Materiał promocyjny

Andrzej Polan kręci lody na Dzień Dobry!

Można do niej porównać piękną dziewczynę, można także ją komuś zrobić w przypływie miłości. Idelna do lodów i sorbetów. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan wziął w obroty słodkie maliny!

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

Lody malinowe

Składniki:

500g malin

300g śmietany 30%

200g mleka skondensowanego słodzonego

100g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

maliny do dekoracji

bita śmietana

mięta

Przygotowanie:

Maliny zagotowujemy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką Cukier Królewski, przecieramy prze sitko, pozbywając się w ten sposób pestek. Mleko skondensowane mieszamy ze śmietaną i przetartymi malinami. Sprawdzamy smak i wlewamy do maszynki do lodów lub pojemniczków na lody. Możemy również połączyć tylko składniki mleczne z cukrem, wlać je do maszynki do lodów i tylko kiedy powstaną nam lody mleczne dodać przetarte maliny. Wtedy powstaną lody w paski malinowe.

Tort bezowy Hiszpan z malinami

Składniki:

7 białek

350g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

100 g cukru pudru Cukier Królewski

25g mąki ziemniaczanaej

szczypta soli

1l śmietany kremówki

maliny, borówki, porzeczki, jeżyny

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania białek dodajemy cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką Cukier Królewski i ubijamy, aż białka staną się szkliste i bardzo sztywne. Na koniec dodajemy cukier puder Cukier Królewski i mąkę ziemniaczaną. Z masy przygotowujemy 3 krążki i wypiekamy w temp. 100 stopni około 50 minut. Upieczone krążki bezowe przekładamy bitą śmietaną, owocami, kawałkami naszych domowych lodów malinowych i wszystko wstawiamy do zamrażarki. Tort powinien być zmrożony!

Sernik z białą czekoladą i malinami

Składniki:

100g masła

200g herbatników

1kg sera białego

300g białej czekolady

100g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

3 żółtka

2 jajka

500g malin

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy na drobny pył i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masą wyklejamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki. Ser ucieramy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką Cukier Królewski, jajkami i żółtkami. Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Masę wykładamy na warstwę herbatnikową, tortownicę dokładnie owijamy folią i wstawiamy do brytfanny z gorącą wodą do połowy wysokości. Pieczemy w tzw. kąpieli wodnej około 1 godziny w temp. 150 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości