Idealne potrawy na Wielki Piątek - śledź i pieczone ziemniaki

Śledź jest potrawą postną od dawna spożywaną w Wielki Piątek. Kilka sposobów na przyrządzenie tej smacznej ryby zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha.

Pieczone ziemniaki i gzik

Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • 500 g twarogu dobrej jakości
  • 400 ml śmietany ze strzałkowa
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek drobny
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Zagotuj wodę w garnku. Wstaw ziemniaki na około 7 minut. Następnie odcedź je. Następnie przełóż je na blachę do pieczenia i piecz w 200 st. C do miękkości. Wymieszaj twaróg ze śmietaną, dodaj zieloną pietruszkę, czosnek, pokrojoną rzodkiewkę i dopraw przyprawami. Podawaj z gorącymi ziemniakami.

Smażone śledzie z sałatą z suszonymi morelami

Składniki:

  • 8 świeżych filetów ze śledzia
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • seler naciowy
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 5 suszonych moreli namoczonych w ciepłej wodzie

Przygotowanie:

Śledzie umyj, osusz ręcznikiem, dodaj soli i pieprzu, a następnie obtocz w mące. Smaż na oleju na złoty kolor. Seler naciowy pokrój bardzo drobno w słupki lub w kostkę. To samo zrób z jabłkiem. Możesz użyć noża do julienne. Jabłka po pokrojeniu należy skropić sokiem z cytryny. Następnie dodaj pokrojone w paski namoczone morele. Dodaj przyprawy oraz skórkę z cytryny, miód i olej. Wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie podawaj w towarzystwie usmażonego śledzia.

Śledzie po żydowsku

Składniki:

  • 5 płatów śledzi a’la matjas
  • jabłko
  • 2 średnie cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • majeranek i rozmaryn
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 l mleka do moczenia śledzi

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj i zasyp cukrem. Odstaw na bok. Śledzie namocz w mleku na około pół godziny. Podziel go na mniejsze kawałki tak, by całkowicie przykryte zostały mlekiem. Ogórki pokrój w kostkę, jabłko również. Dodaj przyprawy i posiekany koperek. Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę. Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą - tak by obmyć z mleka. Do miski z warzywami dodaj również cebulę. Następnie dodaj pokrojone i wypłukane śledzie. Następnie dodaj olej. Śledzie przykryj folią i wstaw do lodówki na dwa dni.

Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych a’la matjas
  • 3 łyżki octu winnego
  • 15 suszonych pomidorów w oleju
  • słoiczek kaparów
  • 2 szalotki lub czerwona cebula
  • pęczek pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • pomarańcza
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

Śledzie namocz w wodzie z sokiem z połowy pomarańczy. Po 20 minutach wylej wodę i czynność powtórz z dodatkiem soku z drugiej połówki pomarańczy. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej octem i odstaw na 45 minut. Następnie posiekaj je drobno razem z cebulą lub szalotkami, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Dodaj kapary. Następnie możesz wykorzystać olej z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem, papryką słodką oraz sosem sojowym.

Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem

Składniki:

  • 6 śledzi a’la matjas
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • cebula biała
  • 1/2 puszki groszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • świeży koperek
  • 2 łyżki majonezu
  • chleb wiejski na grzanki
  • mleko do moczenia śledzi
  • dodatkowo: oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Śledzie mocz w mleku przez pół godziny. Następnie wylej mleko i powtórz czynność jeszcze raz. Następnie śledzie pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz ogórki kiszone również drobno pokrój. Następnie dodaj groszek i jabłko również pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj musztardę oraz majonez. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Pokrój chleb na kromki i podsmaż na oliwie z oliwek. Przełóż sałatkę na grzanki, udekoruj koperkiem i podawaj.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości