Różane przepisy na Dzień Matki

Róża cudownie działa na nasz organizm, ale często zwyczajnie nie wiemy, jak zastosować ją w kuchni. Dlatego właśnie w kuchnia Dzień Dobry TVN Agnieszka Mielczarek i Agnieszka Cegielska pokazały, jak zrobić: ryż z owocami i konfiturą z płatków róży, grzanki z kozim serem z konfiturą różaną oraz tatara z łososia z imbirem i konfiturą różaną. Skorzystajcie z ich przepisów!

Ryż z owocami i konfiturą z płatków róży

Składniki: 

Ryż basmati

Konfitura z płatków róży

Borówki

Maliny

Jabłko

Świeża mięta

Wiórki kokosowe

Świeży imbir

Kumin

Masło klarowane

Cynamon cejloński

Goździki

Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy dużą łyżkę masła klarowanego, dodajemy pół łyżeczki kuminu, kilka goździków i kawałeczek świeżego imbiru pokrojonego w kostkę. Delikatnie podsmażamy i wsypujemy wcześniej dokładnie umyty ryż, podprażamy wszystko i zalewamy wodą w proporcji 1:2 ryż-woda, gotujemy. Na patelni obok rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego, na której delikatnie podsmażamy jabłko pokrojone w kostkę i posypujemy wszystko cynamonem cejlońskim. Kiedy ryż będzie gotowy, dodajemy do niego ciepłe jabłko. Nakładamy na talerze a na wierzch układamy świeże borówki, maliny, dodajemy konfiturę z płatków róży, posypujemy świeżą miętą, wiórkami kokosowymi. Idealne na śniadanie.

Grzanki z kozim serem z konfiturą różaną

Składniki: 2 grzanki Masło do posmarowania grzanek 4 plasterki koziego sera 4 suszone figi 2 łyżki prażonych orzechów pinii 2 łyżki sezamu prażonego Konfitura różana Rozmaryn suszony Mix sałat Mango Cebula dymka Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Podane z miksem sałat z winegretem różanym i mango: zrób winegret jak zawsze ale dodaj łyżeczkę konfitury różanej. Do miseczki sałat dodaj pół mango pokrojonego w kosteczkę i pół posiekanej cebulki dymki. Dwie kromki chleba wiejskiego posmaruj masłem, połóż plastry koziego sera, posmaruj ser konfiturą różaną i posyp posiekanymi figami, orzechami pinii. Wszystko przyprósz solą, świeżym pieprzem, rozmarynem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na kilka minut aż ser się lekko rozpuści, a brzegi grzanki staną się lekko złote.

Tatar z łososia z imbirem i konfiturą różaną

Składniki: Miseczka posiekanego drobno surowego łososia Sok z 1 cytryny Pół pęczka kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka posiekanego drobniutko pora 1 łyżka sezamu uprażonego 1 łyżka konfitury różanej

Przygotowanie: Wymieszaj wszystko i schłodź przez około godzinę. Możesz podawać na grzance lub w łódeczkę z listka cykorii w wersji fit.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości