W trzecim odcinku drugiej serii „Kobiety na krańcu świata” Martyna Wojciechowska odwiedziła Północną Etiopię (Mekele), borykającą się z problemem chorób jaglicy i zaćmy. Półtora miliona żyjących tam ludzi nie widzi, a aż trzy miliony ludzi ma problemy ze wzrokiem. Dowiedzieliśmy się też czy pomoc jest adekwatna do ilości zagrożonych ślepotą ludzi.
W dzisiejszych czasach, gdy rynek opanowały wielkie, przemysłowe browary, domowe warzenie piwa może być sposobem na przygotowanie piwa dla siebie, piwa o niepowtarzalnym smaku. Jak zrobić piwo w domu i czym różni się ono od piwa ze sklepu? O tym opowiedział w DDTVN krytyk kulinarny Maciej Nowak.
Stosowany od wieków, złoty środek na wszelkie dolegliwości, polecany przez nasze mamy i babcie, szlachetny polski miód. Na co należy zwrócić uwagę kupując miody? Jak odróżnić te prawdziwe od sztucznych? O tajemnicach naszego złocistego skarbu opowie Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem co jem" w TVN Style.
Popularne stają się wielorazowe pieluszki. Jak się okazuje mają one wiele zalet i są zdrowsze od pieluszek jednorazowych. Nasza eko-mama Reni Jusis oraz Ewa Dumańska z serwisu pieluszkarnia.pl wytłumaczyły, na czym polega fenomen eko-pieluszek i, dlaczego korzystając z nich zaoszczędzimy czas i pieniądze.
Dziś w Dzień Dobry TVN razem z Hubertem Urbańskim odwiedziliśmy Sliwen, bułgarską miejscowość zamieszkiwaną licznie przez Romów. Naszym przewodnikiem po cygańskiej enklawie był muzyk Miletin z grupy „Karandiła”. Dzięki niemu mogliście zobaczyć jak żyją dziś prawdziwi Cyganie.
Zapraszamy na spotkanie z Polakiem, który połowę roku spędza w Brazylii. Klet Gozdecki opowiedział o miejscach w Brazylii, które warto odwiedzić. Co kryją prowincje tego egzotycznego kraju? Zobacz rozmowę z naszym gościem i reportaż z Brazylii.
Luwr był dawniej pałac królewski, a dziś znajduje się tam z największych muzeów na świecie, jest to najczęściej odwiedzana placówka tego typu na świecie. Zbiory, które tam się znajdują liczą około 35,000 dzieł sztuki, od czasów najdawniejszych po połowę wieku XIX. Co możemy tam znaleźć i jak się na tę wizytę przygotować powiedzieli dziś w studiu Dzień Dobry TVN Dariusz Długosz, szef marketingu i imprez kulturalnych Luwru oraz Łukasz Radwan.
Precel, obwarzanek i bajgiel. Wydawać by się mogło, że różnią się jedynie nazwą, bo przecież wszystkie są podobnie zaokrąglone. Jednak różnią się recepturą i historią. Wspólnym mianownikiem jest miejsce ich pochodzenia, czyli Kraków. Maciej Nowak wybrał się więc do Krakowa, by poznać tajniki produkcji precli, obwarzanków i bajgli.
W tym odcinku "Podróżnika kulinarnego" Maciej Nowak zabrał nas na warszawską Wolę, gdzie w rodzinnej restauracji "Pasja smaku" od XVII w. produkuje się wyroby mięsne. Krytyk kulinarny miał szansę sprawdzić, w jaki sposób powstają prawdziwe parówki i serdelki.
Zbigniew Gutkowski jest pierwszym polskim żeglarzem, który bierze udział w regatach dookoła ziemskich Velux 5 Oceans. Udało mu się uzyskać drugą pozycję, za liderem Amerykaninem Bradem Van Liewem. Do mety w Wellington jest jednak jeszcze bardzo daleko. W studiu Dzień Dobry TVN żona pana Zbigniewa Eliza i córka Zuzanna opowiedziały nam jak wspierają dzielnego żeglarza.
Zimowe ferie za pasem. Dla tych, którzy nie zaplanowali jeszcze białego szaleństwa, Europejskie Centrum Konsumenckie, przygotowało raport o tym, gdzie najlepiej udać się na narty w Europie. Na szczególne uznanie zasługują Czechy. Dlaczego? Gościem Dzień Dobry TVN był dyrektor Europejskiego Centrum Konsumenckiego Piotr Stańczak.
W Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć jak udał się rodzinie Włodarczyków zimowy wypoczynek. Nasza kamera towarzyszyła Krzysztofowi „Diablo” Włodarczykowi, który razem z żoną Małgosią i synem Cezarym wybrał się na Słowację. Tylko u nas mogliście zobaczyć jak spędzali czas w słowackim Jasna-Chopok.
Kolejnym przystankiem w podróży kulinarnej krytyka Macieja Nowaka stała się kopalnia soli w Kłodawie. Sól to jedna najstarszych i zarazem najczęściej stosowanych przypraw w kuchni. Nie tylko pozwala wydobyć smak potrawy, ale ma także rewelacyjne właściwości konserwujące. Jak powstaje sól? Która z dostępnych w Polsce jest najzdrowsza i dlaczego?
O swojej wyprawie na egoztyczną Teneryfę opowiedział w Dzień Dobry TVN Tomasz Szczepanik, wokalista zespołu Pectus! Zobacz, jak piosenkarz spędził wakacje.
Po czarującym Paryżu oprowadziła nas Katarzyna Figura! Tylko w Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć kamienicę w której aktorka mieszkała w czasie studiów, dowiedzieć się gdzie szuka swoich inspiracji, a także.. z resztą, przekonajcie się sami!
Fotograf Marcin Tyszka oprowadza nas po jednym z jego ulubionych miejsc na świecie, po Singapurze. I choć poleciał tam na kolejną sesję, udało mu się znaleźć chwilę na odpoczynek. Zobacz, jak wygląda Singapur Marcina Tyszki.
Kamera Dzień Dobry TVN miała okazję towarzyszyć Oldze Frycz w jej pierwszej egzotycznej wyprawie. Aktorka wybrała się do Kenii, gdzie miała okazję wziąć udział w Safari. W naszym studio opowiedziała nam o tym co w czasie tej podróży zrobiło na niej największe wrażenie i jakie inne kraje chciałaby odwiedzić.
Przez kilka ostatnich dni za pośrednictwem naszych reporterów obserwowaliśmy sytuację w Egipcie. Dominika Roman oraz Amadeusz Adamus byli w egipskim kurorcie Hurgada. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN opowiedzieli o swoich doświadczeniach.
Tydzień w czterogwiazdkowym hotelu z all-inclusive w Tunezji za jedyne 800 PLN? Nierealne? A jednak. Takich promocji jest coraz więcej. Czy biurom podróży rzeczywiście opłaca się sprzedawać tak tanie wycieczki? Czy możemy mieć pewność, że kurorty tunezyjskie są już bezpieczne? Czy Tunezja ma szansę stać się "nowym Egiptem"? O tym w DDTVN prezes portalu turystycznego Traveligo.pl Bartosz Roch Nowik.
Specjalnie dla Dzień Dobry TVN po Zanzibarze oprowadził Was Jan Kliment. Przekonaj się, jakie tajemnice kryje ta egzotyczna wyspa, o której jan Kliment mówi, że jest prawdziwym rajem na Ziemi.
Jej historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Pobudza apetyt, stanowi idealny dodatek m.in. do sosów, kanapek oraz wszelkiego rodzaju mięsiw. Statystyczny Francuz spożywa jej 1,5 kg rocznie. Musztarda, bo właśnie o niej mowa, na stałe wpisała się także na listę smaków wielbionych przez Polaków. Sekrety jednej z najsłynniejszych na świecie przypraw, a także proste domowe przepisy, dziś w Dzień Dobry TVN zdradził nam kulinarny krytyk i podróżnik Maciej Nowak.