Bardzo wiele osób, aby pozbyć się nadprogramowych kilogramów, sięga po lek stosowany w leczeniu cukrzycy. Osoby z tym schorzeniem często mają też nadwagę lub otyłość. Farmaceutyk pomaga im wyrównać wagę i zapanować nad chorobą. Jak lek zadziała u zdrowej osoby? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli Łukasz Preibisz, dermatolog, Ewa Kempisty – Jeznach, endokrynolog i Gabriela Mercik, lekarz medycyny estetycznej.
Jeszcze 30-40 lat temu przyzakładowe przedszkole było czymś zupełnie normalnym. Obecnie jest rzadkością. Czy to ma szansę się zmienić? Czy w miejscach pracy powstaną nowe placówki, w których rodzice mogliby zostawić swoje dziecko i zająć się obowiązkami służbowymi?
Święta kojarzą się nam nie tylko z pierniczkami, ale i z bakaliami. Orzechy, suszone morele, czy śliwki. To własne w tym okresie produkty te najczęściej goszczą w naszych domach. Czy wszystkie są jednak tak zdrowe, jak przekonują nas do tego producenci? O właściwościach bakalii i o tym, na co zwracać uwagę w sklepie opowiedziała nam Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.
W poniedziałek, 11 grudnia, uwaga mediów skupia się przede wszystkim na Sejmie. Premier Mateusz Morawiecki wygłosi expose, a później odbędzie się głosowanie nad wotum zaufania dla rządu, który stworzył. Sporo mówi się także o zamknięciu tunelu na Zakopiance. Inne istotne informacje w ramach naszego cyklu "5 rzeczy, które musisz wiedzieć o poranku" w Dzień Dobry TVN przedstawił Łukasz Jedliński, dziennikarz TVN24.
To już ostanie dni, gdy możemy jeszcze pomóc potrzebującym w ramach Szlachetnej Paczki. W tym roku do akcji włączyli się nie tylko sportowcy i artyści, ale także ludzie gór, czyli himalaistka Kinga Baranowska i himalaista oraz alpinista Krzysztof Wielicki. Na naszych kanapach opowiedzieli o swoich doświadczeniach i potrzebie pomagania, zwłaszcza w święta.
Kwasy omega-3 mają zbawienny wpływ na działanie organizmu. Wspomagają pracę układu krążenia, chronią przed zawałem serca czy udarem. Najnowsze badania pokazują jednak, że suplementy wzbogacone o te związki mogą być niebezpieczne. Do jakich wniosków doszli naukowcy?