W kuchni: zimowe kakao z bakaliami i cynamonem

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała rozgrzewające dania zimowe: rozgrzewającą zupę cebulową ze słodką szalotką i parmezanem, cytrynowo-imbirowe muffiny z pomarańczową skórką, zimowe kakao z bakaliami i cynamonem. Smacznego!

Zimowy koktajl na dobre trawienie

Składniki:

2 szkl. mleka migdałowego

1/2 świeżego ananasa

1 cm imbiru obranego ze skórki

3 daktyle

sok z 1 limonki

1/3 łyżeczki cynamonu

1/2 szkl. orzechów nerkowca namoczonych przez całą noc w mleku migdałowym

1 łyżka syropu z agawy

1 papryczka chili

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.

Rozgrzewająca zupa cebulowa ze słodką szalotką i parmezanem

Składniki:

600 g cebuli

250 ml cydru

1 gałązka tymianku

500 ml wywaru z jarzyn

imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach

3 goździki

szczypta soli

szczypta pieprzu

2 łyżki masła

sok z 1 cytryny

1 opakowanie szalotek

50 ml octu jabłkowego

szczypta cynamonu

1 łyżka syropu z agawy

50 g parmezanu do starcia

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 st. C. Szalotki obierz ze skórki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj ocet jabłkowy, cynamon i syrop z agawy. Polej marynatą szalotki i piecz ok. 35 min. w piekarniku. Następnie wyciągnij i przestudź. Cebulę obierz ze skóry i pokrój w piórka. Rozgrzej masło w garnku i podsmaż cebulę aż całkowicie się zeszkli wraz z imbirem. Dodaj goździki i tymianek. Następnie dodaj cydr i gotuj kilka minut. Następnie dodaj wywar z jarzyn. Dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Jak cebula będzie miękka, to dodaj sok z cytryny. Przed podaniem zupy udekoruj szalotką i dodaj starty parmezan.

Cytrynowo-imbirowe muffiny z pomarańczową skórką

Składniki:

3 szkl.i mąki

1 łyżka płaska proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

szczypta kardamonu

szczypta cynamonu

1/2 szkl. startego imbiru

1 duża cytryna

1 szkl. cukru trzcinowego

1,5 szkl. jogurtu

2 jajka

10 łyżek miękkiego masła (1,5 kostki)

1 op. kandyzowanej skórki pomarańczowej

biała czekolada do rozpuszczenia jako polewa

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 190 st. C. Przygotuj formę do muffinów. Wysmaruj ją masłem i wstaw do środka papilotki papierowe. Wymieszaj ze sobą mąkę, kardamon, cynamon, sól, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Z cytryny zetrzyj skórkę na małych oczkach lub obierz ją obieraczką (dość cienko) i pokrój na malutkie kawałki. Następnie zmiksuj imbir, skórkę z cytryny i 1/4 cukru na gładką masę. Następie rozpuść w maśle resztę cukru. Zacznij ubijać jajka, dodaj masło oraz pastę imbirową. Następnie dodawaj kolejno po 1 części składników suchych i jogurtu na zmianę. Pamiętaj, by to robić na wolnych obrotach. Następnie dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszaj. Masę przełóż do foremek do muffinów, udekoruj pozostałą skórką kandyzowaną i piecz w piekarniku ok. 25 min. Sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Po wyjęciu z piekarnika przestudź i udekoruj rozpuszczoną białą czekoladą.

Zimowe kakao z bakaliami i cynamonem

Składniki:

15 dag orzechów laskowych

10 dag migdałów bez skórki

10 kostek gorzkiej czekolady

4 łyżeczki gorzkiego kakao

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 szkl. mleka kokosowego

1 szkl. wody

szczypta cynamonu

szczypta imbiru w przyprawie

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Mleko i wodę wymieszaj w garnku i podgrzewaj. Dodaj ekstrakt z wanilii i zagotuj. Orzechy i migdały podpraż na suchej patelni. Posiekaj drobno czekoladę. Orzechy i migdały utłucz w moździerzu lub zmiksuj w blenderze. Gorące mleko wymieszaj z kakao. Dodaj cynamon i imbir. Następnie dodaj miód i przelej do filiżanek. Udekoruj orzechami i czekoladą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości