Smardze to wiosenne grzyby przypominające plaster miodu. Jedne z najsmaczniejszych, ale też najdroższych grzybów na świecie. Gdzie można je dostać?

Zobacz też: Podgrzybek – kiedy, jak i gdzie go szukać >>>

Smardze jadalne to jedne z najsmaczniejszych ale też trudno dostępnych grzybów wiosennych . Przypominające plaster miodu smardze tuż po truflach są najdroższym przysmakiem świata. Mają delikatny, korzenny smak i są chętnie wykorzystywane w kuchni. Gdzie znaleźć smardze w Polsce i czy można je zrywać? Jak je rozpoznać i czy często spotkać można grzyb podobny do smardza?

Grzyby smardze – gdzie rosną?

Polska to kraj, w którym smardze występują bardzo rzadko , ale są przede wszystkim objęte ochroną. Najbliższe miejsce ich występowania to Czechy, Słowacja, Niemcy. Pozostałe kraje, w których rosną smardze, to: Austria, Szwecja, Norwegia, Dania, Słowenia, Chiny, Tajwan, Japonia, Nowa Zelandia, Meksyk, USA i Kanada. Znany od 1753 roku grzyb przypominający plaster miodu rośnie w trzech odmianach: kulistej, grubonogiej i zwykłej. Sezon na smardze jest krótki . Grzyby są typowo wiosennymi, a więc okres ich wzrostu przypada na okres kwietnia i maja . Smardze wzrastają głównie po obfitych deszczach, w lasach iglastych i liściastych. Lubią podłoże wilgotne, wręcz mokre, więc znaleźć je można na obrzeżach lasów, w pobliżu strumyków i leśnych potoków. Pojedyncze smardze rosną również w przydomowych ogrodach i pod drzewami owocowymi.

Jak wygląda grzyb smardz?

Smardze osiągają wysokość do 10 cm. Ich kapelusze są zazwyczaj jajowate lub stożkowe. Wyglądem przypominają uformowany w jajo plaster miodu . Pokryty dziesiątkiem jamek kapelusz w środku jest pusty. Smardze mają delikatny i korzenny zapach, a w dotyku przypominają wosk. Smardzów nie można spożywać na surowo, gdyż w tej postaci mają działanie trujące.

Zobacz też: Borowik szlachetny, szatański i inne odmiany borowików >>> 

Grzyb smardz – dobry na zdrowie

Smardze są bogatym źródłem białka, błonnika i węglowodanów . Ich właściwości doceniane są przez zielarzy i producentów nalewek, którzy upatrują w nich źródła dobrego wzroku. Te grzyby w przeciwieństwie do wielu innych nie są ciężkostrawne. Poza tym są źródłem aminokwasów : tyrozyny, waliny, leucyny, fenyloalaniny, glutaminy, alaniny i wielu innych. Dzięki temu mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne , wspomagające pamięć. Doceniają je osoby, które walczą z nadmiarem tkanki tłuszczowej.

Smardze – przepisy

Delikatny korzenny smak smardzów czyni je produktem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Mogą posłużyć jako dodatek do omletów, jajecznicy i wytrawnych naleśników, ale też być podane jako główny bohater obiadu. Jak przyrządzić smardze? Na przykład w formie risotto lub z makaronem.

Zobacz też: Jak odróżnić prawdziwka od szatana – niezawodny sposób >>> 

Risotto – przepis (czas przygotowania: ok 45 min.)

  • średnia cebula (posiekana w drobną kostkę),
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę),
  • 2 łyżki masła,
  • 400 g ryżu,
  • 300 g smardzów (pokrojonych w cząstki),
  • litr bulionu warzywnego,
  • 600 ml białego wytrawnego wina,
  • liście laurowy i ziele angielskie do smaku,
  • gałązka tymianku,
  • świeżo zmielony pieprz ziołowy,
  • 2 łyżki startego parmezanu

Na rozgrzane masło dodać cebulę i czosnek, po chwili wsypać ryż i podlać winem i bulionem (około pół litra). Przykryć i dusić na małym ogniu, aż ryż trochę zmięknie. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodać smardze, resztę bulionu i zioła. Ponownie przykryć i dusić na bardzo małym ogniu, aż ryż ponownie wchłonie płyn. Mieszać co chwilę, aby ryż nie zbił się i nie przywarł. Na koniec danie obsypać startym parmezanem.

Wstążki ze smardzami – przepis (czas przygotowania około 20 min)

  • 4 gniazda makaronu wstęgi,
  • 300 g smardzów,
  • świeży koperek,
  • łyżka masła,
  • sól

Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć grzyby, dodać makaron i łyżkę masła. Dobrze wymieszać, by składniki połączyły się ze sobą. Na koniec posypać koperkiem i posolić do smaku.

Kotlety z kaszy owsianej ze smardzami – przepis (czas przygotowania około godziny)

  • szklanka ugotowanej kaszy owsianej,
  • 1 jajko,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżka mąki,
  • sól, pieprz,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • olej,
  • garść smardzów,
  • śmietana,
  • szklanka bulionu warzywnego.

Ugotowaną kaszę połączyć z mąką, bułką tartą, jajkiem. Formować kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym oleju – podobnie jak kotlety mielone. Smardze podsmażyć, podlać bulionem, dodać śmietanę i dusić około 15 minut na bardzo małym ogniu. Smażone kotlety podawać polane sosem grzybowym.

Omlet ze smardzami – przepis

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1 cebula (pokrojona w pióra),
  • 2 łyżki masła,
  • pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół),
  • sól, pieprz,
  • garść smardzów (przekrojonych na pół),
  • zioła: tymianek, rozmaryn (według uznania).

Jajka rozbić i dobrze wymieszać, następnie dodać mąkę, mleko, przyprawy i dobrze połączyć, by nie było grudek. Dodać cebulę, grzyby, pomidorki, wylać masę na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć po każdej stronie po 4 minuty. Omlet powinien mieć formę pizzy. Przed podaniem posypać ziołami.

Co sądzisz o tym artykule?
73
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0