Gazpacho i Pimientos de Padron - hiszpańskie przysmaki

Nad naszą kuchnią zaświeciło dziś słońce za sprawą Adriany Marczewskiej, która z podróży do Barcelony przywiozła nie tylko słońce, ale także przepisy na hiszpańskie przysmaki. Skorzystajcie z przepisów i zobaczcie, jak przygotować: Pan Con Tomate, Pimientos de Padron oraz Gazpacho. Smacznego!

Pan Con Tomate

Najbardziej klasyczna katalońska przekąska, podawana we wszystkich barach, knajpkach i restauracjach. Wydaje się być prosta w przygotowaniu, ale zrobiona perfekcyjnie ma swój bardzo charakterystyczny smak. Smak lata.

Składniki:

wysokiej jakości bagietka najlepiej rustykalna

sól morska

oliwa z oliwek

słodkie pomidory

opcjonalnie czosnek

Bagietkę kroimy na pól, nacieramy czosnkiem i oliwą i podgrzewamy chwilę na patelni. Pomidory ścieramy na tarce. Starty miąższ pomidorowy mieszamy z oliwą i mocno nasączamy nim pieczywo. Doprawiamy solą.

Małe zielne papryczki - kolejne danie bardzo popularne w całej Hiszpanii. Pochodzą z Galicji. To małe zielone papryczki o unikalnym, delikatnym smaku. W większości wypadków. Podobno 10 proc. z tych papryczek, w zależności od dostępu do słońca i wody, potrafi być całkiem ostra. Jedzenie ich to taka mała loteria, bo nigdy nie wiesz czy trafisz na ostrego zawodnika.

papryczki padron

sól morsa

oliwa

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy papryczki, obsmażamy je aż się zarumienią i posypujemy solą.

Hiszpański chłodnik pomidorowy wywodzący się z Andaluzji. Kiedyś wszystkie składniki bardzo drobno się kroiło i jadło mocząc w nich chleb. Teraz na szczęście możemy wszystko super szybko zmiksować. Podaje się go z różnymi dodatkami, szynką białym serem, a nawet jajkiem. Nasza wersja będzie z czereśniami.

1 kg słodkich, obranych ze skórki pomidorów

2 zielone ogórki

1/2 czerwonej cebuli

szklanka czereśni bez pestek

oliwa

sól

pieprz

ocet winny czerwony - 2 łyżki

limonka - sok i skórka

czerwona papryka

bazylia

oregano

1 kromka miąższu z białego pieczywa - namoczone w wodzie

Wszystkie składniki miksujemy, dla ozdoby możemy wykorzystać świeże zioła, oliwę i czereśnie. Przygotowany chłodnik podajemy mocno schłodzony.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości