Słodko i zdrowo - pieczone jabłka, ananasy, domowe czekoladki i pyszne placki

W kuchni Dzień Dobry TVN - przepisy na zdrowe słodkości przedstawiła Iwona Zasuwa - blogerka, muzyk, pedagog i autorka książki "Smakoterapia".

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

JABŁKA PIECZONE

Składniki:

  • 8 kształtnych słodkich jabłek
  • duża garść namoczonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki kakao (lub karobu - dla uczulonych na kakao) w dowolnych proporcjach
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych podprażonych na patelni
  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłka umyj, odetnij „kapelusze” i wydrąż gniazda nasienne. Namoczone daktyle i podprażone orzechy zmiksuj z kakao, karobem, cynamonem i szczyptą soli. Wydrążone jabłka wypełnij przygotowaną „czekoladową” masą i przykryj „kapeluszami”. Piecz w piekarniku w temperaturze 160°C około 20 minut (do miękkości).

Zobacz też: Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis! >>>

PIECZONY ANANAS

Składniki:

  • bardzo dojrzały ananas

Wykonanie:

Owoc obierz ze skórki, usuń głąb, pokrój na półplastry. Ułóż je w brytfannie i piecz w temperaturze 170°C przez około pół godziny (uważaj, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno). Podawaj sauté.

PS: Można nim dekorować wybrane ciasta lub desery.

Zobacz też: Marchewka w roli głównej. Marchewkowe przepisy Piotra Kucharskiego >>>

DOMOWE CZEKOLADKI NAJPROSTSZE

Składniki:

  • czysty krem kokosowy (skład - zmielony kokos, dostępny w sprzedaży słoiku lub w kostce) lub domowy
  • ksylitol zmielony na puder (do smaku, uwaga, po dodaniu masa szybko tężeje )
  • dodatki dowolne ( siekana eko skróka pomarańczowa i cytrynowa, sezam, płatki migdałów)

Wykonanie:

Czysty kokos doprowadź do płynnej postaci w gorącej kąpieli wodnej. W międzyczasie wypełnij dno silikonowych foremek dla czekoladki wybranymi dodatkami. Sypnij odrobinę drobno siekanych skórek pomarańczy lub cytryn, sezamu itp). Masę przelej do miseczki, dodaj karob lub kakao, ksylitol do smaku i wymieszaj (uwaga, masa lubi gwałtowanie tężeć) i przełóż do foremek z dodatkami. Jeżeli masa szybko stężeje układaj ją palcami w foremkach. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia na ok kwadrans w zamrażarce. Wyjmij w foremek. Przechowuj w lodówce, w temperaturze powyżej 20 stopni olej kokosowy "lubi" zmieniać konsystencję na zbyt miękką.

Zobacz też: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch >>>

PLACKI ŚNIADANIOWE DOSKONAŁE

Składniki:

  • na ok 10 szt (nieduże)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta kurkumy
  • olej kokosowy do smażenia
  • dodatki: owoce, miód, słód - w zależności od preferencji

Wykonanie:

Jajka wbij do miseczki, dodaj mąkę oraz kurkumę i roztrzep całość widelcem na jednorodną masę. Odczekaj chwilę, aż mąka się wchłonie, a jeśli masa okaże się zbyt płynna, dodaj jeszcze odrobinę mąki kokosowej. Ciasto ma mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Smaż cienkie placki na rozgrzanym kokosowym tłuszczu (1 łyżka masy = jeden placek). Odwracaj dość szybko na drugą stronę, by ich zbyt nie zrumienić. Placuszki lekko rosną. Są puszyste i delikatne, świetnie smakują z garścią świeżych owoców. Jeżeli są dla Ciebie za mało słodkie (mąka kokosowa jest słodkawa sama w sobie), polej je na talerzu np. domowym syropem z daktyli

DESER JAGLANY Z ANANASEM

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 przejrzały banan
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • sok z cytryny do smaku
  • plasterek świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kaszę zmiksuj na gładko z dodatkiem pozostałych składników, oprócz chia, które dodaj do gotowej masy w całości. Jeśli zależy ci, aby deser prezentował się efektownie, umieść go w silikonowej foremce o ulubionym kształcie i pozostaw do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na noc. Możesz jednak podać ją również̇ na ciepło, w pucharku, ozdobioną owocami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!