Sałata pak choi pyszną i zdrową podstawą sałatek na surowo i nie tylko

Sałatka pak choi
Quynh Anh Nguyen / Getty Images
Źródło: Moment RF
Klasyczne sałatki na surowo mogą się w końcu znudzić, dlatego w kuchni warto odkrywać nowe smaki. Kapusta pak choi, nazywana inaczej kapustą chińską, to produkt, którym można urozmaicić sałatki na zimno. W kuchni azjatyckiej jest to jeden z głównych produktów.

Kapusta pak choi jest zdrowa i smaczna, ma wiele witamin i można przyrządzać ją na wiele sposobów. Nie jest produktem bardzo znanym w Polsce, jednak z powodu jej wielu zalet, a przede wszystkim wysokich wartości odżywczych, coraz częściej pojawia się na stołach osób ceniących zdrową kuchnię. Zachęcamy do zapoznania się z tym tym produktem!

Pak choi i jej zalety

Sałata pak choi ma całe mnóstwo zalet. Przede wszystkim znana jest ze swoich właściwości odżywczych oraz leczniczych. Kapusta ta jest niskokaloryczna. Jeżeli przyjąć, że w 100 gramach znajduje się zaledwie 13 kalorii, to w całej kapuście – ważącej ok. 300 gramów – będzie tylko ok. 40 kalorii! Jednocześnie warzywo to zawiera bardzo dużą ilość witamin, zwłaszcza witaminy C oraz witaminy A. Regularne jej jedzenie pozytywnie wpływa na wygląd i zdrowie skóry, na serce i układ oddechowy.

W kapuście chińskiej znajduje się również magnez, mangan oraz wapń, glukozynolanów, cenne aminokwasy oraz kwas omega-3. Osoby, którym zależy na oczyszczeniu organizmu z toksyn powinny sięgać po tę sałatę dość często! Właściwości odżywcze tego warzywa od lat znane są przede wszystkim w Azji oraz w Ameryce Południowej i to właśnie tam jej spożycie jest najwyższe.

Sałata pak choi na surowo

Jednym z bardzo smacznych przepisów, w którym można wykorzystać kapustę chińską jest sałatka pak choi z cukinią, mozzarellą i łososiem .

Składniki na 1 porcję:

· 5 liści kapusty pak choi,

· 30 gram wędzonego łososia,

· garść ulubionych kiełków, np. słonecznika,

· kawałek cukinii,

· 6 kulek mozzarelli.

Składniki do marynaty:

· 1 łyżka oliwy z oliwek,

· 2 łyżki jogurtu greckiego,

· 1 łyżeczka miodu,

· ½ ząbka czosnku.

Przygotowanie:

Liście kapusty dokładnie myjemy i wstawiamy do miseczki. Przygotowujemy marynatę: czosnek zgniatamy lub bardzo drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Następnie przelewamy do miseczki z kapustą. Pozostawiamy na ok. 15 min.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników do sałatki. Kroimy cukinię w plasterki, mieszamy wraz z mozzarellą i dodajemy do sałaty w marynacie.

Wszystko przekładamy na talerz i pokrywamy kiełkami.

Kapusta pak choi smakuje doskonale na surowo : jest chrupiąca i dodaje doskonałego smaku każdej sałatce.

Jak jeszcze podawać kapustę pak choi?

Kapustę pak choi można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się nie tylko świeżo podana, ale również gotowana, np. na parze, czy pieczona na patelni. Można ją zatem podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Przepis na pak choi na ciepło

Składniki na 1 porcję:

· 1 kapusta pak choi,

· 1 cebula,

· 4 łyżki sosu sojowego,

· 2 łyżki oleju sezamowego,

· mały kawałeczek imbiru,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 ostra papryczka,

· 1 łyżka syropu z granatu.

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a imbir w słupki. Czosnek i papryczkę kroimy w cieniutkie plasterki. Kapustę przekrawamy na pół, a jeśli jest duża to na 3 części.

Następnie rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy na nią cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek, papryczkę, imbir oraz sałatę. Smażymy, mieszając wszystko ok. 3 minuty.

Potrawę przekładamy na talerz, skrapiamy ją syropem z granatu.

Pak choi – ciekawostki

Kapusta pak choi charakteryzuje się bardzo dużą soczystością, ale też dużą gęstością składników odżywczych. Te dwie rzeczy sprawiają, że po pierwsze, kapusta ta doskonale smakuje na surowo, a po drugie znajduje się w pierwszej piątce w skali ANDI (wskaźnik informujący o tym, ile w danym produkcie znajduje się składników odżywczych).

Warto także wiedzieć, że smak kapusty zależy od jej wielkości. Im większa kapusta, tym wyraźniejsza jej goryczka. Dlatego wiele osób kupujących pak choi, szuka jak najmniejszych okazów. Małe kapusty mają nie tylko delikatniejszy smak, ale również ich liście mają bardzo wyrazisty zielony kolor. Im większa kapusta, tym jej łodygi stają się jaśniejsze i grubsze. Wybierając kapustę, należy unikać tych okazów, na liściach których znajdują się plamy.

W Chinach, a więc tam, gdzie kapusta pak choi uważana jest za przysmak, uważa się, że najlepiej smakuje, gdy jest lekko podgotowana na parze. Ewentualnie można ją smażyć. Co to daje? Pak choi lekko mięknie, ale nie traci swojej sprężystości i chrupkości – oczywiście jeżeli nie przesadzi się z jej smażeniem lub gotowaniem.

Uwaga! Nie gotuj/nie smaż od razu całej kapusty. Najpierw zajmij się łodygami, które są znacznie twardsze. Następnie dołóż liście – one potrzebują tylko kilku chwil!

Sałata pak choi nie ma główki, tak jak wiele innych kapust. Jej liście rosną w pozycji pionowej.

Kapusta pak choi występuje pod wieloma nazwami, m.in. pak choi, bok choy, pak choi .

Zobacz film: Sałatka orientalna.

Zobacz film: Sałatka orientalna. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości