Zdrowe odżywianie

Źródła wiecznej młodości ukryte w Twojej kuchni

W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska przekonuje, że jedząc pewne produkty, można zachować młodość i witalność. Za starzenie się organizmu odpowiadają wolne rodniki. Są też przyczyną bardzo wielu chorób między innymi miażdżycy, cukrzycy, chorób serca. Poziom wolnych rodników zmniejszają antyoksydanty. Gdzie ich szukać?

W poszukiwaniu źródeł młodości
Przykładowy dzień dieta - 2100 kcal
Dieta dla kobiety z wagą w normie, o średniej aktywności fizycznej
lub dla mężczyzny z wagą w normie, o niskiej aktywności fizycznej. 
Dieta przeznaczona dla osoby bez problemów zdrowotnych.
Nie wiesz, czy ta kaloryczność jest dla Ciebie odpowiednia? Napisz do Anety ddtvn@tvn.pl

Przepisy:
Śniadanie - ok. 340 kcal
Jogurt z domową granolą i owocami jagodowymi
przepis na jedną porcję
1 porcja

jogurt z granolą i owocami:
średniej wielkości opakowanie jogurtu naturalnego,
5 łyżek domowej granoli,
½ szklanki borówek amerykańskich,
½ szklanki truskawek,
szczypta kurkumy.

granola rabarbarowa:
2 szklanki płatków owsianych, górskich,
½ szklanki orzechów włoskich,
½ szklanki pestek dyni,
2 łyżki oleju rzepakowego,
2 łyżki syropu klonowego,
łyżeczka cynamonu,
łodyga rabarbatu,
½ szklanki rodzynków.

Rabarbar obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj posiekane orzechy, pestki dyni, płatki owsiane, olej rzepakowy, syrop klonowy oraz cynamon, wymieszaj i rozłóż równomiernie
na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15-20 minut. Po wystudzeniu dodaj rodzynki i przełóż do słoika.
Do jogurtu dodaj granolę wg. przepisu, owoce i szczyptę kurkumy.

II Śniadanie - ok. 150 kcal
Koktajl z selera naciowego i marchewki z dodatkiem owoców jagodowych
2  łodygi selera naciowego (90g),
2 marchewki (100g),
średniej wielkości jabłko (150g),
garść mrożonych jeżyn (70g).

Selera naciowego obierz ze skórki, marchew ugotuj na parze. Do blendera wrzuć seler, marchewkę, jabłko ze skórką oraz jeżyny. Całość zmiksuj na gładką masę, w razie potrzeby, do uzyskania odpowiedniej konsystencji, możesz dodać trochę wody.

Obiad - ok. 580 kcal
Sałatka ze smażonymi ogórkami i sosem rodzynkowo-migdałowym
przepis na 2 porcje
1 porcja
½ szklanki kaszy pęczak (90g),
5 ogórków gruntowych (180g),
10 rzodkiewek (150g), 
½ dużej, czerwonej cebuli,
4 łyżki suchej czarnej soczewicy (48g),
garść natki pietruszki,
garść listków świeżej mięty,
garść listków świeżego szpinaku.
3 łyżki rodzynków,
2 łyżki posiekanych migdałów,
4 łyżki oliwy z oliwek,
sok z 1 cytryny,
sól morska, pieprz.

Kaszę pęczak przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w wodzie w proporcjach 1:3.
W drugim garnku zagotuj wodę i wsyp soczewicę (uprzednio namoczoną). Gotuj ok. 40 minut  i pod koniec gotowania posól następnie, po wyjęciu, ostudzić ją. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w plasterki następnie poukładaj na ręczniku papierowym z góry przykryj kolejnym ręcznikiem papierowym i przyciśnij, zabieg ten ma na celu odsączenie wody z ogórków, dzięki temu będą się one smażyć, a nie dusić na patelni. Przygotowane ogórki usmaż z obu stron na łyżeczce oleju rzepakowego. Do ugotowanej i wystudzonej soczewicy dodaj kaszę wraz z pozostałymi składnikami. Przepyszna sałatka gotowa.

Podwieczorek - ok. 150 kcal
Kanapka z hummusem i pomidorem
kromka pieczywa żytnio-razowego (35g),
łyżka hummusu (15g),
średniej wielkości pomidor (150g).

Kolacja - ok. 270 kcal
Kapuśniak z młodej kapusty
¼ główki młodej kapusty (200g),
¼ dużej marchewki (25g),
kawałek pietruszki (15g),
¼ czerwonej papryki (50g),
płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego (5g),
1½ szklanki wody (400ml),
natka pietruszki,
sól, pieprz,
2  kromki pieczywa żytnio-razowego (70g).

Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Kapustę i paprykę pokrój w paski. Całość wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj, na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i posyp natką pietruszki. Zupę zjedz z pieczywem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
62
4