Przepisy kulinarne

Wykopaliska kulinarne inspirowane orientem

W kuchni Dzień Dobry Xenia Kolińska. Archeolog, zainspirowana swoimi dalekowschodnimi podróżami, odkryła w sobie pasję do gotowania. W naszym studiu zaproponowała specjały kuchni arabskiej m.in.: tabulę libańską, cukinię w tahinie, buraczki w tahinie i kalafiora a'la mutabbal.

TABULA LIBAŃSKA

Składniki:
175 g drobnego burghulu
2 dymki lub szczypior dymkowy
1 duży pęczek pietruszki
12 łyżek stołowych mięty siekanej
3 pomidory
3 cytryny
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól, pieprz
liście sałaty rzymskiej

Przygotowanie:
Burghul zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Cebulę drobno pokroić, posiekać listki pietruszki (łodyżki wyrzucić). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przepołowić, wyjąć gniazda nasienne i pokroić miąższ na drobną kostkę. Wycisnąć sok z cytryn. Wypłukać i osuszyć liście sałaty. Odlać wodę z burghulu, wycisnąć w dłoniach i wyłożyć na ściereczkę do wyschnięcia. Burghul, cebulę, pietruszkę, i miętę przełożyć do salaterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki. Pomidory dodać tuż przed podaniem tabuli.

CUKINIA W TAHINIE

Składniki:
6 średniej wielkości cukinii
2 szklanki lebenu
3/4 szklanki tahiny
sok z 1 lub 1,5 cytryny
6 ząbków czosnku
sól, woda, olej do smażenia.

Przygotowanie:
Cukinię pokroić w talarki o grubości pół centymetra. Przyrumienić na tłuszczu i odsączyć na papierze absorbującym. Leben wymieszać z tahiną, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić solą. Dodać wody, jeśli sos jest zbyt gęsty – powinien mieć konsystencję gęstego beszamelu. Połączyć z cukinią. Podawać ciepłe.

BURACZKI W TAHINIE

Składniki:
1 kg ugotowanych i obranych buraczków
1/2 szklanki tahiny
1/2 szklanki soku z cytryny
1 łyżka stołowa drobno siekanej pietruszki
1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Buraczki pokroić w cienkie plasterki (2- 3 milimetrowe). W misce rozprowadzić Tahinę z sokiem z cytryny, pietruszkę i solą. Dodać płatki buraczków i dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną do ryb i wszelkiego rodzaju frytury.

KALAFIOR À LA MUTABBAL

Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
4 ząbki czosnku
4 cytryny
3/4 szklanki tahiny
sól

Przygotowanie:
Kalafior zalać wrzątkiem, posolić i gotować, aż będzie jędrny. Po odcedzeniu obciąć różyczki kwiatu. Różyczki obsmażyć na oleju na brązowo. Po wyjęciu z rondla przełożyć na papier absorbujący. Czosnek rozetrzeć na gładką masę, wymieszać z tahiną i sokiem z cytryny. Doprawić solą i połączyć z kalafiorem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
91
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0