Przepisy kulinarne

Słodkości bez cukru: ciasto, bajaderka i praliny

Zawodowy żołnierz, kucharz - amator i stuprocentowy weganin Przemysław Ignaszewski, w żołnierskich słowach powiedział dlaczego warto wyeliminować mięso z diety i jak przygotować słodkości bez cukru. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził zdrowe słodkości: ciasto bananowe z makiem, praliny, czyli kulki mocy, bajaderkę z ciecierzycy i ciastka z fasoli.

Ciasto bananowe z makiem

Składniki:
3 dojrzałe banany
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki orzechów włoskich
Sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżka maku
Szczypta soli
100 ml oleju z pestek winogron
2 kostki czekolady gorzkiej
Ok. 1/2 szklanki ksylitolu

Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy ze sobą (mąki, mak, proszek, soda, ksylitol).
Olej mieszamy z bananem oraz sokiem z cytryny.
Łączymy mąki oraz składniki mokre. 
Dodajemy do ciasta pokruszone orzechy. Zostawiamy kilka do posypania na wierzchu. 
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (wym. 30 cm), posypujemy orzechami i startą czekoladą. 
Pieczemy przez ok. 55-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Praliny, czyli kulki mocy

Składniki:
Garść daktyli suszonych
Garść fig suszonych
Garść moreli suszonych
2 łyżki syropu daktylowego
2 łyżki karobu
Garść mieszanki orzechów
Wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Miksujemy na sucho orzechy ,dodajemy do tego karob i miksujemy ponownie z wcześniej namoczonymi figami, daktylami i miodem, dorzucając dodatkowo suszone morele.
Końcowy etap obejmuje formowanie kuleczek i obtaczanie w wiórkach kokosowych.

Bajaderka z ciecierzycy

Składniki:
2 puszki ugotowanej ciecierzycy
3 łyżki kakao
1 łyżka masła orzechowego
Kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżka Amaretto (można odrobinę więcej)
Syrop daktylowy

Polewa
Czekolada gorzka (bez cukru)
3 łyżki mleka roślinnego
Syrop daktylowy

Przygotowanie:
Ciecierzycę traktujemy blenderem ręcznym. W przypadku kiedy używamy ciecierzycy zapuszkowanej, pamiętajmy by ją dobrze wypłukać i dobrze osuszyć, by zminimalizować ilość płynów.
Dodajemy do cieciorki pozostałe składniki, i ponownie miksujemy.
Z powstałej masy formujemy kulki.
Gotowe kulki polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem roślinnym i posypujemy orzechami (użyłem nerkowców).
Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Ciastka z fasoli

Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
2 kopiaste łyżki mąki ryżowej
4 łyżki mleka ryżowego
10 łyżek syropu z agawy (można oczywiście użyć ksylitolu)
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki zmielonego lnu
2 łyżki kakao
3 łyżki karobu
2 garście suszonej żurawiny
4 łyżki oleju
Czekolada gorzka bez cukru
Migdały

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz czekolady, żurawiny i migdałów) mieszamy ze sobą w mikserze, malakserze lub innym urządzeniem, które połączy wszystkie składniki.
Do powstałej masy dorzucamy żurawinę i mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto, rozpłaszczamy i okrężnymi ruchami tworzymy ciastka.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy ciastka startą czekoladą oraz uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. 
Po wyciągnięciu z pieca ciastka będą miękkie, dlatego polecam wrzucić je na kratkę by odparowały i nabrały odpowiedniej twardości.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0