Po tajsku. Kurczak z sosem z orzeszków ziemnych

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Michała Kurka, znawcę kuchni polskiej i azjatyckiej. Bloger przygotował kurczaka satay z sosem z orzeszków ziemnych oraz tajską rybę na parze. Spróbujecie? Skorzystajcie z przepisów Miachała!

Kurczak satay

Składniki:

500 g kurczaka

2 kłącza trawy cytrynowej

1/2 średniej cebuli

Szczypta chili

10 g świeżego imbiru

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka oleju

Patyki do szaszłyków

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę 1-2 cm. Trawę cytrynową i cebulę drobno siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i marynujemy przez min. 30 min. Kurczaka nabijamy na patyczki szaszłykowe (wersja dla wygodnych - można najpierw usmażyć, potem ponabijać). Przygotowujemy kurczaka w wybrany sposób: Smażymy na patelni (najlepiej grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10-12 minut. Grillujemy.

Sos z orzeszków ziemnych

Składniki:

200 ml mleka kokosowego

2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)

125 g orzeszków ziemnych

1 łyżka sosu sriracha

Sok z 1/4 cytryny

1 łyżka cukru

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę. Jeśli pasta jest za gęsta, dodajemy trochę wody lub bulionu drobiowego.

Tajska ryba na parze

Składniki:

Świeża ryba np. pstrąg

3cm imbiru

1 kłącze trawy cytrynowej

500ml bulionu drobiowego

1 limonka

kilka gałązek kolendry lub szczypiorek

2-3 ząbki czosnku

1 papryczka chili

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Nacinamy skórę ryby, po 4 na każdej stronie i układamy na dużym sitku. Czosnek i chili drobno siekamy. Trawę cytrynową i imbir kroimy w 2 cm kawałki. Odkrawamy 6 plasterków limonki, a z pozostałej części wyciskamy sok. Sos rybny mieszamy z sokiem z limonki, cukrem, chili i czosnkiem. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, a następnie wkładamy rybę z sitkiem, przykrywamy i parujemy przez 15-20 minut, aż ryba będzie dobra. Przekładamy rybę na talerz, polewamy sosem z punktu 5, oraz odrobiną buliony z gotowania ryby. Dekorujemy plasterkami limonki i kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości