- Skąd pochodzą komórki, które rozmnaża się na liściach szpinaku?
- Ile czasu trwa taka hodowla?
- Mięso uzyskamy bez zabijania zwierząt?
- Czy poczujemy różnicę smaku?
- Kiedy takie mięso może wejść na rynek?
Skąd pochodzą komórki, które rozmnaża się na liściach szpinaku?
Zobacz też: Tomasz Paterek - polski laureat Antynobla. "Jestem zaszczycony i zachwycony tą nagrodą" >>>
Stanisław Łoboziak:
Można je pobrać od żywego osobnika, pobiera się bardzo mało materiału, a starcza to na wyhodowanie kilkuset kilogramów tych komórek.
Zobacz też: Jaka jest historia piwa w Polsce i na świecie? >>>
Ile czasu trwa taka hodowla?
Taki proces trwa to od trzech do dwunastu tygodni. W momencie kiedy te komórki wypełnią całą strukturę liścia, wzrost się zatrzymuje.
Mięso uzyskamy bez zabijania zwierząt?
Myślę, że jak najbardziej jest taka szansa, ponieważ w technologiach medycznych jest to obecne, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przenieść to do przemysłu spożywczego.
Zobacz też: Polski patent na zdrową wieprzowinę >>>
Czy poczujemy różnicę smaku?
Jest to zupełnie nowy smak. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłem. Konsystencją przypomina trochę wodorosty, jest lekko słonawe i nie ma smaku kurczaka. My nie skupialiśmy się nad kwestiami smakowymi, można to jeszcze dopracować. Chodzi o to, że wrzucaliśmy tam tylko komórki mięśniowe, a mięso to również komórki tłuszczowe i inne rodzaje tkanek - to wszystko nadaje smak temu mięsu.
Kiedy takie mięso może wejść na rynek?
Start-upy mówią, że w 2021 to mięso może wejść na rynek, czyli pierwsze produkty będą już dostępne w restauracjach. Inni eksperci twierdzą, że brakuje infrastruktury, która pozwoli wyhodować tak duże ilości tego mięsa.
Autor: Anna Kobyłka
podziel się: