Pieczone ziemniaki i gzik
Składniki:
- kilka ziemniaków
- 500 g twarogu dobrej jakości
- 400 ml śmietany ze strzałkowa
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek drobny
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Zagotuj wodę w garnku. Wstaw ziemniaki na około 7 minut. Następnie odcedź je. Następnie przełóż je na blachę do pieczenia i piecz w 200 st. C do miękkości. Wymieszaj twaróg ze śmietaną, dodaj zieloną pietruszkę, czosnek, pokrojoną rzodkiewkę i dopraw przyprawami. Podawaj z gorącymi ziemniakami.
Smażone śledzie z sałatą z suszonymi morelami
Składniki:
- 8 świeżych filetów ze śledzia
- kilka łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- seler naciowy
- 2 jabłka
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- łyżka miodu
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 3 łyżki oleju lnianego
- 5 suszonych moreli namoczonych w ciepłej wodzie
Przygotowanie:
Śledzie umyj, osusz ręcznikiem, dodaj soli i pieprzu, a następnie obtocz w mące. Smaż na oleju na złoty kolor. Seler naciowy pokrój bardzo drobno w słupki lub w kostkę. To samo zrób z jabłkiem. Możesz użyć noża do julienne. Jabłka po pokrojeniu należy skropić sokiem z cytryny. Następnie dodaj pokrojone w paski namoczone morele. Dodaj przyprawy oraz skórkę z cytryny, miód i olej. Wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie podawaj w towarzystwie usmażonego śledzia.
Śledzie po żydowsku
Składniki:
- 5 płatów śledzi a’la matjas
- jabłko
- 2 średnie cebule
- 3 ogórki kiszone
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml oleju rzepakowego
- majeranek i rozmaryn
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 l mleka do moczenia śledzi
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj i zasyp cukrem. Odstaw na bok. Śledzie namocz w mleku na około pół godziny. Podziel go na mniejsze kawałki tak, by całkowicie przykryte zostały mlekiem. Ogórki pokrój w kostkę, jabłko również. Dodaj przyprawy i posiekany koperek. Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę. Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą - tak by obmyć z mleka. Do miski z warzywami dodaj również cebulę. Następnie dodaj pokrojone i wypłukane śledzie. Następnie dodaj olej. Śledzie przykryj folią i wstaw do lodówki na dwa dni.
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami i kaparami
Składniki:
- 5 płatów śledziowych a’la matjas
- 3 łyżki octu winnego
- 15 suszonych pomidorów w oleju
- słoiczek kaparów
- 2 szalotki lub czerwona cebula
- pęczek pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- pomarańcza
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
Śledzie namocz w wodzie z sokiem z połowy pomarańczy. Po 20 minutach wylej wodę i czynność powtórz z dodatkiem soku z drugiej połówki pomarańczy. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej octem i odstaw na 45 minut. Następnie posiekaj je drobno razem z cebulą lub szalotkami, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Dodaj kapary. Następnie możesz wykorzystać olej z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem, papryką słodką oraz sosem sojowym.
Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem
Składniki:
- 6 śledzi a’la matjas
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 ogórki kiszone
- cebula biała
- 1/2 puszki groszku
- sól, pieprz
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- świeży koperek
- 2 łyżki majonezu
- chleb wiejski na grzanki
- mleko do moczenia śledzi
- dodatkowo: oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Śledzie mocz w mleku przez pół godziny. Następnie wylej mleko i powtórz czynność jeszcze raz. Następnie śledzie pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz ogórki kiszone również drobno pokrój. Następnie dodaj groszek i jabłko również pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj musztardę oraz majonez. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Pokrój chleb na kromki i podsmaż na oliwie z oliwek. Przełóż sałatkę na grzanki, udekoruj koperkiem i podawaj.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Baby wielkanocne. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego
- Pasztety i paszteciki na wielkanocny stół – przygotuj dziś, podaj w święta
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf