Podróżnik kulinarny tym razem zawędrował do wytwórni kebaba nieopodal Warszawy. To miejsce, gdzie przygotowuje się mięso, które później trafia do setek punktów gastronomicznych. Ciekawe jest to, że w takich wytwórniach procesowi przygotowania mięsa towarzyszą zasady prawa muzułmańskiego halal - zauważa Maciej Nowak.
Dziś w Dzień Dobry TVN gościliśmy cały Orlean Team, który będzie nas reprezentował w nadchodzącym rajdzie Dakar 2011. Jacek Czachor, Rafał Sonik, Jakub Przygoński i Marek Dąbrowski zdradzili nam, jak się czują tuż przed startem.
1 grudnia rozpoczęło się żydowskie święto świateł - Chanuka. Dla Izraelczyków czas ten jest symbolem życia w wolnym i niepodległym Państwie Izrael. Chanuka trwa 8 dni. Jest świętem niezwykle radosnym, wypełnionym rodzinnymi spotkaniami. Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak wybrał się do jednej z żydowskich restauracji, by przybliżyć nam tradycyjną kuchnię żydowską.
Dziś w Dzień Dobry TVN razem z Hubertem Urbańskim odwiedziliśmy Sliwen, bułgarską miejscowość zamieszkiwaną licznie przez Romów. Naszym przewodnikiem po cygańskiej enklawie był muzyk Miletin z grupy „Karandiła”. Dzięki niemu mogliście zobaczyć jak żyją dziś prawdziwi Cyganie.
Zapraszamy na spotkanie z Polakiem, który połowę roku spędza w Brazylii. Klet Gozdecki opowiedział o miejscach w Brazylii, które warto odwiedzić. Co kryją prowincje tego egzotycznego kraju? Zobacz rozmowę z naszym gościem i reportaż z Brazylii.
Luwr był dawniej pałac królewski, a dziś znajduje się tam z największych muzeów na świecie, jest to najczęściej odwiedzana placówka tego typu na świecie. Zbiory, które tam się znajdują liczą około 35,000 dzieł sztuki, od czasów najdawniejszych po połowę wieku XIX. Co możemy tam znaleźć i jak się na tę wizytę przygotować powiedzieli dziś w studiu Dzień Dobry TVN Dariusz Długosz, szef marketingu i imprez kulturalnych Luwru oraz Łukasz Radwan.
Precel, obwarzanek i bajgiel. Wydawać by się mogło, że różnią się jedynie nazwą, bo przecież wszystkie są podobnie zaokrąglone. Jednak różnią się recepturą i historią. Wspólnym mianownikiem jest miejsce ich pochodzenia, czyli Kraków. Maciej Nowak wybrał się więc do Krakowa, by poznać tajniki produkcji precli, obwarzanków i bajgli.
W tym odcinku "Podróżnika kulinarnego" Maciej Nowak zabrał nas na warszawską Wolę, gdzie w rodzinnej restauracji "Pasja smaku" od XVII w. produkuje się wyroby mięsne. Krytyk kulinarny miał szansę sprawdzić, w jaki sposób powstają prawdziwe parówki i serdelki.
Zbigniew Gutkowski jest pierwszym polskim żeglarzem, który bierze udział w regatach dookoła ziemskich Velux 5 Oceans. Udało mu się uzyskać drugą pozycję, za liderem Amerykaninem Bradem Van Liewem. Do mety w Wellington jest jednak jeszcze bardzo daleko. W studiu Dzień Dobry TVN żona pana Zbigniewa Eliza i córka Zuzanna opowiedziały nam jak wspierają dzielnego żeglarza.
Zimowe ferie za pasem. Dla tych, którzy nie zaplanowali jeszcze białego szaleństwa, Europejskie Centrum Konsumenckie, przygotowało raport o tym, gdzie najlepiej udać się na narty w Europie. Na szczególne uznanie zasługują Czechy. Dlaczego? Gościem Dzień Dobry TVN był dyrektor Europejskiego Centrum Konsumenckiego Piotr Stańczak.
W Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć jak udał się rodzinie Włodarczyków zimowy wypoczynek. Nasza kamera towarzyszyła Krzysztofowi „Diablo” Włodarczykowi, który razem z żoną Małgosią i synem Cezarym wybrał się na Słowację. Tylko u nas mogliście zobaczyć jak spędzali czas w słowackim Jasna-Chopok.
Kolejnym przystankiem w podróży kulinarnej krytyka Macieja Nowaka stała się kopalnia soli w Kłodawie. Sól to jedna najstarszych i zarazem najczęściej stosowanych przypraw w kuchni. Nie tylko pozwala wydobyć smak potrawy, ale ma także rewelacyjne właściwości konserwujące. Jak powstaje sól? Która z dostępnych w Polsce jest najzdrowsza i dlaczego?
O swojej wyprawie na egoztyczną Teneryfę opowiedział w Dzień Dobry TVN Tomasz Szczepanik, wokalista zespołu Pectus! Zobacz, jak piosenkarz spędził wakacje.
Po czarującym Paryżu oprowadziła nas Katarzyna Figura! Tylko w Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć kamienicę w której aktorka mieszkała w czasie studiów, dowiedzieć się gdzie szuka swoich inspiracji, a także.. z resztą, przekonajcie się sami!
Fotograf Marcin Tyszka oprowadza nas po jednym z jego ulubionych miejsc na świecie, po Singapurze. I choć poleciał tam na kolejną sesję, udało mu się znaleźć chwilę na odpoczynek. Zobacz, jak wygląda Singapur Marcina Tyszki.
Kamera Dzień Dobry TVN miała okazję towarzyszyć Oldze Frycz w jej pierwszej egzotycznej wyprawie. Aktorka wybrała się do Kenii, gdzie miała okazję wziąć udział w Safari. W naszym studio opowiedziała nam o tym co w czasie tej podróży zrobiło na niej największe wrażenie i jakie inne kraje chciałaby odwiedzić.
Ciągnące, czasem kruche, ale przede wszystkim słodkie - milanowskie krówki! Kto z nas nie lubi tych słodkich smakołyków? W tym odcinku "Podróżnika Kulinarnego" Maciej Nowak zabrał nas w słodką podróż do Milanówka, by zdradzić sekretny skład tych smakołyków!
Kolejnym przystankiem na trasie kulinarnej podróży krytyka i smakosza Macieja Nowaka stały się Mazury. Wśród specjałów tamtejszej kuchni niekwestionowaną królową jest prawdziwie polska szynka długo dojrzewająca. W Dzień Dobry TVN nasz ekspert zdradził, w czym tkwi sekret wspaniałego smaku szynki oraz opowiedział także o procesie jej dojrzewania.
W Dubaju mieści się jedno z największych centrów handlowych ”Mall of the Emirates”, a w nim kryty stok narciarski ”Ski Dubai” o powierzchni 22,5 tysiąca metrów kwadratowych. Maciej Długosz, specjalista w dziedzinie snowboardowego Freestyle, znalazł sobie dość ciekawy sposób na spędzenie wakacji Dubaju. Polski instruktor, postanowił uczyć młodych Arabów nieznanych dotąd sportów zimowych.