Kurczak satay
Składniki:
500 g kurczaka
2 kłącza trawy cytrynowej
1/2 średniej cebuli
Szczypta chili
10 g świeżego imbiru
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju
Patyki do szaszłyków
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę 1-2 cm. Trawę cytrynową i cebulę drobno siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i marynujemy przez min. 30 min. Kurczaka nabijamy na patyczki szaszłykowe (wersja dla wygodnych - można najpierw usmażyć, potem ponabijać). Przygotowujemy kurczaka w wybrany sposób: Smażymy na patelni (najlepiej grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10-12 minut. Grillujemy.
Sos z orzeszków ziemnych
Składniki:
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
125 g orzeszków ziemnych
1 łyżka sosu sriracha
Sok z 1/4 cytryny
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę. Jeśli pasta jest za gęsta, dodajemy trochę wody lub bulionu drobiowego.
Tajska ryba na parze
Składniki:
Świeża ryba np. pstrąg
3cm imbiru
1 kłącze trawy cytrynowej
500ml bulionu drobiowego
1 limonka
kilka gałązek kolendry lub szczypiorek
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Nacinamy skórę ryby, po 4 na każdej stronie i układamy na dużym sitku. Czosnek i chili drobno siekamy. Trawę cytrynową i imbir kroimy w 2 cm kawałki. Odkrawamy 6 plasterków limonki, a z pozostałej części wyciskamy sok. Sos rybny mieszamy z sokiem z limonki, cukrem, chili i czosnkiem. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, a następnie wkładamy rybę z sitkiem, przykrywamy i parujemy przez 15-20 minut, aż ryba będzie dobra. Przekładamy rybę na talerz, polewamy sosem z punktu 5, oraz odrobiną buliony z gotowania ryby. Dekorujemy plasterkami limonki i kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN