Zupa meksykańska jest potrawą prostą i szybką do przygotowania. Jest lekko pikantna, sycąca i smaczna, a także dość przystępna cenowo. Rozgrzewa w chłodne dni, często podawana jest z chrupkim pieczywem lub chipsami z tortilli.
- Zupa meksykańska z mięsem mielonym
- Zupa meksykańska z pulpecikami
- Zupa meksykańska z wołowiną
- Zupa meksykańska z kurczakiem
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Wykonanie zupy meksykańskiej jest proste i nie powinno nastręczać większych trudności. Najlepiej użyć mięsa mielonego z łopatki wieprzowej. Dobrze, jeżeli sami możemy przygotować mięso w domu.
Składniki potrzebne do sporządzenia zupy meksykańskiej z mięsem mielonym:
· pół kg łopatki,
· 1 puszka białej fasoli, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów,
· kostka rosołowa (lub wcześniej ugotowany wywar),
· 2 cebule,
· kilka ząbków czosnku,
· 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
· sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, chili.
Cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie, dodając mięso mielone. W garnku przygotowujemy wywar z jarzyn lub rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy mięso z cebulą i kukurydzą. Całość gotujemy 30 minut. Odcedzamy fasolę białą, czerwoną i dodajemy do dania. Następnie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, czosnek, stosowną ilość chili, zioła. Dolewamy wody, aby przykryć wszystkie składniki, gotujemy jeszcze pół godziny i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupa meksykańska z mięsem mielonym doskonale rozgrzewa i syci.
Zobacz też: Tortilla po meksykańsku z kurczakiem
Zupa meksykańska z pulpecikami
Inną wersją zupy meksykańskiej z mięsem jest zupa meksykańska z klopsikami. Mięso mielone doprawiamy według uznania, a następnie formujemy z niego małe kuleczki. W czasie przygotowywania klopsików warto dodać do nich odrobinę kaszy manny. Uformowane pulpeciki wrzucamy na gotujący się wywar warzywny. Bulion przygotowujemy z warzyw oraz podsmażonych pieczarek z cebulą. Dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę ostrą paprykę, fasolę. Możemy użyć gotowego sosu meksykańskiego, który następnie dodajemy do wywaru z pulpecikami. Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki. Podczas gotowania zupy z pulpecikami nie musimy używać jednak gotowego sosu, możemy potrawę przygotować zupełnie samodzielnie.
Składniki potrzebne do sporządzenia zupy meksykańskiej z pulpetami:
· 1 puszka czerwonej fasoli, kukurydzy, krojonych pomidorów,
· 1 duża czerwona papryka, marchewka, ziemniak,
· pół selera,
· 2 czerwone cebule,
· kilka ząbków czosnku,
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
· natka pietruszki i kolendry,
· 6 łyżeczek słodkiej papryki,
· 1 łyżeczka chili,
· cząber, kurkuma, bazylia, sól, pieprz, imbir, listki laurowe, ziele angielskie,
· sok z cytryny.
Myjemy, obieramy i kroimy marchewkę, ziemniaka, selera oraz paprykę. Cebulę i czosnek podsmażamy. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, warzywa i całość gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Na patelni przygotowujemy zaprawę z papryki chili i słodkiej, podsmażamy i dolewamy nieco wywaru. Przygotowaną zaprawę z papryk wlewamy do zupy, przyprawiamy bazylią, kurkumą, dodajemy cząber. Do gotującej się zupy dodajemy uformowane wcześniej pulpeciki. Gdy pulpety są ugotowane, dodajemy pomidory, kukurydzę i fasolę (odsączone). Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, cukrem, imbirem i sokiem z cytryny. Danie podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki.
Zobacz też: Przepis na potrawkę meksykańską
Zupa meksykańska z wołowiną
Ciekawą wersją zupy meksykańskiej z mięsem jest zupa meksykańska z wołowiną . Trzeba pamiętać, że mięso wołowe potrzebuje trochę więcej czasu, aby się dogotować. Możemy wybrać kawałek wołowiny z kością lub bez.
Składniki potrzebne do przygotowania zupy meksykańskiej z wołowiną:
· 250 g mięsa bez kości,
· pół szklanki białego wina,
· 3 szklanki bulionu lub wody,
· półtorej puszki pomidorów (najlepiej krojonych),
· cebula i kilka ząbków czosnku,
· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
· 100 g fasolki zielonej,
· oliwa,
· sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, ostra papryka, świeża kolendra,
· ser do posypania,
· chipsy z tortilli.
Na oliwie szklimy cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i przyprawy. Smażymy około 5 minut, mieszając. Wlewamy wino, po dwóch minutach bulion, dorzucamy pomidory. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W przypadku wołowiny mogą to być nawet dwie godziny. Na koniec dodajemy koncentrat i fasolkę, posypujemy tartym serem i podajemy z chipsami z tortilli.
Zobacz też: Kuchnia meksykańska – najciekawsze potrawy
Zupa meksykańska z kurczakiem
Zupa meksykańska smakuje w każdej postaci. Możemy przygotować zupę meksykańską z kurczakiem, wybierając 2 pojedyncze piersi z kurczaka. Resztę przypraw używamy w proporcjach jak w powyższym przepisie.
Piersi z kurczaka kroimy je na małe kawałki i obtaczamy w mieszance mąki, kurkumy, soli i chilli. Gotujemy bulion, przygotowujemy kukurydzę (z puszki lub świeżą). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Na patelni szklimy cebulę, czosnek, papryczkę chili, dodajemy pierś z kurczaka. Dodajemy kukurydzę i pomidory, wlewamy szklankę bulionu. Gotujemy kilka minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z resztą wywaru, gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodajemy świeżą kolendrę.
Zobacz też: Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN