Naleśniki afrykańskie w wersji polskiej:
Składniki:
9 łyżek mąki gryczanej
2 jajka
piwo
woda
sól
Sos z soczewicy do naleśników:
250 g czerwona soczewica
pomidory pelati z puszki
koncentrat pomidorowy
masło
cebula
ostra papryka
słodka papryka
kardamon
czosnek
Oryginalny przepis – etiopska wersja naleśników:
Misr wot - sos z szoczewicy
1 szklanka czerwonej soczewicy
4 łyżki nit'r qibe - etiopskiego masła
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki berbere (Ethiopian Spice Mix)
1 pomidor
sól
Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzać masło. Dodać cebulę i gotować aż się zarumieni. Dodać czosnek i podsmażyć przez 30 sekund. Dodać soczewicę, berbere, pomidora i 4 szklanki wody. Gotować około 45 - 50 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać do smaku berbere i dużą ilość soli.
Yndzera - naleśnik
Składniki:
1 1/2 teff
2 szklanki wody
sól do smaku
olej
Sposób przygotowania:
Wyrobione ciasto na yndzera zostawia się pod przykryciem do sfermentowania (ok. 3 dni). Po sfermentowaniu dodaje się odrobinę soli i na oleju można smażyć naleśniki. Na jednym naleśniku układa się 'dania główne', m.in. misr wot, czyli sos z soczewicy. Drugą yndzera odrywa się po kawałku i nabiera nią porcje sosu.
Specjalnie parzona herbata:
Składniki:
Herbata Gun powder (w takim opakowaniu :
) i cukier.
Potrzebny jest specjalny czajniczek z malutkimi szklaneczkami.
Makaiabu
Składniki:
ryba solona
papryka zielona, ok. 1 kg,
4 cebule większe
liść laurowy
pieprz czarny
ziele angielskie
świeże pomidory ok. 1 kg
olej
Sposób przygotowania:
Rybę moczy się całą noc w wodzie, by nie była za bardzo słona. Kroi się ją na kawałki, wycina się z góry skórę. Podsmaża się ją, dodaje pozostałe składniki i gotuje.
Plantains
Składniki:
plantains (duże banany)
olej
sól
Sposób przygotowania:
Banany kroi się na mniejsze kawałki, soli i smaży.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN