Wyciskarka wolnoobrotowa – soki pełne witamin
W przeciwieństwie do tradycyjnej sokowirówki, wyciskarka wolnoobrotowa działa na bazie specjalnego, wolnego procesu tłoczenia składników. Niekiedy pozwala na wyciśnięcie nawet do dwóch razy więcej pysznego soku. Dzięki temu napój zachowuje ogrom cennych składników odżywczych. To świetne rozwiązanie dla osób, które chcą włączyć do swojej diety więcej świeżych warzyw i owoców w jak najbardziej wartościowej postaci.
Podczas poszukiwań urządzenia dla siebie warto zwrócić uwagę na takie parametry jak moc, obecność specjalnego filtra do soków, technologie pomagające zachować wartość odżywczą składników czy poziom emitowanego hałasu. Na docenienie zasługują wszelkiego rodzaju dodatkowe końcówki, które pozwalają przygotować np. gęste, pyszne smoothie. Wyciskarka wolnoobrotowa może realnie wpłynąć na jakość codziennego odżywiania.
Frytkownica tradycyjna lub beztłuszczowa – wszechstronne zastosowanie
Frytkownica służy, oczywiście, do przygotowywania chrupiących frytek, ale to tylko część jej możliwości. W tradycyjnej wersji ze zbiornikiem na olej pozwala na szybkie i równomierne smażenie w głębokim tłuszczu. Nadaje się m.in. do skrzydełek z kurczaka, panierowanych serów, pączków czy smakołyków w tempurze – idealnych jako przekąski czy do przygotowania domowego sushi.
Natomiast frytkownice beztłuszczowe, czyli air fryery, to propozycja dla osób wolących nieco lżejsze dania. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza pozwalają przygotować mnóstwo pysznych potraw z minimalną ilością tłuszczu lub nawet bez niego. Poza frytkami można w nich zrobić, np.: pieczone warzywa, nuggetsy, ryby, grzanki, muffinki czy małe ciasta.
W niektórych modelach dostępne są funkcje pieczenia, grillowania i podgrzewania, co czyni z air fryera mały, wielofunkcyjny piekarnik. W niewielkich kuchniach, np. w kawalerkach, urządzenie to z powodzeniem może zastąpić tradycyjny piec, szczególnie gdy ma odpowiadać na potrzeby jednej czy dwóch osób.
Ryżowar – dla miłośników azjatyckiej kuchni
Ryżowar z pozoru może wydawać się zbędny, ale jeśli często je się ryż, to trudno o bardziej praktyczny sprzęt w swojej kuchni. Jego ogromną zaletą jest prostota obsługi. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość ryżu, dodać wodę, uruchomić urządzenie i to wszystko. Nie trzeba mieszać, pilnować czasu, ani martwić się o przypalenie, ponieważ ryż gotuje się sam. Co więcej, niektóre modele mają także zupełnie inne funkcje.
Choć nazwa urządzenia sugeruje, że ryżowar służy jedynie do ryżu, nie jest to prawda. Są modele z różnymi trybami, które pozwalają przygotować m.in. owsianki, puddingi, a nawet zupy. To sprawia, że można korzystać ze sprzętu jeszcze częściej. Akcesorium ma opcję podtrzymywania temperatury posiłków, więc każdy członek rodziny ma szansę zjeść świeży, ciepły ryż o dogodnej dla siebie porze. Maszynki różnią się między sobą pojemnością, co warto mieć na uwadze przy zakupie.
Saturator wody – ekologia i praktyczność w jednym
W nowoczesnych kuchniach coraz częściej pojawia się saturator do wody. Pozwala samodzielnie przygotować wodę gazowaną bez konieczności kupowania ciężkich butelek w sklepie. To wygodne, ekonomiczne i przyjazne dla środowiska. Wystarczy wlać przefiltrowaną ciecz z kranu do specjalnej butelki, włożyć ją do urządzenia, nacisnąć przycisk i gotowe. Co więcej, da się wybrać stopień nagazowania dopasowany do własnych potrzeb.
Saturatory do wody oferują także możliwość dodawania smakowych syropów lub przygotowywania znanych napojów na bazie wody gazowanej w domowym zaciszu. To znakomite rozwiązanie dla osób, które chcą ograniczyć zużycie plastiku, pić więcej wody, a jednocześnie lubią musujące trunki.
Urządzając kuchnię, warto zwrócić uwagę mniej oczywiste urządzenia, jakie mogą się w niej znaleźć. Wyciskarka wolnoobrotowa, frytkownica, ryżowar czy saturator to sprzęty, które nie zajmują wiele miejsca, a zdecydowanie przydają się na co dzień.
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe