Tarta Tatin z botwinką
Składniki na tartę z botwinką:
- ciasto francuskie
- 8 średnich buraczków (z ok. 2 pęczków botwinki)
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g fety
- oliwa z oliwek
- 20 g masła
- świeża natka pietruszki
- świeży koperek
- sól, pieprz
Jak przygotować tartę z botwinką:
Buraczki umyj, obierz i przekrój na pół. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy i masła delikatnie podsmaż pokrojone buraki (przez 2-3 minuty). Dodaj cukier i ocet, wymieszaj i przykryj folią aluminiową. Włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 20 minut. Wyciągnij patelnię z piekarnika i odstaw. Ciasto francuskie ułóż na burakach. Schowaj brzegi ciasta do środka i zrób dziurkę po środku ciasta. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 20-25 minut na złoty kolor. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty. Przykryj tartę dużym talerzem i odwróć patelnię, uważając, aby się nie poparzyć. Posyp tartę kruszoną fetą, skrop oliwą i posyp natką pietruszki oraz koperkiem.
Tomasz Urbanek/East News
Ciasto czekoladowe z botwinką
Składniki na ciasto czekoladowe z botwinką:
- 250 g gorzkiej czekolady (70 proc.)
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 50 g masła
- 80 g mąki pszennej
- 250 g startych surowych dużych buraczków (z ok. 2 pęczków botwinki)
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
Jak przygotować ciasto czekoladowe z botwinką:
Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Obrane buraczki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masy. Dodaj starte buraczki, rozpuszczoną czekoladę, mąkę, proszek, sól i wymieszaj. Ubij białka na pianę i wymieszaj z resztę składników. Piecz w 180 st. C przez 30-40 minut lub do suchego patyczka. Rozpuść 100 g czekolady w kąpieli wodnej. Polej ostudzone ciasto. Serwuj z ulubionymi lodami.
Tomasz Urbanek/East News
Placki z botwinką, łososiem wędzonym i jajkiem na miękko
Składniki na placki z botwinką:
- 2 pęczki botwinki o średniej wielkości
- 4 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łodygi cebuli dymki
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- kilka plastrów wędzonego łososia
- grecki jogurt
- ogórek
- koperek
- szczypiorek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna
- olej do smażenia
Jak przygotować placki z botwinką:
Obrane buraczki i ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach. Odsącz je z nadmiaru soku. Wymieszaj z solą, pieprzem, posiekanymi łodygami dymki oraz łyżką mąki. Jeśli masa będzie za mokra, dodaj łyżkę mąki (możesz dodać jajko, jeśli masa będzie się rozpadała). Uformuj placki i smaż je na rozgrzanej patelni na oleju kilka minut z obu stron. Odsącz placki i odstaw. Ogórek pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj drobno łodygi i liście botwinki. Wymieszaj te składniki z jogurtem, 2 łyżkami oliwy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny do smaku.
Jajka ugotuj na miękko. Obierz i połóż je na plackach. Obok ułóż plastry wędzonego łososia i posyp je koperkiem. Serwuj z sosem jogurtowym i kawałkami cytryny.
Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel
Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł/Dzień Dobry TVN