Przepis na naleśniki amerykańskie, które osłodzą każdy ponury poranek

Puszyste naleśniki amerykańskie, to bardziej syta wersja europejskich naleśników. Do ich przyrządzenia potrzebny jest dodatkowy składnik, który nada im smaku i lekkości. Najczęściej podaje się je na słodko, co czyni z nich dobry pomysł na deser czy podwieczorek.

Ciasto na naleśniki amerykańskie można przygotować standardowo bądź posiłkować się thermomixem, który dokładnie połączy wszystkie składniki. Przepis na naleśniki amerykańskie jest bardzo prosty i tak naprawdę trudno go zepsuć. W wersji klasycznej podaje się je z syropem klonowym, ale bita śmietana czy roztopiona czekolada również sprawdzą się świetnie.

  • Jakie składniki potrzebne są, by zrobić naleśniki amerykańskie?
    • Przepis na puszyste naleśniki amerykańskie krok po kroku
      • Z czym podawać naleśniki amerykańskie?
        • Czy naleśniki amerykańskie mogą być dietetyczne?

          Jakie składniki potrzebne są, by zrobić naleśniki amerykańskie?

          Do przygotowania puszystych naleśników amerykańskich, tzw. pancakes, potrzebne są:

          • mąka
            • jajka
              • masło
                • mleko
                  • sól, cukier
                    • proszek do pieczenia lub soda.

                      Przepis na naleśniki amerykańskie jest bardzo podobny do tego, w jaki sposób przyrządzane są zwykłe, europejskie naleśniki. Jedyna różnica to środek spulchniający, czyli proszek do pieczenia bądź soda. Ten składnik zadba o ich lekkość. Wtórować mu będzie maślanka, którą można zastąpić mleko. Efekt puszystości gwarantowany! Mąki, których używa się do przyrządzenia amerykańskich naleśników, to pszenna, gryczana lub kukurydziana. Najbardziej przyjazną i sprzyjającą idealnej konsystencji naleśnikom jest mąka pszenna.

                      Zobacz też: Jak przygotować pyszne desery dla dzieci?

                      Przepis na puszyste naleśniki amerykańskie krok po kroku

                      Przepis na puszyste naleśniki amerykańskie krok po kroku polega przede wszystkim na skompletowaniu wszystkich składników i przygotowaniu potrzebnych naczyń – miska i mikser, można zabierać się do ich łączenia. Najlepiej zacząć od mieszania składników sypkich – przesiana mąka, sól, proszek do pieczenia i cukier. Następnie trzeba roztrzepać jajka, dodać do nich roztopione masło oraz mleko. Kolejny krok to połączenie suchych składników z masą jajeczną. Ilość składników musi być dostosowana do wielkości porcji, która ma być przygotowana. Przepis na amerykańskie pancakes zakłada smażenie ich na suchej, teflonowej patelni, do momentu gdy staną się złotobrązowe z obu stron.

                      Z czym podawać naleśniki amerykańskie?

                      W wersji oryginalnej naleśniki amerykańskie serwowane są z syropem klonowym. Jak to wygląda? Gotowe naleśniki układa się w stos na talerzu, a na samej górze kładzie się maleńką kostkę masła i zalewa syropem klonowym. Jednak sposób podania amerykańskich pancakes jest tak naprawdę dowolny. Bardzo popularne są także naleśniki amerykańskie z borówkami lub bananami. Każdy owoc, który mamy w lodówce, będzie ich smacznym uzupełnieniem. Dodatkowo możemy je dosłodzić syropem czekoladowym, miodem, masłem orzechowym czy konfiturą. Wyśmienicie smakują również posypane tylko cukrem pudrem. W Ameryce pancakes serwowane są nie tylko na słodko. Inną dość ciekawą opcją są naleśniki amerykańskie z bekonem i jajkami.

                      Zobacz też: Borówka amerykańska

                      Czy naleśniki amerykańskie mogą być dietetyczne?

                      Jest kilka zabiegów, by ograniczyć liczbę kalorii w naleśnikach amerykańskich. Po pierwsze, można zastąpić mąkę pszenną mąką gryczaną lub je wymieszać. Warto także spróbować ograniczyć ilość cukru, który dodajemy do ciasta na naleśniki amerykańskie. Zamiast cukru przydatny może również okazać się ksylitol. Zadba o słodki smak pancakesów oraz ograniczy ich kalorie. Używając maślanki lub kefiru zamiast mleka, uzyskamy nie tylko bardziej puszyste naleśniki, ale również mniej kaloryczne. Szczególne znaczenie mają dodatki, które wybierzemy do podawania pancakesów. Pyszną, słodką, ale również wysoko energetyczną nutellę zastąpić możemy posypką z gorzkiej czekolady. Chcąc zajadać się naleśnikami amerykańskimi bez wyrzutów sumienia, warto także zrezygnować z różnej maści kalorycznych dodatków, takich jak bita śmietana, miód, cukier puder czy syrop klonowy. Bardzo smaczne są również naleśniki amerykańskie z samymi owocami. Jest to najlepszy sposób na ich dietetyczną wersję. Mało kaloryczne są zwłaszcza truskawki, poziomki czy maliny.

                      Naleśniki amerykańskie są doskonałym pomysłem na śniadania dla całej rodziny. Z raz przyrządzonego ciasta można usmażyć górę placuszków, a każdy z domowników dobiera do nich swoje ulubione składniki. Pancakes podawane są z reguły na słodko, dlatego mogą być również doskonałym podwieczorkiem, który zadowoli każdego łasucha. Przepis na naleśniki amerykańskie idealnie sprawdzi się na dziecięcych imprezach jako znakomity deser, np. zamiast ciasta czy lodów.

                      Zobacz też: Ciasto czekoladowe

                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości