Przepisy kulinarne

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym – jak zrobić?

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym jest popularnym daniem na wszelkiego rodzaju imprezach, czy to rodzinnych czy biznesowo-towarzyskich. Występuje w co najmniej kilku wersjach, aczkolwiek każdy z gotujących z pewnością nieco modyfikuje podstawowy przepis. Wątpliwości natomiast nie ulega, że głównym składnikiem sałatki są brokuły i w każdej, nawet bardzo oryginalnej wersji tej sałatki, to właśnie one stanowią podstawę dania.

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym stanowi ciekawe połączenie bardzo zdrowego warzywa i nieco bardziej kalorycznego sosu. Połączenie smakowe również opiera się na swoistym przeciwieństwie. Brokuł jest bowiem bardzo delikatnym warzywem o mało wyrazistym smaku, z kolei czosnek jest na tyle charakterystyczny, że zbyt duża jego ilość potrafi zdominować smak całego dania.

Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym: czy brokuł jest zdrowy?

Sałatka z brokułów z sosem czosnkowym ma wiele postaci, aczkolwiek wątpliwości nie ulega, że to właśnie brokuły stanowią jej podstawę. Są też z reguły najzdrowszym jej składnikiem, choć często ginącym pod naporem wysokokalorycznego sosu czosnkowego. Brokuły są cennym źródłem witaminy C i A, kwasu foliowego, wapnia i potasu. Zawarty w nich sulforafan wykazuje silne działanie antynowotworowe (chroni m.in. przed rakiem prostaty, piersi i płuc). Składnik ten chroni również przed stanem zapalnym, jaki może wywoływać stres oksydacyjny. Dzięki temu stanowi ważny składnik w terapii autyzmu. Sulforafan niszczy również bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów ( helicobacter pylori ).

Sałatka z brokułami i jajkiem i sosem czosnkowym

Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym i jajkiem to jedna z bardziej popularnych wersji dania. Na jeden mały brokuł przypadają około 4 jajka. Brokuły do sałatki najlepiej podzielić na różyczki i gotować na parze, dzięki temu warzywo zachowuje swoje cenne właściwości zdrowotne. Niektórzy gotują brokuły i następnie zalewają je zimną wodą. Ważne, aby ich nie przegotować, ponieważ nie są wtedy ani szczególnie smaczne, ani odżywcze.

Sałatka brokułowa z jajkiem i sosem czosnkowym – jak wykonać sos?

Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym i serem feta , a także inne jej wariacje, opierają się na brokułach i sosie czosnkowym. Warto więc dowiedzieć się, jak wykonać ten drugi. Trzeba pamiętać, że sos potrzebuje czasu, aby się „przegryźć“, dlatego dobrze jest wykonywać go na godzinę lub kilka godzin przed podaniem sałatki.

Sałatka z sosem czosnkowym i brokułami – przepis na sos:

· 1 mała cebula,

· 2-3 ząbki czosnku,

· 2 łyżki majonezu,

· pół szklanki jogurtu naturalnego.

Cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Czosnek można przepuścić przez praskę. Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy czosnek i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem (też może być cayenne). Odstawiamy do lodówki.

Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym – warstwowa

Sałatka z brokułami i kurczakiem i sosem czosnkowym podstawę przygotowania ma analogiczną do sałatki z jajkiem. Zamiast jajek wykorzystujemy 1 duży filet z piersi kurczaka. Kurczaka kroimy na kostki, doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie krótko smażymy na oliwie. Do tej wersji przyda się również około 20 dag sera żółtego. Najlepiej sprawdzi się jakaś ostra jego odmiana, np. gouda. Do sałatki z brokułem, jajkiem i sosem czosnkowym można dodać również kukurydzę konserwową. Aby sałatka wyglądała bardziej efektownie, poszczególne składniki można układać warstwami.

Sałatka makaronowa z brokułami i sosem czosnkowym

Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym i słonecznikiem równie dobrze może zostać uzupełniona o makaron. Do takiego danie można wykorzystać różne jego rodzaje, aczkolwiek najbardziej popularne okazują się tutaj kokardki.

Sałatka z brokułami, kurczakiem i sosem czosnkowym może zawierać około 500 gram makaronu. Warto jednak w takiej sytuacji zmniejszyć ilość kurczaka. Inaczej sałatka będzie maksymalnie kaloryczna, a także przesadnie sycąca. Makaron koniecznie powinien być ugotowany al dente .

Sałatka z brokułem i fetą i sosem czosnkowym

Sałatka z brokułami migdałami i sosem czosnkowym świetnie komponuje się z serem feta. Na jedno średnie warzywo wykorzystać możemy opakowanie fety (250 g). Należy jednak wtedy zrezygnować z sera żółtego. Feta niezbyt dobrze komponuje się również z kukurydzą, którą można jednak zastąpić pomidorami. Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym i fetą dobrze smakuje natomiast z dodatkiem wszelkiego rodzaju pestek, słonecznika czy dyni lub migdałów.

Sałatka z brokułami, kalafiorem i sosem czosnkowym

Sałatka z brokułami i jajkiem, sosem czosnkowym może zostać uzupełniona również kalafiorem. Należy jednak pamiętać, że zastępuje on jakąś część brokuła, dlatego warto zwracać uwagę na proporcje. Kalafior dodaje sałatce nieco bardziej „chrupiącej“ struktury. Jest to bowiem warzywno twardsze niż brokuł.

Co sądzisz o tym artykule?
65
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0