Zimowy koktajl na dobre trawienie
Składniki:
2 szkl. mleka migdałowego
1/2 świeżego ananasa
1 cm imbiru obranego ze skórki
3 daktyle
sok z 1 limonki
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl. orzechów nerkowca namoczonych przez całą noc w mleku migdałowym
1 łyżka syropu z agawy
1 papryczka chili
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.
Rozgrzewająca zupa cebulowa ze słodką szalotką i parmezanem
Składniki:
600 g cebuli
250 ml cydru
1 gałązka tymianku
500 ml wywaru z jarzyn
imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach
3 goździki
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki masła
sok z 1 cytryny
1 opakowanie szalotek
50 ml octu jabłkowego
szczypta cynamonu
1 łyżka syropu z agawy
50 g parmezanu do starcia
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Szalotki obierz ze skórki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj ocet jabłkowy, cynamon i syrop z agawy. Polej marynatą szalotki i piecz ok. 35 min. w piekarniku. Następnie wyciągnij i przestudź. Cebulę obierz ze skóry i pokrój w piórka. Rozgrzej masło w garnku i podsmaż cebulę aż całkowicie się zeszkli wraz z imbirem. Dodaj goździki i tymianek. Następnie dodaj cydr i gotuj kilka minut. Następnie dodaj wywar z jarzyn. Dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Jak cebula będzie miękka, to dodaj sok z cytryny. Przed podaniem zupy udekoruj szalotką i dodaj starty parmezan.
Cytrynowo-imbirowe muffiny z pomarańczową skórką
Składniki:
3 szkl.i mąki
1 łyżka płaska proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
1/2 szkl. startego imbiru
1 duża cytryna
1 szkl. cukru trzcinowego
1,5 szkl. jogurtu
2 jajka
10 łyżek miękkiego masła (1,5 kostki)
1 op. kandyzowanej skórki pomarańczowej
biała czekolada do rozpuszczenia jako polewa
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 190 st. C. Przygotuj formę do muffinów. Wysmaruj ją masłem i wstaw do środka papilotki papierowe. Wymieszaj ze sobą mąkę, kardamon, cynamon, sól, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Z cytryny zetrzyj skórkę na małych oczkach lub obierz ją obieraczką (dość cienko) i pokrój na malutkie kawałki. Następnie zmiksuj imbir, skórkę z cytryny i 1/4 cukru na gładką masę. Następie rozpuść w maśle resztę cukru. Zacznij ubijać jajka, dodaj masło oraz pastę imbirową. Następnie dodawaj kolejno po 1 części składników suchych i jogurtu na zmianę. Pamiętaj, by to robić na wolnych obrotach. Następnie dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszaj. Masę przełóż do foremek do muffinów, udekoruj pozostałą skórką kandyzowaną i piecz w piekarniku ok. 25 min. Sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Po wyjęciu z piekarnika przestudź i udekoruj rozpuszczoną białą czekoladą.
Zimowe kakao z bakaliami i cynamonem
Składniki:
15 dag orzechów laskowych
10 dag migdałów bez skórki
10 kostek gorzkiej czekolady
4 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szkl. mleka kokosowego
1 szkl. wody
szczypta cynamonu
szczypta imbiru w przyprawie
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Mleko i wodę wymieszaj w garnku i podgrzewaj. Dodaj ekstrakt z wanilii i zagotuj. Orzechy i migdały podpraż na suchej patelni. Posiekaj drobno czekoladę. Orzechy i migdały utłucz w moździerzu lub zmiksuj w blenderze. Gorące mleko wymieszaj z kakao. Dodaj cynamon i imbir. Następnie dodaj miód i przelej do filiżanek. Udekoruj orzechami i czekoladą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN