Właściwe przechowywanie mleka matki zapewnia utrzymanie wysokiej jakości pokarmu dla dziecka. Temperatura miejsca, w którym znajduje się odciągnięte mleko, w istotny sposób decyduje o jego trwałości. Pokarm dla maluszka zawsze należy przechowywać w szczelnych i sterylnych pojemnikach.
Przechowywanie mleka matki – podstawowe zasady
Przechowywanie mleka matki istotnie wpływa na trwałość i jakość odciągniętego pokarmu dla dziecka. Zalecany czas przechowywania zależy głównie od temperatury miejsca, w którym przetrzymuje się mleko. Urządzeniem przeznaczonym do odciągania pokarmu jest laktator. W sklepach dostępne są laktatory ręczne i elektryczne. Ich działanie polega na wytwarzaniu podciśnienia, które po przystawieniu urządzenia do piersi wysysa pokarm do specjalnego pojemnika. Mleko odciągnięte w sposób bezpieczny i higieniczny można przechowywać w temperaturze pokojowej, w lodówce lub w zamrażalniku. Kluczową rolę odgrywają tu wykorzystywane pojemniki do przechowywania pokarmu, które powinny być szczelne i sterylne. Zastosowanie mają jednorazowe, foliowe torebki do przechowywania pokarmu oraz szklane lub plastikowe butelki z pokrywką. Opakowanie z mlekiem należy oznaczyć etykietą z datą i godziną odciągnięcia pokarmu, aby nie dopuścić do podania dziecku mleka z utraconą przydatnością do spożycia. Jeżeli pojemnik nie posiada specjalnej przedziałki, to konieczne jest również zapisanie objętości pokarmu. Korzystając z pojemników do przechowywania odciągniętego mleka przeznaczonych do wielokrotnego użytku, ważne jest dokładne ich wymycie, a następnie wyparzenie. W sytuacji karmienia wcześniaka lub chorego dziecka wskazane jest także wygotowanie naczynia we wrzątku.
Ile można przechowywać mleko matki?
Trwałość odciągniętego mleka zależy głównie od temperatury, w jakiej jest ono przechowywane. Jeśli umieszczamy pokarm w temperaturze pokojowej (od 16 do 26℃), optymalnym czasem przechowywania są 4 godziny. Przechowywanie mleka matki w lodówce (temperatura 4℃ lub niższa) może trwać od 3 do 5 dni, a w zamrażalniku (temperatura –18℃ lub mniejsza) – nawet do 6 miesięcy.
Przechowywanie mleka matki w lodówce – wskazówki
Odciągnięte mleko można przechowywać w lodówce w czystych, sterylnych butelkach lub w specjalnych torebkach. Pokarm należy umieścić w lodówce jak najszybciej po odciągnięciu. Przeciwwskazane jest mieszanie w jednym opakowaniu porcji mleka, które zostały odciągnięte w różnym czasie przekraczającym kilka godzin. W przypadku, gdy upłynęło niewiele czasu, do pojemnika znajdującego się w lodówce można dolać małą ilość mleka. Warunkiem jest uprzednie schłodzenie świeżej porcji pokarmu (mleka o temperaturze ciała nie należy łączyć z tym już schłodzonym).
Jak zamrażać mleko matki?
Przechowywanie mleka matki w zamrażalniku wiąże się z zachowaniem długotrwałego czasu przydatności do spożycia. Wskazane jest pakowanie i zamrażanie pokarmu o objętości odpowiadającej jednemu karmieniu. W ten sposób unika się konieczności wylewania nadmiernej ilości mleka oraz skraca się czas potrzebny do jego rozmrożenia. Pojemniki z odciągniętym pokarmem należy umieszczać głęboko w zamrażalniku, aby nie dopuścić do rozmrażania mleka przy częstym jego otwieraniu. Butelek z pokarmem nie umieszcza się na drzwiczkach zamrażalnika. Raz rozmrożonego mleka nie należy zamrażać ponownie.
Przechowywanie mleka matki – jak rozmrażać?
Pokarm, który zamierza się podać dziecku w ciągu najbliższej doby, można rozmrażać w lodówce do następnego dnia. Przechowywanego mleka matki w lodówce lub zamrażalniku nie należy podgrzewać w garnku na gazie, w kuchence mikrofalowej ani w piekarniku , gdyż wysoka temperatura przyczynia się do niszczenia białek zawartych w pokarmie. Bezpiecznie podgrzewanie polega na zanurzeniu pojemnika do przechowywania mleka w ciepłej wodzie o temperaturze poniżej 50℃. Dziecku nie powinno podawać się mleka chłodniejszego niż temperatura pokojowa, ani też cieplejszego od 36℃. W sytuacji, gdy dziecko nie naje się podaną mu porcją, można stosować mieszanki mleka modyfikowanego. Niewskazane jest łączenie odciągniętego mleka z mieszanką. Przed rozpoczęciem karmienia butelką należy delikatnie wstrząsnąć, aby wszystkie składniki pokarmu wymieszały się. Po rozmrożeniu mleka na jego powierzchni może pojawić się żółta warstwa. Jest to tłuszcz oddzielający się od mleka w trakcie mrożenia, który nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa dla dziecka. Zdarza się jednak, że pokarm w takiej postaci nie odpowiada maluchowi.
Chrissy Teigen opowiedziała o trudnościach z jakimi się zmagała podczas karmienia piersią. Zobacz wideo:
Zobacz także:
Porody i karmienie piersią podczas pandemii koronawirusa. „Zakażoną matkę rozdziela się od dziecka”
Nocne karmienie dziecka. Pediatra radzi, kiedy je zakończyć
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm