Dobiega końca 4. edycja MasterChefa Juniora, w której 40 utalentowanych młodych kucharzy stawiło czoło wyzwaniom przygotowanym przez Annę Starmach, Mateusza Gesslera i Michela Morana.
>>> Zobacz także:
W kuchni DDTVN: dwóch mistrzów gotowania
MasterChef Junior. Świetna zabawa i smaczne gotowanie
Uczestnicy MasterChef Junior przygotowali dla niej niespodziankę
Na młodych kucharzy czekały liczne zadania, które pozwoliły wykazać się kreatywnością i wyczucie smaku.
Tegoroczna edycja najpopularniejszego kulinarnego show obfitowała także w liczne wizyty gości specjalnych! Młodych kucharzy odwiedzili między innymi Robert Makłowicz i Magda Gessler. Ten pierwszy sprawdził, jak uczestnicy radzą sobie z regionalnymi potrawami, a znana restauratorka oceniła wykwintne śniadania przygotowane specjalnie na jej przyjazd.
Po raz pierwszy w historii programu MasterChef Junior uczestnicy zmierzyli się również z daniem posiadacza gwiazdki Michelina - Andrea Camastry.
Na planie programu pojawili się także laureaci dorosłego MasterChefa. Ola Nguyen zweryfikowała, jak młodzi kucharze radzą sobie z azjatyckimi produktami, Dominika Wójciak podzieliła się swoim przepisem na smażone lody, a Mateusz Zielonka sprawdził, co dzieci przygotują z jajek strusia.
Prawdziwym wyzwaniem okazała się konkurencja drużynowa, w której zadaniem było przygotowanie menu degustacyjnego dla klientów restauracji.
W tej edycji po raz pierwszy o zwycięstwo powalczy trzech finalistów, a nie jak wcześniej - dwóch. Są nimi:
- Paulina Foremny – ma 11 lat i pochodzi z Wrocławia. Zdecydowała się na udział w programie, ponieważ chciała przekonać się jak duże ma umiejętności w porównaniu z jej rówieśnikami. Chciała też poznać inne dzieci, które mają taką samą pasję jak ona. Gotuje lub pomaga mamie w gotowaniu/pieczeniu od około 5-6 roku życia. To właśnie mama i babcia nauczyły ją gotować. Jej pierwsze wspomnienie kulinarne to pieczenie pierniczków z pomocą mamy - miała wtedy około 3 lat. Najczęściej gotuje dla rodziców i brata. Czasem częstuje wypiekami (ciasteczka) koleżanki z klasy, babcię i sąsiadów. Oprócz gotowania, jej hobby to: pływanie, akrobatyka, taniec i bieganie. Chciałaby w przyszłości zostać sławnym podróżnikiem, kucharzem, archeologiem i sportowcem. Ma nadzieję, że któreś z tych marzeń się zrealizuje.
- Aleksander Multan – w czerwcu skończy 13 lat, pochodzi z miejscowości Ruda w województwie mazowieckim. Zgłosił się do programu, ponieważ kocha gotować i chciał się tym podzielić z całą Polską, a przy okazji dowiedzieć się wszystkiego o gotowaniu. Gotuje odkąd pamięta. Swoje pierwsze kroki w kuchni stawiał z mamą, a pierwszym daniem jakie zrobił była jajecznica. Najczęściej gotuje dla rodziców, cioci i wujka. Trzy dania, które najbardziej lubi gotować to: desery, wszystko z jajek i mięsa. Jego popisowe danie to fondant czekoladowy. Jego mocne strony w kuchni to desery i ryby. Słabe strony to zupy. Oprócz gotowania lubi piłkę nożną i jazdę na deskorolce. Jest członkiem drużyny piłkarskiej AP VIKTORIA. W przyszłości chce zostać kucharzem.
- Jakub Nowak – ma 12 lat i pochodzi z Gdyni. Zgłosił się do programu, ponieważ gotowanie sprawia mu przyjemność i rozwesela go. Gotuje od 2. roku życia. Gotować uczyła go trochę babcia, trochę mama, trochę tata, ale najwięcej nauczył się sam. Trzy dania, które najbardziej lubi gotować to: strudel jabłkowo-marchewkowy z sosem limonkowym, rolada śmietankowo wiśniowa i schab pod beszamelem z pieczarkami. Jego popisowe danie to Clafoutis z wiśniami lub jabłkami i strudel jabłkowo-marchewkowy z sosem limonkowym. Oprócz gotowania jego pasją jest majsterkowanie i ogrodnictwo. Lubi też pływać i grać w siatkówkę. W przyszłości chce zostać kucharzem i mieć własną restaurację.
W finale uczestnicy przygotują menu degustacyjne składające się z trzech dań.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN