masła. Zapiekamy ok. 30 min. aż wierzch nam się zarumieni.
Rydze zapiekane z mozzarellą
Składniki:
300 g rydzów
100 g masła
1 ząbek czosnku
rozmaryn świeży
szałwia świeża
2 sery mozzarella
sól
pieprz
bagietka
Przygotowanie:
Kromki bagietki smarujemy masłem i obsmażamy na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Gorące przecieramy ząbkiem czosnku. Na pozostałym maśle smażymy rydze, dodajemy listki szałwii i rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na grzyby wykładamy mozzarellę i zapiekamy w piekarniku. Podajemy z grzankami.
Knedle ziemniaczane z mięsem
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
2 cebule
6 pieczarek
tymianek świeży
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy, dodajemy pieczarki, wszystko razem smażymy do całkowitego odparowania. Wrzucamy mięso pokrojone w bardzo drobną kostkę, kiedy mięso się przyrumieni, podlewamy delikatnie bulionem lub wodą i dusimy do miękkości. Miękkie mięso studzimy i widelcem rozdrabniamy na małe kawałeczki. Na koniec dodajemy tymianek.
Składniki:
1 kg ziemniaków
ok. 300 g mąki ziemniaczanej
4 żółtka
sól
4 papryki kolorowej
100 g boczku wędzonego
szczypiorek
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąką i żółtkami, solą. Wyrabiamy jednolite ciasto, dzielimy na porcje i zwijamy knedle. Gotujemy w wodzie i podajemy z przesmażoną papryką i wędzonką, posypujemy szczypiorkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN