Przepisy kulinarne

Różane przepisy na Dzień Matki

Róża cudownie działa na nasz organizm, ale często zwyczajnie nie wiemy, jak zastosować ją w kuchni. Dlatego właśnie w kuchnia Dzień Dobry TVN Agnieszka Mielczarek i Agnieszka Cegielska pokazały, jak zrobić: ryż z owocami i konfiturą z płatków róży, grzanki z kozim serem z konfiturą różaną oraz tatara z łososia z imbirem i konfiturą różaną. Skorzystajcie z ich przepisów!

Ryż z owocami i konfiturą z płatków róży

Składniki: 
Ryż basmati
Konfitura z płatków róży
Borówki
Maliny
Jabłko
Świeża mięta
Wiórki kokosowe
Świeży imbir
Kumin
Masło klarowane
Cynamon cejloński
Goździki

Przygotowanie: 
W garnku rozgrzewamy dużą łyżkę masła klarowanego, dodajemy pół łyżeczki kuminu, kilka goździków  i kawałeczek świeżego imbiru pokrojonego w kostkę.
Delikatnie podsmażamy i wsypujemy wcześniej dokładnie umyty ryż, podprażamy wszystko i zalewamy wodą w proporcji 1:2 ryż-woda, gotujemy.  
Na patelni obok rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego, na której delikatnie podsmażamy jabłko pokrojone w kostkę i posypujemy wszystko cynamonem cejlońskim.
Kiedy ryż będzie gotowy, dodajemy do niego ciepłe jabłko.
Nakładamy na talerze a na wierzch układamy świeże borówki, maliny, dodajemy konfiturę z płatków róży, posypujemy świeżą miętą, wiórkami kokosowymi.
Idealne na śniadanie.

Grzanki z kozim serem z konfiturą różaną

Składniki:
2 grzanki
Masło do posmarowania grzanek 
4 plasterki koziego sera
4 suszone figi 
2 łyżki prażonych orzechów pinii
2 łyżki sezamu prażonego 
Konfitura różana
Rozmaryn suszony 
Mix sałat
Mango
Cebula dymka
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 
Podane z miksem sałat z winegretem różanym i mango: zrób winegret jak zawsze ale dodaj łyżeczkę konfitury różanej.
Do miseczki sałat dodaj pół mango pokrojonego w kosteczkę i pół posiekanej cebulki dymki.
Dwie kromki chleba wiejskiego posmaruj masłem, połóż plastry koziego sera, posmaruj ser konfiturą różaną i posyp posiekanymi figami, orzechami pinii.
Wszystko przyprósz solą, świeżym pieprzem, rozmarynem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na kilka minut aż ser się lekko rozpuści, a brzegi grzanki staną się lekko złote.

Tatar z łososia z imbirem i konfiturą różaną

Składniki: 
Miseczka  posiekanego drobno surowego łososia 
Sok z 1 cytryny
Pół pęczka kolendry
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka musztardy miodowej 
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka posiekanego drobniutko pora
1 łyżka sezamu uprażonego 
1 łyżka konfitury różanej

Przygotowanie: 
Wymieszaj wszystko i schłodź przez około godzinę.
Możesz podawać na grzance lub w łódeczkę z listka cykorii w wersji fit.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0