Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN: zdrowe soki i koktajle

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Agatę Ziemnicką. Przygotowała dla nas pyszne i pożywne soki oraz koktajle.


Mango Breakfast Bowl

Składniki:
2-3 kostki lodu   
1 mango    
0,75 ml kefiru    
0,5 banana    
0,5 limonki
1 cm korzenia kurkumy    
2 łyżki płatków jaglanych
1 łyżka siemienia konopnego   
garść orzechów nerkowca
1 granat   
1 łyżka nasion chia

Przygotowanie:
Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki na gładka masę. Następnie posyp gotowe smoothie garścią orzechów nerkowca, granatem i nasionami chia.

Działanie:
Obecność białka w siemieniu konopnym na długo zapewni sytość, płatki jaglane zadbają o należytą koncentrację, z kolei kefir zasili jelita armią dobrych bakterii, co polepszy nastrój, jak i odporność organizmu.

Very Berry Breakfast Bowl

Składniki:
1 szkl. borówek/jagód
1 banan    
listek jarmużu
0,5 szkl. napoju migdałowego   
0,5 szkl. jogurtu greckiego   
garść szpinaku
Do dekoracji:
0,5 banana
1 łyżka płatków kokosowych
garść migdałów
garść borówek/jagód

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystko na gładką masę i udekoruj.

Działanie:
To śniadanie można stosować jako wewnętrzne SPA. Bomba antyoksydantów w owocach zatrzymuje procesy starzenia, zarówno te zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Szpinak i jarmuż mają działanie oczyszczające i wzmacniające dzięki obecności składników mineralnych, np. wapnia, o który trudno w diecie bezmlecznej.

Sok Czerwony szał

Składniki:
3 podłużne buraki   
1 szkl. czarnych porzeczek
0,5 gruszki
0,5 cytryny
1 cm korzenia imbiru

Przygotowanie:
Obierz cytrynę i razem z pozostałymi umytymi składnikami wrzuć do wyciskarki, a następnie wyciśnij sok.

Działanie:
Burak ma działanie energetyzujące – to wszystko dzięki zawartości tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym zwiększa przepływ krwi oraz porządnie dotlenia nasz organizm. Z kolei owoce zawierające witaminę C zmniejszają ilość hormonu stresu we krwi oraz niwelują uczucie zmęczenia.

Sok Zielona cykoria

Składniki:
1 cykoria   
1 cukinia    
1 gruszka    
garść szpinaku
0,5 jabłka

Przygotowanie:
Umyj wszystkie składniki, a następnie umieść w sokowirówce, aby wycisnąć z nich sok.

Działanie:
Cykoria to idealny produkt dla osób nietolerujących napojów z kofeiną. Doskonale pobudza organizm do działania, nie podrażniając żołądka, a przy tym dostarcza bardzo wielu witamin, które wspierają pracę całego organizmu. Wraz z resztą składników stanowi pełną zdrowia, pobudzającą kombinację.

Sok Pomarańczowa moc

Składniki:
1 pigwa   
1 marchew
1 pomarańcza
1 granat   
szczypta cynamonu   
1 łyżeczka oleju lnianego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyciśnij w wyciskarce na sok, przelej do szklanki i dolej olej lniany.

Działania:
Beta-karoten zadba o prawidłowy rozwój wzroku oraz wspomoże leczenie trądziku. Pigwa i pomarańcza wspomogą pracę układu odpornościowego, a granat ma mnóstwo cennych antyoksydantów.

Koktajl na olśniewającą urodę

Składniki:
150 ml wody kokosowej
1,5 szkl. truskawek
garść płatków migdałowych
0,33 melona   
garść świeżej mięty

Przygotowanie:
Melona obierz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładki płyn.

Działanie:
Woda kokosowa zadba o jędrność, elastyczność i nawilżenie skóry. Truskawki mają działanie oczyszczające, a także usuwają przebarwienia i działają bakteriobójczo. Melon jako ogromne źródło witaminy C oraz beta-karotenu działa na skórę przeciwstarzeniowo.

Koktajl Żółte smoothie

Składniki:
1 jabłko   
0,5 awokado    
1 szkl. napoju roślinnego   
1 łyżeczka wiórków kokosowych   
1,5 cm korzenia kurkumy

Przygotowanie:
Do kielicha blendera wrzuć pokrojone na pół jabłko oraz awokado. Następnie wrzuć pozostałe składniki i dolej napój roślinny. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Działanie:
Koktajl to ogromne źródło przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które dbają o usuwanie substancji szkodliwych z organizmu, walczą z wolnymi rodnikami, a dodatkowo wzmacniają system odpornościowy. Pijąc ten koktajl, usprawnisz pracę jelit oraz nerek, a tym samym procesy usuwania zbędnych produktów przemiany materii z organizmu.

Koktajl pietruszkowy

Składniki:
1 awokado    
1 kiwi   
1 jabłko   
garść natki pietruszki   
garść szpinaku    
0,5 łyżeczki nasion chia   
1 szkl. wody

Przygotowanie:
Dokładnie zblenduj wszystko na gładki koktajl. Jeśli uznasz, że jest za gęsty, możesz dodać niegazowanej wody.

Działanie:
Kiwi i natka pietruszki to doskonałe naturalne źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Koktajl jest też bogaty w witaminy z grupy B, kwas foliowy i mnóstwo cennych składników mineralnych takich jak żelazo ( w szpinaku) czy kwasy tłuszczowe, zawarte w awokado i nasionach chia.

Koktajl Magiczny mix

Składniki:
2 cytryny
1 jabłko   
1 pomarańcza   
2 łyżki miodu   
1 ząbek czosnku   
1 cm korzenia imbiru   
woda

Przygotowanie:
Do szklanki ciepłej wody (nie wrzątku) dodaj miód i wymieszaj. Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera, wlej wodę z miodem i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Działanie:
Ten sok to ogromne źródło witaminy C, która zwiększa odporność organizmu. Dodatkowo ma działanie antyseptyczne, a wzbogacenie go o czosnek i imbir powoduje, że otrzymujemy szklankę naturalnego antybiotyku, który pomaga zwalczyć infekcję.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
6