Porady

Zatrzymaj świeżość warzyw i owoców na dłużej. Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Dzień Dobry TVN

Porady

Zatrzymaj świeżość warzyw i owoców na dłużej. Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Dzień Dobry TVN

Rynek oferuje nam wiele różnych pojemników do przechowywania żywności. Które z z nich sprawdzają się najlepiej? A może w ogóle nie są nam potrzebne i świetnie zastąpi je folia spożywcza lub papierowy ręcznik? W Dzień Dobry TVN o sprytnych sposobach na przechowywanie żywności rozmawiamy z Agnieszką Kałużą, autorką bloga "Aga pomaga".

Jak przechowywać żywność?

Produkty żywnościowe można przechowywać na wiele sposobów - w plastikowym pudełku, foliowej torebce czy słoiku. Które z nich jest najlepsze?

- Moim ulubionym są słoiczki. Możemy w nich zabierać np. sałatkę na drugie śniadanie do pracy czy zupę. Do tego podtrzymają jej świeżość. Po słoiki czy szklane opakowania warto sięgnąć także dlatego, że w szkle nie ma żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby przeniknąć do żywności - mówiła w Dzień Dobry TVN Agnieszka Kałuża, autorka bloga "Aga Pomaga".

A jak przedłużyć świeżość owoców, np. bananów?

- Serce bananów, czyli część, która trzyma wszystkie owoce trzeba obwinąć folia spożywczą - mówiła blogerka.

Co możemy zrobić z warzywami?

- Pieczarek nie można trzymać w foliowych ani plastikowych opakowaniach, bo zaczynają puszczać wodę. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie papierowy woreczek, który pochłania wilgoć - mówiła blogerka.

W taki woreczek można zapakować także kanapkę lub wędlinę.

- Wędlina lubi oddychać, dlatego zanim włożymy ją do lodówki - połóżmy ją np. kawałku pergaminu, umieśćmy w szklanym opakowaniu i dopiero wstawmy do lodówki - mówiła blogerka.

Co wpływa na świeżość produktów?

Warto pamiętać, że na to, jak długo nasza żywność zachowuje świeżość, wpływa nie tylko opakowanie, w którym się znajduje, ale także czystość lodówki.

- Lodówkę trzeba od czasu do przetrzeć np. wodą z octem. Wilgoć sprzyja gromadzeniu się bakterii. Ich obecność może sprawić, że jedzenie będzie się psuło dużo szybciej - mówiła blogerka.

Ale nie tylko. Zjedzenie produktu, do którego przeniknęły bakterie, może nam zafundować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

5 najzdrowszych zup. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu?

Anna Lewandowska zachęca do ograniczenia spożycia tego produktu. "Znacznie wpływa na rozwój nowotworów"

Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków

Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0