Przepisy kulinarne

Faworki, racuchy i burgery. Karnawałowa kuchnia

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Faworki

W karnawale możemy dać upust zabawie nie tylko na parkiecie. W kuchni też możemy zaszaleć. Marynowana makrela, burgery karnawałowe, konfitura z cebuli, ciasto na racuchy oraz faworki (chruściki). Wypróbujcie naszych przepisów!

Marynowana makrela

Składniki:

2 łyżki shichimi togarashi

gałka muszkatołowa

500 g skorzonera

500 g jarmuż

50 g migdałów

100 ml oliwy

0,5 mleka

4 makrele

1 limonka

sól, pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Makrelę filetujemy, marynujemy w przyprawie shichimi togarasi i skrapiamy oliwą. Jarmuż blanszujemy w wodzie doprawioną solą i pieprzem. Skorzonerę gotujemy w mleku. Makrelę smażymy na patelni wyłożoną pergaminem, rybę serwujemy z jarmużem i skorzonerą, doprawione gałką muszkatołową. Na samym końcu skrapiamy limoną i posypujemy migdałami.

Burgery karnawałowe

Składniki:

700 g polędwicy wołowej

200 g wątróbki drobiowej

100 g masła

sól, pieprz

miód

Konfitura z cebuli

Składniki:

200 ml wino czerwone

sól, pieprz, goździk

100 g masło

4 łyżki miodu

2 cebule

Ciasto na racuchy

Składniki:

200 ml mleka

200 g mąki

50 g drożdży

2 łyżki cukru

sól

Przygotowanie:

Konfitura z cebuli - cebulę kroimy w piórka smażymy na maśle dodajemy miód goździki i czerwone wino. Racuchy - do mleka dodajemy jajka drożdże cukier i mąkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia, smażymy na patelni. Burgery - polędwice kroimy na medaliony grubości palca. wątróbkę smażymy na maśle następnie przecieramy ją na jednolita masę dodajemy masło, doprawiamy solą pieprzem odrobiną miodu. Burgery składamy z usmażonych medalionów, wątróbki, racuchów, oraz konfitury z cebuli

Faworki (chruściki)

Składniki:

150 ml żółtek

150 ml piwa

maki tyle ile da się wgnieść do konsystencji ciasta makaronowego

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Żółtka mieszamy z piwem, dodajemy stopniowo mąkę aż uzyskamy konsystencję ciasta makaronowego. Ciasto na faworki lubi być długo wyrabiane, ciasto wałkujemy bardzo cienko wycinamy faworki, smażymy na głębokim tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości