Wiadomość

Szybkie danie z ryżem i warzywami, np. ryż curry z warzywami i rybą lub kurczakiem, to danie nie tylko proste, ale i pyszne. W zależności od własnych upodobań możesz podać biały lub brązowy ryż z warzywami jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Sprawdź, jakie są podstawowe przepisy na ryż z warzywami.

Ryż smażony z warzywami to potrawa, która nie ogranicza kulinarnej fantazji, a wręcz przeciwnie – wymaga pomysłowości. Można zrobić prosty i szybki ryż z warzywami na patelnię, ryż z warzywami po chińsku albo np. zapiekankę z ryżem i warzywami. Do ryżu pasują różne rodzaje przypraw, m.in. curry, kurkuma, sos sojowy, zioła prowansalskie. To, jakie przyprawy do ryżu z warzywami dodać, zależy od innych składników dania – w tym od doboru warzyw. Ryż dobrze smakuje też w wersji słodko-kwaśnej.

Ryż z warzywami na patelnię – przepisy

Podstawowy przepis na ryż z warzywami wymaga użycia białego ryżu, np. basmati. Z reguły gotuje się go na sypko. Są jednak inne rodzaje ryżu, które można stosować w tym przepisie, modyfikując także inne składniki.

Jak zrobić ryż z warzywami? Przepis krok po kroku.

Składniki:

· 1 szklanka ryżu białego,

· 2,5 szklanki wody,

· 1 łyżeczka soli,

· 2 marchewki,

· 2 papryki,

· 2 cebule,

· 1 cukinia,

· kawałek selera,

· 200 g brokułu,

· 2 ząbki czosnku,

· 2 łyżeczki przyprawy curry,

· olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu, dodaj do niego curry i dobrze wymieszaj.

2. Warzywa umyj, obierz marchew, cukinię, cebulę, czosnek i selera, brokuł podziel na różyczki, paprykę pozbaw gniazd nasiennych.

3. Warzywa pokrój w jednakową kostkę, cebulę też w kostkę, ale nieco drobniej, a czosnek pokrój lub przeciśnij przez praskę.

4. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę z czosnkiem, marchewką i selerem około 4 minut.

5. Dodaj brokuły, smaż 3 minuty, po czym dodaj pozostałe warzywa i smaż kolejne 4 minuty.

6. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do ryżu i wymieszaj.

Ten podstawowy przepis na ryż z curry i warzywami można dopasować do swoich smaków, zmieniając warzywa lub ryż albo poprzez dodanie ziół. Smażony ryż z warzywami można zrobić z ryżem brązowym lub czarnym ( czarny ryż z warzywami można zrobić z dodatkiem m.in. dyni, cebuli, grzybów czy batatów, ryż ten ma orzechowy posmak). To przepis na ryż z warzywami fit , ponieważ nie zawiera dużej ilości tłuszczów.

Warzywa na patelnię z ryżem można też zrobić przy użyciu gotowych mieszanek mrożonych. To znacznie skraca czas potrzebny na wykonania potrawy. Dodatkowo ryż z warzywami mrożonymi można wzbogacać swoimi ulubionymi przyprawami, by urozmaicić to danie. To, jakie warzywa do ryżu są najlepsze, zależy też od pory roku. Najlepiej używać warzyw sezonowych, które są najsmaczniejsze w danym okresie.

Można też przygotować sos do ryżu z warzywami , np. dodając kilka łyżek śmietany lub bulionu do patelni przed końcem gotowania. Warzywa na patelnię z ryżem i sosem zwykle podaje się jako dodatek do dań mięsnych, np. kurczaka lub pulpetów.

Przepis na ryż z warzywami po chińsku

Dobrym sposobem na to, jak zrobić ryż smażony z warzywami w stylu azjatyckim , jest wykorzystanie woka. Dzięki temu wszystkie smaki połączą się, a warzywa pozostaną chrupiące i apetyczne. Ryż po chińsku z warzywami robi się podobnie jak wspomniany ryż z warzywami z patelni, zmieniając jednak przyprawy i niektóre warzywa tak, by pasowały do dalekowschodniego stylu.

Chiński ryż z warzywami to nic innego, jak ryż z warzywami i sosem sojowym oraz grzybami mun lub shitake, pędami bambusa i kiełkami fasoli mung, o słodko-kwaśnym smaku. Przepis na to danie jest prosty.

Składniki:

· 1 cebula,

· 1 papryka,

· 1 marchewka,

· 2 ząbki czosnku,

· 150 g fasolki szparagowej,

· garść suszonych grzybów mun,

· 3 łyżki pędów bambusa,

· 2 łyżki kiełków fasoli mung,

· ½ łyżeczki kurkumy,

· 3 łyżki sosu sojowego,

· 2 łyżki cukru,

· 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego,

· olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2. Grzyby namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i pokrój w paseczki.

3. Fasolkę szparagową ugotuj przez 5 minut. Marchew i paprykę pokrój w słupki, cebulę w piórka.

4. Na patelni albo w woku rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa i grzyby przez kilka minut, dodaj cukier, sos sojowy, sok z cytryny lub ocet, podsmażaj jeszcze ok. 2 minuty i podawaj.

Ryż z warzywami po tajsku można zrobić, używając ryżu jaśminowego oraz poza wymienionymi w przepisie na ryż po chińsku składnikami także chili i jajek oraz świeżego składnika jak szczypiorek, ogórek czy świeża kolendra i wyłączając jednocześnie kiełki fasoli oraz pędy bambusa. Zwykle ryż z warzywami po tajsku podaje się z dodatkiem np. kurczaka, krewetek, tofu albo grzybów, a nawet z ananasem.

Z kolei przepis na ryż z warzywami po indyjsku wymaga przede wszystkim użycia kukurydzy i wielu różnych przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej, m.in. curry, chili, kardamonu, imbiru, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu i kurkumy.

Zapiekanka z ryżem i warzywami – zamiast smażenia

Ryż zapiekany z warzywami trudno zrobić w wersji fit, ponieważ najlepsze przepisy wymagają użycia jajek, śmietanki i żółtego sera . W zależności od indywidualnych preferencji zapiekany ryż z warzywami można zrobić z warzyw świeżych lub gotowych mrożonek. Pomysł na ryż z warzywami w formie zapiekanki warto zaczerpnąć w podstawowych przepisów. Ryż należy ugotować, warzywa udusić al dente , a następnie wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać mieszanką śmietanki, jajek i sera żółtego. Zapiekany ryż z warzywami jest gotowy po około 20-25 minutach w piecu.

Zobacz film: Jajecznica z ryżem pełnoziarnistym. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0