Grecja znajduje się na skraju przepaści finansowej. Jak w tych czasach żyje się Grekom przekonał się na własne oczy nasz reporter Filip Chajzer. Natomiast w studiu DDTVN gościliśmy Dionisiosa Sturisa z radia Tok FM, który pochodz z Grecji. Rozmawialiśmy z nim o tym jak Europa będzie ratowała Grecję i czy dramatyczna sytuacja Grecji wpłynie na polską gospodarkę oraz kieszenie Polaków.
Największy kontenerowiec świata - Emma wpłynął do portu w Gdańsku. Na jego pokładzie był nasz reporter Marcin Sawicki. Dowiedział się, ile waży statek, ile spala benzyny, jak dużo może zabrać ładunku na pokład i jak długo zajmuje jego rozładunek i załadunek.
Nieznajomość obyczajów panujących w innych rejonach świata nie zwalnia nas od odpowiedzialności za nie. Jakie „kulturowe gafy” popełniamy najczęściej? O czym powinniśmy pamiętać wyjeżdżając do Turcji, Egiptu czy do innych, egzotycznych miejsc? O wyjaśnienia i porady poprosiliśmy podróżniczkę Beatę Pawlikowską.
Bartek Jędrzejak był w nowoczesnym miasteczku Sony 3d. Tym razem prosto z Łeby zaprezentował najnowsze, technologiczne gadżety. Począwszy od laptopów, a skończywszy na telefonach i grach.
Zdobyła Koronę Ziemi, zbudowała szkołę w Nepalu, jest prezesem Stowarzyszenia Polskich Psychologów w Wielkiej Brytanii. a na codzień jest dyrektorem w Banku Inwestycyjnym w Londynie. Gościem w studiu Dzień Dobry Wakacje była Anna Lichota. Skąd bierze siłę na wszystkie swoje inicjatywy? Jak postrzega swoją pracę i karierę? Jak godzi obowiązki zawodowe z pasją?
Turystyka literacka, filmowa czy biograficzna to sposób na wakacje, podczas których nie tylko odpoczywamy, ale też możemy odwiedzić miejsca ze znanych powieści czy filmów. Ekipa Dzień Dobry Wakacje wybrała się do Barcelony i podążyła śladami bohaterów "Cienia wiatru" Carlosa Ruiza Zafóna. W naszym studio Magda Gessler opowiedziała o podróżach tropem swojego, ukochanego artysty. Kiedy pojawiła się fascynacja Picassem i skąd pomysł na podróże jego śladami?
Frytki - wszyscy je lubimy, choć wiemy, że nie są zdrowe. Rynek mrożonych frytek w Polsce wart jest już 400 mln zł rocznie. Z kolei poziom konsumpcji frytek jest u nas dużo niższy niż w krajach zachodnich. Zapewne dlatego w ciągu najbliższych lat rozegra się walka o nasze frytkowe preferencję. Naszym gościem była Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem".
Wielorazowe torby na zakupy powoli wypierają ze sklepów torby foliowe. Modne stają się też pieluszki i chusteczki wielorazowego użytku. Okazuje się, że wielorazowe i ekologiczne produkty są nie tylko dobre dla środowiska, ale i dla naszego portfela. Czy to początek mody na produkty wielokrotnego użytku? Na ten temat rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z ekologiczną mamą Reni Jusis.
Lekarze apelują, by kobiety w ciąży zapinały pasy. Wprawdzie kodeks drogowy w Polsce zwalnia kobiety w widocznej ciąży z zapinania pasów bezpieczeństwa, specjaliści radzą jednak, by zapiąć je. Należy tylko zrobić to w odpowiedni sposób. Jak? demonstrujemy w Dzień Dobry TVN. W studiu gościmy ginekologa Witolda Rogiewicza i dziennikarkę TVN Turbo Alicję Grabowską.
Fizjoterapeuta Paweł Zawitkowski wraz neurologopedą Ewą Winnicką radzą, kiedy i w jaki sposób rozpocząć karmienie dziecka łyżeczką. Jakie są konsekwencje nieprawidłowego karmienia?
Jak przygotować się na przyjście na świat dziecka? Co powinno znaleźć się w wyprawce dla noworodka? O tym położna Małgorzata Gierada-Radoń, gość Dzień Dobry TVN.
Obok ekologicznej żywności coraz bardziej popularne stają się ekologiczne kosmetyki. Dlaczego warto używać ekologicznych kosmetyków i, jak je zrobić w domu - o tym rozmawialiśmy z Ewą Sroką, prowadzącą warsztaty, podczas których można nauczyć się wykonywania takich kosmetyków w domowym zaciszu. Ekologiczny styl życia promuje w Dzień Dobry TVN Reni Jusis.
Głos ludzki jest ważnym aspektem w komunikacji międzyludzkiej, przez głos wyrażamy również swoją osobowość. Dlatego jąkanie może skutecznie blokować człowieka w wielu sprawach. Jąkanie, czyli zaburzenie płynności mowy, jest zaburzeniem na tle nerwowym. Przy odpowiedniej terapii można poradzić sobie z tym problemem. Film "Jak zostać królem?" wywołał falę zainteresowania tym zaburzeniem. Dlaczego?
Przez kilka ostatnich dni za pośrednictwem naszych reporterów obserwowaliśmy sytuację w Egipcie. Dominika Roman oraz Amadeusz Adamus byli w egipskim kurorcie Hurgada. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN opowiedzieli o swoich doświadczeniach.
Tydzień w czterogwiazdkowym hotelu z all-inclusive w Tunezji za jedyne 800 PLN? Nierealne? A jednak. Takich promocji jest coraz więcej. Czy biurom podróży rzeczywiście opłaca się sprzedawać tak tanie wycieczki? Czy możemy mieć pewność, że kurorty tunezyjskie są już bezpieczne? Czy Tunezja ma szansę stać się "nowym Egiptem"? O tym w DDTVN prezes portalu turystycznego Traveligo.pl Bartosz Roch Nowik.
Specjalnie dla Dzień Dobry TVN po Zanzibarze oprowadził Was Jan Kliment. Przekonaj się, jakie tajemnice kryje ta egzotyczna wyspa, o której jan Kliment mówi, że jest prawdziwym rajem na Ziemi.
Jej historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Pobudza apetyt, stanowi idealny dodatek m.in. do sosów, kanapek oraz wszelkiego rodzaju mięsiw. Statystyczny Francuz spożywa jej 1,5 kg rocznie. Musztarda, bo właśnie o niej mowa, na stałe wpisała się także na listę smaków wielbionych przez Polaków. Sekrety jednej z najsłynniejszych na świecie przypraw, a także proste domowe przepisy, dziś w Dzień Dobry TVN zdradził nam kulinarny krytyk i podróżnik Maciej Nowak.
Znały się od lat, razem grywały w tenisa i marzyły o wspólnym wejściu na Kilimandżaro w Afryce. Przyjaciółka zmarłej w katastrofie smoleńskiej Jolanty Szymanek-Deresz (56 l.), Teresa Stochel spełniła jej marzenie. Zabrała jej zdjęcie i z pomocą syna, Tomasza Stochla, postawiła zdobyć Kilimandżaro. O swojej wyprawie opowiedziała w Dzień Dobry TVN.
Agnieszka i Jakub są małżeństwem, od września 2009 r. Wspólnie, przez rok uczyli w szkole podstawowej Dar es Salaam w Tanzanii. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli nam o swojej wielkiej przygodzie, przekonaj się jak żyją Masajowie.
Atutem dziesięciu popularnych uzdrowisk na Dolnym Śląsku jest ich bliskie położenie względem siebie. Warto odwiedzić wszystkie uzdrowiska na Dolnym Śląsku, bo poziom usług, które oferują jest na europejskim poziomie. Każdy znajdzie tam coś dla siebie.
3 marca rozpoczęły się w Genewie jedne z największych targów motoryzacyjnych na świecie. Na miejscu był Tomasz Karolak, który oprowadził nas po kulisach tej ekskluzywnej, motoryzacyjnej imprezy.
Nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak podglądał podczas Lodziarskich Mistrzostw Polski cukierników, którzy prześcigali się w przygotowaniu najciekawszej lodowej kompozycji. Czy lody o smaku góralskiego oscypka przypadły do gustu Jolancie Pieńkowskiej?
Modelka Anja Rubik i jej partner Sasza Knazevic wybrali się po raz pierwszy w swoim życiu do Australii. Nasze kamery towarzyszyły im w tej podróży. Tylko w Dzień Dobry TVN możecie się przekonać, czy światowej sławy modelka może sobie pozwolić na dłuższą chwilę odpoczynku.
W tym tygodniu Maciej Nowak gościł w poznańskim Instytucie Włókien Naturalnych. Na miejscu dowiedział się wiele na temat produkcji oleju. W studiu Dzień Dobry TVN podzielił się z nami tą wiedzą, która z pewnością pomoże wybrać odpowiedni olej.
Iwona Pavlovic i Wojciech Oświęcimski wraz z Galą i ekipą „Dzień Dobry TVN” wyjechali do Indii. W studiu opowiedzieli nam o wspomnieniach i pokazali pamiątki, które przywieźli ze sobą z podróży. Zobacz jak wygląda karnawał na wyspie Goa i razem z Iwoną i Wojtkiem odwiedź wioskę słoni.
Wysokie temperatury, słońce, woda, niezwykła przyroda i bezkres złotego pustynnego piasku – piękno Tunezji przekracza wszelkie granice naszej wyobraźni. Dziś w Dzień Dobry TVN żegnamy uczestników wyjazdu do Tunezji, którzy w towarzystwie Joasi Jabłczyńskiej wyruszą w daleką wyprawę. Zwycięzcy odkryją Tunezję nieznaną, daleką od turystycznych kurortów, hoteli i kąpieli w basenie – przemierzą samochodem terenowym góry Atlasu wschodniego!.
Napój bez którego większość z nas nie wyobraża sobie poranka. Choć najczęściej kupujemy kawę w sklepach, to warto spróbować kawy z prawdziwej palarni. Specjalnie dla Dzień Dobry TVN ich tropem ruszył Podróżnik kulinarny – Maciej Nowak.