Szuba
Składniki:
- 120 g ziemniaków gotowanych obranych
- 80 g cebuli lub szalotki (drobna kostka)
- 120 g marchewki gotowanej obranej
- 160 g buraków pieczonych obranych
- 200 g śledzia (kostka)
- 120 g majonezu
- 2 jaja
- 12 g szczypiorku drobno pokrojonego
Przygotowanie:
Całe buraki pieczemy w folii aluminiowej, wstawiamy je na 1,5-2 godz. do piekarnika (lub pieca) nagrzanego do 180 st. C. Sprawdzamy wykałaczką, czy są gotowe. Ziemniaki i marchewkę myjemy i w bez obierania gotujemy przez 25-40 min. aż będą gotowe. Studzimy warzywa i obramy. Ścieramy na tarce. Jaja gotujemy na twardo i również ścieramy na grubej tarce. Cebulę lub szalotkę kroimy w drobną kostkę. Śledzia kroimy w grubszą kostkę. W foremce układamy w kolejności: ziemniaki, cebulę/szalotkę, śledzia, marchewkę, jaja, burka. Warstwy przekładamy majonezem. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można posypujemy szczypiorkiem.
Kamil Piklikiewicz / East News
Banosz
Składniki:
- 300 g mleka
- 300 g śmietanki
- 300 g śmietany kwaśnej
- 115 g kaszy kukurydzianej
- 115 g masła
- 11 g cukru trzcinowego
- 11 g soli
Dodatki:
- 200 g boczku wędzonego
- 150 g bryndzy (sera owczego)
Przygotowanie:
W garnku gotujemy mleko, śmietankę, śmietanę kwaśną i masło. Dodajemy sól i cukier trzcinowy. Stopniowo wsypujemy kaszę kukurydzianą, mieszając rózgą. Przykrywamy garnek przykrywką lub folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby kasza się dobrze zaparzyła. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy. Wykładamy banosz, smażony boczek i posypujemy serem owczym.
Kamil Piklikiewicz / East News
Policzki wołowe
Składniki:
- 600 g policzków wołowych
- 30 g ciemnego octu balsamicznego
- 150 g wina czerwonego wytrawnego
- 4 g soli
- 2 g pieprzu
- 600 g bulionu mięsnego
- 60 g masła
Przygotowanie:
Policzki kroimy w kawałki o wadze około 80-100 g. Marynujemy w soli, pieprzu, occie ciemnym i czerwonym winie. Smażymy poliki na patelni. Następnie układamy je w garnku, dodajemy marynatę, zalewamy bulionem mięsnym i dusimy przez ok. 3-4 godz. aż będą miękkie.
Sos: redukujemy bulion, w którym dusiły się poliki, zaciągamy sos masłem. Najlepiej poliki smakują z puree ziemniaczanym lub z banoszem.
Kamil Piklikiewicz / East News
Mikołaj Rey smakuje dania kuchni galicyjskiej
Mikołaj Rey pojechał do Lwowa, aby osobiście przekonać się, jak smakują dania kuchni galicyjskiej, między innymi żurek z pieczonym ziemniakiem, paluszki szpinakowe i lwowski sernik na ciepło.
Podczas pobytu we Lwowie odwiedził również Muzeum Słoniny, w którym stoją rzeźby wykonane ze smalcu, choćby popiersie Elvisa Presleya, czy Franciszka Józefa, a główną częścią ekspozycji jest bijące serce - wyrzeźbione oczywiście w słoninie. W tamtejszej restauracji mógł skosztować sushi i czekoladki zrobione także na bazie smalcu.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
>>> Zobacz także:
- Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana
- W kuchni DDTVN: serniki! Takie, że place lizać. Przepisy
- Prosty przepis na muffinki dla dzieci z owocami, dżemem i czekoladą. Jak ozdobić muffinki dla dzieci?
Autor: Iza Dorf