Smardz - jak przyrządzić ten wiosenny grzyb? Sprawdź nasze pomysły na obiad

Smardze
Smardz - jak przyrządzić ten wiosenny grzyb? Sprawdź nasze pomysły na obiad
Źródło: Fot. Getty Images/gui00878
Smardze to wiosenne grzyby przypominające plaster miodu. Jedne z najsmaczniejszych, ale też najdroższych grzybów na świecie. Gdzie można je dostać? Czy można je zbierać w lesie? Sprawdź, jakie dania można z nich przygotować.

Smardze jadalne to jedne z najsmaczniejszych ale też trudno dostępnych grzybów wiosennych. Przypominające plaster miodu smardze tuż obok trufli są jednym z najdroższych przysmaków świata. Mają delikatny, korzenny smak i są chętnie wykorzystywane w kuchni. Gdzie znaleźć smardze w Polsce i czy można je zbierać? Jak je rozpoznać i czy często spotkać można grzyb podobny do smardza?

Grzyby smardze – gdzie można je spotkać?

Polska to kraj, w którym smardze występują bardzo rzadko, ale są przede wszystkim objęte ochroną. Najbliższe miejsce ich występowania to Czechy, Słowacja, Niemcy. Pozostałe kraje, w których rosną smardze, to: Austria, Szwecja, Norwegia, Dania, Słowenia, Chiny, Tajwan, Japonia, Nowa Zelandia, Meksyk, USA i Kanada. Znany od 1753 roku grzyb przypominający plaster miodu rośnie w trzech odmianach: kulistej, grubonogiej i zwykłej. 

Wiosna

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosna, ach to ty!
Wiosna, ach to ty!
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Skaldowie – „Wiosna”
Skaldowie – „Wiosna”
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Szukamy wiosny w lesie
Szukamy wiosny w lesie
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
Przygotowania do wiosny
Przygotowania do wiosny
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”

Sezon na smardze jest krótki. Grzyby te są typowo wiosennymi, a więc okres ich wzrostu przypada na okres kwietnia i maja. Smardze wzrastają głównie po obfitych deszczach, w lasach iglastych i liściastych. Lubią podłoże wilgotne, wręcz mokre, więc znaleźć je można na obrzeżach lasów, w pobliżu strumyków i leśnych potoków. Pojedyncze smardze rosną również w przydomowych ogrodach i pod drzewami owocowymi. 

Jak wygląda grzyb smardz?

Smardze osiągają wysokość do 10 cm. Ich kapelusze są zazwyczaj jajowate lub stożkowe. Wyglądem przypominają uformowany w jajo plaster miodu. Pokryty dziesiątkiem jamek kapelusz w środku jest pusty. Smardze mają delikatny i korzenny zapach, a w dotyku przypominają wosk. Smardzów nie można spożywać na surowo, gdyż w tej postaci mają działanie trujące.

Grzyb smardz – dobry na zdrowie

Smardze są bogatym źródłem białka, błonnika i węglowodanów. Ich właściwości doceniane są przez zielarzy i producentów nalewek, którzy upatrują w nich źródła dobrego wzroku. Te grzyby w przeciwieństwie do wielu innych nie są ciężkostrawne. Poza tym są źródłem aminokwasów: tyrozyny, waliny, leucyny, fenyloalaniny, glutaminy, alaniny i wielu innych. Dzięki temu mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, wspomagające pamięć. Doceniają je osoby, które walczą z nadmiarem tkanki tłuszczowej. 

Smardze – przepisy

Delikatny korzenny smak smardzów czyni je produktem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Mogą posłużyć jako dodatek do omletów, jajecznicy i wytrawnych naleśników, ale też być podane jako główny bohater obiadu. Jak przyrządzić smardze? Na przykład w formie risotto lub z makaronem.

Risotto ze smardzem - przepis krok po kroku

(czas przygotowania: ok 45 min.) 

Składniki:

  • średnia cebula (posiekana w drobną kostkę),
    • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę),
      • 2 łyżki masła,
        • 400 g ryżu,
          • 300 g smardzów (pokrojonych w cząstki),
            • litr bulionu warzywnego,
              • 600 ml białego wytrawnego wina,
                • liście laurowy i ziele angielskie do smaku,
                  • gałązka tymianku,
                    • świeżo zmielony pieprz ziołowy,
                      • 2 łyżki startego parmezanu

                        Sposób przygotowania:

                        1. Na rozgrzane masło dodać cebulę i czosnek, po chwili wsypać ryż i podlać winem i bulionem (około pół litra).
                          1. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż ryż trochę zmięknie.
                            1. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodać smardze, resztę bulionu i zioła.
                              1. Ponownie przykryć i dusić na bardzo małym ogniu, aż ryż ponownie wchłonie płyn.
                                1. Mieszać co chwilę, aby ryż nie zbił się i nie przywarł.
                                  1. Na koniec danie obsypać startym parmezanem.

                                    Makaron ze smardzem - przepis krok po kroku

                                    (czas przygotowania około 20 min) 

                                    Składniki:

                                    • 4 gniazda makaronu wstęgi,
                                      • 300 g smardzów,
                                        • świeży koperek,
                                          • łyżka masła,
                                            • sól

                                              Sposób przygotowania:

                                              1. Makaron ugotować al dente.
                                                1. Na patelni podsmażyć grzyby, dodać makaron i łyżkę masła.
                                                  1. Dobrze wymieszać, by składniki połączyły się ze sobą.
                                                    1. Na koniec posypać koperkiem i posolić do smaku.

                                                      Kotlety z kaszy owsianej ze smardzami - przepis krok po kroku

                                                      (czas przygotowania - około godziny) 

                                                      Składniki:

                                                      • szklanka ugotowanej kaszy owsianej,
                                                        • 1 jajko,
                                                          • łyżka bułki tartej,
                                                            • łyżka mąki,
                                                              • sól, pieprz,
                                                                • szczypta słodkiej papryki,
                                                                  • olej,
                                                                    • garść smardzów,
                                                                      • śmietana,
                                                                        • szklanka bulionu warzywnego.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          1. Ugotowaną kaszę połączyć z mąką, bułką tartą, jajkiem.
                                                                            1. Formować kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym oleju – podobnie jak kotlety mielone.
                                                                              1. Smardze podsmażyć, podlać bulionem, dodać śmietanę i dusić około 15 minut na bardzo małym ogniu.
                                                                                1. Smażone kotlety podawać polane sosem grzybowym.

                                                                                  Omlet ze smardzami - przepis krok po kroku

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 4 jajka,
                                                                                    • 2 łyżki mąki,
                                                                                      • ¾ szklanki mleka,
                                                                                        • 1 cebula (pokrojona w pióra),
                                                                                          • 2 łyżki masła,
                                                                                            • pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół),
                                                                                              • sól, pieprz,
                                                                                                • garść smardzów (przekrojonych na pół),
                                                                                                  • zioła: tymianek, rozmaryn (według uznania).

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    1. Jajka rozbić i dobrze wymieszać, następnie dodać mąkę, mleko, przyprawy i dobrze połączyć, by nie było grudek.
                                                                                                      1. Dodać cebulę, grzyby, pomidorki, wylać masę na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć po każdej stronie po 4 minuty.
                                                                                                        1. Omlet powinien mieć formę pizzy.
                                                                                                          1. Przed podaniem posypać ziołami.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Anna Kobyłka

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Fot. Getty Images/gui00878

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości