Czekolada pomimo sporej zawartości cukru ma bardzo wiele zalet - wspiera układ trawienny, walczy z wolnymi rodnikami, a także poprawia nastrój! Sprawdź dlaczego jeszcze warto jeść czekoladę i jak połączyć ją z tartą!

Czekolada przez większość jest traktowana jako słodka pokusa. Mało kto wie o korzyściach wynikających z jej spożywania. A naprawdę warto ją jeść. Pamiętajmy o tym, że najlepiej jest jeść czekoladę gorzką, o minimum 70-procentowej zawartości kakao. To ta czekolada najlepiej na nas wpływa. Warto wspomnieć o tym, że pomimo swoich wielu zalet, jest ona także wysokokaloryczna – 100 g mlecznej czekolady ma 535 kalorii, a 100 g czekolady gorzkiej o 70-procentowej zawartości kakao ma aż 600 kalorii. Dlatego osoby borykające się z nadwagą powinny jednak na nią uważać i jeść tylko od czasu do czasu.

Czekolada – dlaczego warto jeść czekoladę i tartę czekoladową?

Tarta czekoladowa oprócz swojego doskonałego smaku, ma także właściwości antydepresyjne i poprawiające nastrój. A to wszystko dzięki zawartości magnezu, który dba o nasz układ nerwowy oraz cynku i selenu, które powodują, że nasz organizm wytwarza więcej endorfin i redukuje stres. Czekolada zawiera także fenyloetyloaminę, która działa psychoaktywnie i powoduje, że jesteśmy szczęśliwi. Pozytywnie wpływa także na nasz układ krążenia i odmładza nas, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Tarta czekoladowa – od czego zacząć?

Tartę czekoladową można wykonać na naprawdę wiele sposobów, zależnie od tego, na co akurat mamy ochotę. Czekolada świetnie smakuje w połączeniu z owocami, na przykład truskawkami czy bananami. Orzechy także dobrze będą do niej pasować. Kto nam zabroni trochę poszaleć i dodać do naszej tarty kolorowe czekoladowe draże albo wiórki kokosowe? Droga wolna!

Jeśli chodzi o przepis na tartę czekoladową , to możemy ją przyrządzić zarówno z pieczeniem, jak i bez. Jeśli już kiedyś wcześniej przyrządzaliśmy tartę, to na pewno nie będziemy mieli problemu z jej upieczeniem. Jeśli jednak robimy tartę pierwszy raz w życiu, to możemy przyrządzić ją bez pieczenia – spód robi się wtedy z herbatników i masła. Możemy także spróbować zrobić jedną i drugą i zobaczyć, która nam i naszej rodzinie i znajomym bardziej zasmakuje.

Tarta czekoladowa to świetny pomysł na przyrządzenie czegoś słodkiego na imprezę – na pewno wszystkim zasmakuje. Możemy także przyrządzić tartaletki z czekoladą – są małe i urocze, na pewno podbiją serca gości. Istnieje bardzo wiele rodzajów czekolady. Jeśli wolimy zrobić zdrowszą wersję tarty, to wybierzmy czekoladę o z minimum 70-procentowej zawartości kakao – dobrze będzie smakować w połączeniu z gruszkami. Jeśli jednak mamy ochotę na coś bardzo słodkiego, to możemy także skusić się na czekoladę mleczną. Do tarty bardzo dobrze nada się również czekolada biała, którą można połączyć z serkiem mascarpone. Inspiracji jest bardzo wiele, trzeba tylko znaleźć swoje ulubione. Poniżej przedstawiamy nasze propozycję na pyszną tartę z czekoladą !

Przepis na tartę z czekoladą – nasze propozycje

Tarta czekoladowa z gruszkami

Składniki:

· 200 g mąki pszennej,

· 3 łyżki kakao,

· 300 g cukru,

· 100 g masła,

· 7 żółtek,

· niecała szklanka wody,

· łyżka mąki,

· ½ litra mleka,

· 2 tabliczki czekolady gorzkiej ( zawierającej 70% kakao),

· 3 gruszki,

· cytryna,

· listki mięty do ozdoby.

Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, kakao, masło i 80 g cukru.Dokładnie wymieszać, a następnie dodać jedno żółtko i 3 łyżki stołowe wody. Wyrobić ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki posypać mąką i rozwałkować ciasto. Formę wysmarowaną masłem dokładnie wyłożyć utworzonym przez nas ciastem. Spód nakłuć widelcem, formę owinąć folią aluminiową i włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze przez 10 minut. Do garnka wsypać 6 żółtek, pół szklanki cukru i łyżkę mąki oraz dobrze wymieszać, a najlepiej zmiksować. Po chwili dodać pół litra gorącego mleka i zmiksować. Po chwili dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Następnie czekoladowy krem wylać na spód naszej tarty i na chwilę odstawić do przestygnięcia. W czasie, kiedy nasza tarta się studzi obrać gruszki i pokroić na małe kawałki. Na patelnię wsypać pół szklanki cukru i wlać pół szklanki wody. Po chwili dodać gruszki i skropić je sokiem z cytryny. Gotować chwilę, ale tak by gruszki za bardzo nie rozmiękły. Następnie przełożyć owoce na naszą wystudzoną masę czekoladową. Można ozdobić górę kilkoma listkami mięty. Smacznego!

Tarta czekoladowa z ciastkami Oreo

Składniki:

· 400 g ciastek Oreo,

· 150 g kostki masła,

· 200 ml śmietany kremówki,

· 2 tabliczki czekolady (zawierającej 70% kakao),

· 50 g malin.

Przygotowanie: 300 g ciasteczek Oreo pokruszyć na bardzo drobne kawałki do zmiksowania. Roztopić 100 g masła i dodać do pokruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem i dokładnie przełożyć naszą masę. Wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie do garnka wlać śmietanę, 50 g masła i dwie tabliczki naszej czekolady. Gotować do czasu, aż ze składników utworzy się ładny krem. Odstawić do przestygnięcia. Po chwili wylać krem na spód tarty czekoladowej. Wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ozdobić kilkoma ciasteczkami Oreo, które zostały i malinami. Smacznego!

Na kolejną kulinarną przygodę polecamy tartę baklava z czereśniami:

Tarta Baklava z czereśniami. Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
69
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0