Joanna Jabłczyńska zabiera widzów Dzień Dobry TVN na plantację daktyli, zapyla palmy, wchodzi do studni i własnoręcznie wydobywa z kopalni róże pustyni. Jeśli chcesz się dowiedzieć, co łączy Gwiezdne Wojny z rdzenną ludnością Afryki, koniecznie zobacz reportaż z ich tunezyjskiej podróży.
Ekipa Dzień Dobry TVN towarzyszyła aktorce Joannie Jabłczyńskiej w podroży po Tunezji. Tym razem aktorka zabiera nas do największego spa w Tunezji oraz pokazuje nam, jak wytwarza się najpiękniejsze tureckie dywany.
Tym razem krytyk kulinarny Maciej Nowak w ramach swoich kulinarnych podróży wybrał się na spotkanie ze świnkami złotnickimi, bliskimi krewnymi dzika. Świnki urzekły go swoją urodą.
Anna Dziewit i Marcin Meller do Gruzji jeżdżą, kiedy tylko mogą. Kamery Dzień Dobry TVN towarzyszyły im podczas jednej z takich wypraw, w trakcie której oprowadzili nas po najciekawszych zakątkach tamtych stron. W studiu opowiedzieli nam skąd wzięła się ich miłość do tego kraju i dlaczego zdecydowali napisać się tę książkę.
Przez kilka ostatnich dni za pośrednictwem naszych reporterów obserwowaliśmy sytuację w Egipcie. Dominika Roman oraz Amadeusz Adamus byli w egipskim kurorcie Hurgada. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN opowiedzieli o swoich doświadczeniach.
Tydzień w czterogwiazdkowym hotelu z all-inclusive w Tunezji za jedyne 800 PLN? Nierealne? A jednak. Takich promocji jest coraz więcej. Czy biurom podróży rzeczywiście opłaca się sprzedawać tak tanie wycieczki? Czy możemy mieć pewność, że kurorty tunezyjskie są już bezpieczne? Czy Tunezja ma szansę stać się "nowym Egiptem"? O tym w DDTVN prezes portalu turystycznego Traveligo.pl Bartosz Roch Nowik.
Specjalnie dla Dzień Dobry TVN po Zanzibarze oprowadził Was Jan Kliment. Przekonaj się, jakie tajemnice kryje ta egzotyczna wyspa, o której jan Kliment mówi, że jest prawdziwym rajem na Ziemi.
Jej historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Pobudza apetyt, stanowi idealny dodatek m.in. do sosów, kanapek oraz wszelkiego rodzaju mięsiw. Statystyczny Francuz spożywa jej 1,5 kg rocznie. Musztarda, bo właśnie o niej mowa, na stałe wpisała się także na listę smaków wielbionych przez Polaków. Sekrety jednej z najsłynniejszych na świecie przypraw, a także proste domowe przepisy, dziś w Dzień Dobry TVN zdradził nam kulinarny krytyk i podróżnik Maciej Nowak.
Znały się od lat, razem grywały w tenisa i marzyły o wspólnym wejściu na Kilimandżaro w Afryce. Przyjaciółka zmarłej w katastrofie smoleńskiej Jolanty Szymanek-Deresz (56 l.), Teresa Stochel spełniła jej marzenie. Zabrała jej zdjęcie i z pomocą syna, Tomasza Stochla, postawiła zdobyć Kilimandżaro. O swojej wyprawie opowiedziała w Dzień Dobry TVN.
Agnieszka i Jakub są małżeństwem, od września 2009 r. Wspólnie, przez rok uczyli w szkole podstawowej Dar es Salaam w Tanzanii. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli nam o swojej wielkiej przygodzie, przekonaj się jak żyją Masajowie.
Atutem dziesięciu popularnych uzdrowisk na Dolnym Śląsku jest ich bliskie położenie względem siebie. Warto odwiedzić wszystkie uzdrowiska na Dolnym Śląsku, bo poziom usług, które oferują jest na europejskim poziomie. Każdy znajdzie tam coś dla siebie.
3 marca rozpoczęły się w Genewie jedne z największych targów motoryzacyjnych na świecie. Na miejscu był Tomasz Karolak, który oprowadził nas po kulisach tej ekskluzywnej, motoryzacyjnej imprezy.
Nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak podglądał podczas Lodziarskich Mistrzostw Polski cukierników, którzy prześcigali się w przygotowaniu najciekawszej lodowej kompozycji. Czy lody o smaku góralskiego oscypka przypadły do gustu Jolancie Pieńkowskiej?
Modelka Anja Rubik i jej partner Sasza Knazevic wybrali się po raz pierwszy w swoim życiu do Australii. Nasze kamery towarzyszyły im w tej podróży. Tylko w Dzień Dobry TVN możecie się przekonać, czy światowej sławy modelka może sobie pozwolić na dłuższą chwilę odpoczynku.
W tym tygodniu Maciej Nowak gościł w poznańskim Instytucie Włókien Naturalnych. Na miejscu dowiedział się wiele na temat produkcji oleju. W studiu Dzień Dobry TVN podzielił się z nami tą wiedzą, która z pewnością pomoże wybrać odpowiedni olej.
Iwona Pavlovic i Wojciech Oświęcimski wraz z Galą i ekipą „Dzień Dobry TVN” wyjechali do Indii. W studiu opowiedzieli nam o wspomnieniach i pokazali pamiątki, które przywieźli ze sobą z podróży. Zobacz jak wygląda karnawał na wyspie Goa i razem z Iwoną i Wojtkiem odwiedź wioskę słoni.
Wysokie temperatury, słońce, woda, niezwykła przyroda i bezkres złotego pustynnego piasku – piękno Tunezji przekracza wszelkie granice naszej wyobraźni. Dziś w Dzień Dobry TVN żegnamy uczestników wyjazdu do Tunezji, którzy w towarzystwie Joasi Jabłczyńskiej wyruszą w daleką wyprawę. Zwycięzcy odkryją Tunezję nieznaną, daleką od turystycznych kurortów, hoteli i kąpieli w basenie – przemierzą samochodem terenowym góry Atlasu wschodniego!.
Napój bez którego większość z nas nie wyobraża sobie poranka. Choć najczęściej kupujemy kawę w sklepach, to warto spróbować kawy z prawdziwej palarni. Specjalnie dla Dzień Dobry TVN ich tropem ruszył Podróżnik kulinarny – Maciej Nowak.
O niebezpieczeństwach klimatu tropikalnego opowiedzieli nam dziś Ewa Wińska, która wraz z rodziną mieszka na Zanzibarze i Martyna Wojciechowska, która o tym jak groźne mogą być przekonała się ostatnio na własnej skórze.
Z danych biur podróży wynika, że coraz więcej Polaków pragnie świętować Wielkanoc podczas zagranicznych wojaży. Polacy, zmęczeni długą zimą, chcą wreszcie porządnie wypocząć w ciepłych krajach. Dokąd najchętniej jeździmy na Wielkanoc i, ile jesteśmy w stanie zapłacić za egzotyczne Święta? Naszym gościem była Joanna Gocławska-Mazur, właścicielka biura podróży.
Kinga Burzyńska namówiła niezwykle zapracowaną przedstawicielkę Rzeczpospolitej Polskiej przy Stolicy Apostolskiej, Hannę Suchocką, na spacer po Rzymie, podczas którego rozmawiały o przygotowaniach do beatyfikacji Jana Pawła II.
Stosowany od wieków, złoty środek na wszelkie dolegliwości, polecany przez nasze mamy i babcie, szlachetny polski miód. Na co należy zwrócić uwagę kupując miody? Jak odróżnić te prawdziwe od sztucznych? O tajemnicach naszego złocistego skarbu opowie Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem co jem" w TVN Style.
Popularne stają się wielorazowe pieluszki. Jak się okazuje mają one wiele zalet i są zdrowsze od pieluszek jednorazowych. Nasza eko-mama Reni Jusis oraz Ewa Dumańska z serwisu pieluszkarnia.pl wytłumaczyły, na czym polega fenomen eko-pieluszek i, dlaczego korzystając z nich zaoszczędzimy czas i pieniądze.
Baby-led weaning (BLW) to metoda wprowadzania stałych pokarmów do diety dziecka, pozwalająca na naukę samodzielnego jedzenia. Omijamy etap papek i karmienia łyżeczką. Pozwalamy dziecku jeść palcami, podając mu nie zmiksowane jedzenie i stopniowo przyzwyczajamy do używania sztućców.
Dziś rozmawialiśmy w DDTVN o eko-chustach. Dzięki nim dziecko czuje się bezpiecznie, słysząc bicie serca mamy lub taty. Malucha możemy nosić w chustach już od pierwszych dni życia. Ważne jest jednak prawidłowe wiązanie. Marcin Golizda, pierwszy męski instruktor wiąazania chust, zademonstrował, jak bezpiecznie nosić dziecko.
Co czwarty polski nastolatek ucieka od problemów okaleczając własne ciało. Tylko w ubiegłym roku do gabinetów psychiatrycznych w Polsce trafiło prawie 120 tys. dzieci i młodzieży przed 18. rokiem życia - wynika z danych Instytutu Psychiatrii i Neurologii. Młodzi ludzie nie radzą sobie ze stresem i coraz częściej rozładowują negatywne emocje zachowaniami autoagresywnymi.
Mięso to najbardziej kontrowersyjny produkt spożywczy, zarówno pod względem etycznym , jak i ekologicznym. Dietetycy twierdzą, że mięso powinniśmy spożywać dwa razy w tygodniu, a jak wiadomo, jemy go znacznie więcej. W Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski powiedział nam wszystko co trzeba wiedzieć by wybrać zdrowe i smaczne wędliny.
Świat według psa – to tytuł najnowszej książki, weterynarza i psychologa zwierzęcego - Doroty Sumińskiej. „Chciałam spojrzeć na ludzi z perspektywy psa. Oczywiście z przymrużeniem psiego oka” - wyjaśnia autorka. Dziś w Dzień Dobry TVN, Dorota Sumińska zdradzi nam, jak ten nasz świat - świat ludzi – może być postrzegany przez sędziwego już wiekiem, ukochanego jamnika – Bolka.