Materiał promocyjny

Afrykańskie naleśniki

Już w najbliższą niedzielę, 23 maja, w Warszawie odbędą się ogólnopolskie obchody Dnia Afryki. A już dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się zapoznać z afrykańską kuchnią.

Naleśniki afrykańskie w wersji polskiej:

Składniki:

9 łyżek mąki gryczanej

2 jajka

piwo

woda

sól

Sos z soczewicy do naleśników:

250 g czerwona soczewica

pomidory pelati z puszki

koncentrat pomidorowy

masło

cebula

ostra papryka

słodka papryka

kardamon

czosnek

Oryginalny przepis – etiopska wersja naleśników:

Misr wot - sos z szoczewicy

1 szklanka czerwonej soczewicy

4 łyżki nit'r qibe - etiopskiego masła

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki berbere (Ethiopian Spice Mix)

1 pomidor

sól

Sposób przygotowania:

W rondelku rozgrzać masło. Dodać cebulę i gotować aż się zarumieni. Dodać czosnek i podsmażyć przez 30 sekund. Dodać soczewicę, berbere, pomidora i 4 szklanki wody. Gotować około 45 - 50 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać do smaku berbere i dużą ilość soli.

Yndzera - naleśnik

Składniki:

1 1/2 teff

2 szklanki wody

sól do smaku

olej

Sposób przygotowania:

Wyrobione ciasto na yndzera zostawia się pod przykryciem do sfermentowania (ok. 3 dni). Po sfermentowaniu dodaje się odrobinę soli i na oleju można smażyć naleśniki. Na jednym naleśniku układa się 'dania główne', m.in. misr wot, czyli sos z soczewicy. Drugą yndzera odrywa się po kawałku i nabiera nią porcje sosu.

Specjalnie parzona herbata:

Składniki:

Herbata Gun powder (w takim opakowaniu :

) i cukier.

Potrzebny jest specjalny czajniczek z malutkimi szklaneczkami.

Makaiabu

Składniki:

ryba solona

papryka zielona, ok. 1 kg,

4 cebule większe

liść laurowy

pieprz czarny

ziele angielskie

świeże pomidory ok. 1 kg

olej

Sposób przygotowania:

Rybę moczy się całą noc w wodzie, by nie była za bardzo słona. Kroi się ją na kawałki, wycina się z góry skórę. Podsmaża się ją, dodaje pozostałe składniki i gotuje.

Plantains

Składniki:

plantains (duże banany)

olej

sól

Sposób przygotowania:

Banany kroi się na mniejsze kawałki, soli i smaży.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości