W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszności, w których głównym składnikiem było ciasto francuskie. Na stole pojawiły się: tartaletki, śródziemnomorski warkocz z pesto oraz paszteciki. Na deser Daria dołożyła drożdżowe bułeczki z cynamonem.Tartaletki
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 2 szklanki kurek, około 250 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- 2 łyżki masła
- czerwona i żółta drobno pokrojona papryka
- 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 4 łyżki tartego Parmezanu
- 130 g sera śmietankowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki orzeszków pinii
- ser cheddar do posypania
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy 6 kółek o średnicy większej niż średnica foremki. Wykładamy nim foremki. Nożem wyrównujemy wystające brzegi z ciasta, spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy 15-20 minut aż ciasto się zarumieni. Umyte i osuszone kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Solimy i smażymy przez kilka minut aż będą miękkie. W połowie smażenia dodajemy masło oraz cebulkę. Przekładamy do miseczki i czekamy aż ostygną. Dodajemy następnie posiekane zioła (pozostawiając część do dekoracji), starty Parmezan oraz serek śmietankowy. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do grzybów. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Foremki wykładamy z piekarnika, napełniamy farszem i posypujemy orzeszkami pinii. Wstawiamy całość do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aż ciasto będzie złociste a farsz ścięty. Na koniec posypujemy ziołami.
Zobacz także:
Pączki Andrzeja Polana z kremem z białej czekolady lub powidłami. Pycha!
Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki
Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
Drożdżowe bułki z cynamonem
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko + dodatkowe do posypania
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżka cynamonu mielonego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- rozpuszczone masło do smarowania
Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko (nie gorące). Dodajemy drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito. Do mleka z drożdżami wbijamy jajko. Dodajemy rozpuszczone masło, sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Do miski wsypujemy cukier, cynamon, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószoną mąką stolnicę, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokątny placek o grubości ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy obficie masłem. Całość posypujemy solidną ilością wcześniej przygotowanej mieszanki cynamonowej. Wałek ciasta zawijamy w zgrabny rulon. Ciasto kroimy na ok. 5-6 cm kawałki i układamy na blaszce w dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Można podawać posypane cukrem pudrem.
Śródziemnomorski warkocz z pesto
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- masło roztopione do smarowania
- 1 miska zielonego pesto
- 1 miska czerwonego pesto
- 1 szklanka pomidorów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 1 szklanka czarnych i zielonych oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, a następnie układamy na nim paski kolorowych past, zaczynając od czerwonego pesto. Następnie zielone pesto, oliwki i znowu czerwone pesto - do momentu aż zostanie 2 cm ciasta. Całość zwijamy w roladkę, zaczynając od dłuższego brzegu. Gotową roladkę przecinamy wzdłuż na pół. Powstałe paski zamieniamy miejscami (przecięciem do zewnątrz) i zwijamy je w warkocz. Możemy zrobić jeden duży warkocz albo kilka mniejszych, tnąc gotowy na kawałki.
Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy 20-30 minut.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
- czerwona i żółta papryka
- 250 pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 kulki sera mozzarella
- papryka wędzona
- zioła prowansalskie
- oregano
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- ciasto francuskie
- 1 jajko
- czarnuszka
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobną kostkę i mieszamy w misce ze wszystkimi przyprawami i mozzarellą. Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i na każdą część nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy w trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"