Restauracje pomagają potrzebującym. W grudniu wydały 65 tys. posiłków dla najuboższych. Kolejne już w styczniu

#TVNPOMAGAJMYSOBIE
Dzięki inicjatywie TVN Grupa Discovery w okresie od 14 do 24 grudnia do osób najuboższych w całej Polsce trafiło łącznie 65 tys. ciepłych posiłków. Przygotowało je na wynos 100 restauracji. Każdy lokal otrzymał zamówienie na kwotę 13 tys. złotych brutto. W związku z dalszym zapotrzebowaniem na pomoc, jak również ogromnym zaangażowaniem ze strony widzów i partnerów reklamowych TVN, akcja będzie kontynuowana w styczniu.

#TVNpomagajmysobie

Akcja wspiera osoby najbardziej dotknięte skutkami pandemii. Ma na celu pomoc najuboższym, potrzebującym wsparcia w formie ciepłego posiłku oraz solidarność z branżą restauracyjną, która mierzy się obecnie z trudnościami w związku z drugim lockdownem. W okresie od 14 do 24 grudnia restauracje biorące udział w akcji dostarczyły osobom potrzebującym 65 tys. posiłków w całej Polsce. W związku z dalszym zapotrzebowaniem na pomoc, jak również ogromnym zaangażowaniem ze strony widzów i partnerów reklamowych TVN, akcja będzie kontynuowana w styczniu.

Korzyść dla restauracji i pomoc potrzebującym

Dziennikarz Marcin Sawicki odwiedził jedną z poznańskich restauracji, która wzięła udział w naszej akcji. Właściciele knajp są chętni do pomagania innym, ale sami też potrzebują wsparcia.

- Sytuacja jest taka: z jednej strony w Polsce są ludzie, których nie stać nawet na jeden ciepły posiłek w ciągu dnia, a z drugiej strony są biznesy, które ucierpiały podczas pandemii. Są nimi chociaż restauracje i bary. Gdyby się udało sprawić, lokale mogły wykarmić potrzebujących, to to by była sytuacja win-win - powiedział dziennikarz Dzień Dobry TVN.

Bartosz Grzybowski, współwłaściciel poznańskiej restauracji powiedział o stratach, jakie jego knajpa poniosła w ostatnich miesiącach.

- Przy pierwszym lockdownie to były spadki 80-90 proc. obrotu. Liczyliśmy się z tym, że będzie drugi lockdown. Teraz świadomość społeczeństwa jest troszeczkę inna, ale spadki obrotu i tak są rzędu 70 proc. Piszemy bardzo czarne scenariusze. Myśleliśmy, że styczeń będzie przełomowy - usłyszeliśmy.

"Nie chcemy zwalniać ludzi"

Właściciele restauracji próbują wszelkich sposobów, by nie musieć zwalniać swoich zespołów.

- Zaciskanie pasa dało radę. Robimy wszystko, żeby zatrzymać ludzi. Byliśmy restauracją stacjonarną, przyjmowaliśmy tłumy gości. A teraz zrobiliśmy się restauracją typowo na wynos - powiedział Bartosz Grzybowski.

Tuż przed świętami właściciele poznańskiej restauracji wykazali się ogromnym gestem. Pomogli potrzebującym zorganizować prawdziwą wigilię.

- Przy drugim lockdownie, kiedy wiedzieliśmy, że nas zamykają, zrobiliśmy akcję, żeby pomóc ludziom, którzy nie mają pieniędzy na wigilię. I z każdego paragonu zbieraliśmy złotówkę, żeby ludziom na święta podarować jedzenie - usłyszeliśmy od współwłaściciela knajpy.

- 70 kg jedzenia zawieźliśmy do rodzin - dodał Marek Szuba, szef kuchni.

Dzięki akcji #TVNpomagajmysobie restauratorzy będą mieli ręce pełne roboty. Czeka ich nie lada wyzwanie.

- Od 18 do 30 stycznia będziemy zawozili codziennie 50 pełnowartościowych posiłków do Banków Żywności. To jedzenie trafi do osób potrzebujących - podsumował Bartosz Grzybowski.

Jak dołączyć do akcji?

Środki można przekazać za pomocą jednej z metod płatności udostępnionych przez Fundację TVN "Nie jesteś sam".

Zamówienia posiłków finansowane były ze środków zebranych przez TVN Grupa Discovery z charytatywnego bloku reklamowego wyemitowanego 12 grudnia, wpływów pozyskanych od sponsorów Biura Reklamy TVN Media, funduszy zebranych przez Fundację TVN "Nie jesteś sam" w dniach od 1 do 12 grudnia oraz przychodów ze sprzedaży pakietu START VOD na stronie pomagam.player.pl w tym samym okresie. Na zakup obiadów dla osób najuboższych przeznaczono w grudniu łącznie 1,3 mln złotych.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Zobacz też:

Autor: Oskar Netkowski

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!