Pyszne ciasto czekoladowe to nieodłączny element wielu imprez, na przykład urodzin. Jak zrobić pyszne, łatwe ciasto czekoladowe? Przepisy na deser

Proste ciasto czekoladowe - to takie, które może upiec każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Upieczenie ciasta czekoladowego może się wydawać trudnym zadaniem, jednak wcale tak nie jest. Istnieje wiele łatwych przepisów, dzięki którym zrobimy smaczne ciasto czekoladowe.

Prosty przepis na ciasto czekoladowe

Nie trzeba być zawodowym kucharzem, by upiec pyszne ciasto czekoladowe. Proste przepisy pozwolą każdemu na to, by zrobić smaczne i szybkie ciasto czekoladowe. Jeśli więc nie jesteśmy pewni swoich umiejętności kulinarnych albo nie mamy zbyt dużo czasu, a chcemy przygotować ciasto, które będzie każdemu smakować, możemy wykorzystać poniższy przepis. Do zrobienia pysznego czekoladowego ciasta będziemy potrzebować:

· 4 szklanki mąki

· 2 szklanki mleka

· 0,5 szklanki oleju rzepakowego

· 2 szklanki cukry białego lub brązowego

· 1 szklankę dżemu owocowego

· 2 jajka

· 2 łyżki kakao

· opcjonalnie - kawałki czekolady, orzechy

Przygotowanie tego ciasta czekoladowego jest niezwykle proste. Wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce (opcjonalnie na końcu dodać kawałki czekolady lub orzechy) i następnie jednolitą masę wlać na blachę do pieczenia, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Smacznego!

Ciasto czekoladowe brownie - przepis

Amerykańskie brownie od kilku lat również w Polsce jest niezwykle popularnym rodzajem ciasta czekoladowego. Nic dziwnego - dzięki swojemu oryginalnemu smakowi i konsystencji ciężko się od brownie oderwać. Prawdziwe amerykańskie ciasto czekoladowe jest wilgotne i lekko ciągnące w środku po upieczeniu. Jak w łatwy sposób zrobić brownie? Składniki potrzebne do upieczenia ciasta to:

· 4 jaja

· 20 dag czekolady gorzkiej

· 25 dag masła

· 10 dag rodzynek

· 10 dag orzechów

· 30 dag cukru brązowego

· 10 dag kakao

· 10 dag mąki

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Czekoladę razem z masłem należy roztopić na parze w kąpieli wodnej i po stopieniu należy dodać do niej orzechy i rodzynki

2. W naczyniu należy wymieszać pozostałe składniki: cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia

3. Czekoladową masę należy dodać do wymieszanych składników

4. Następnie należy roztrzepać jaja i dodać je do masy.

5. Całość należy wlać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piec przy temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 - 30 minut

Ciasto czekoladowe z kremem - przepis

Ciasto czekoladowe z kremem to kolejna z propozycji na smaczny czekoladowy deser. Krem może mieć wiele smaków. Ciekawą propozycją jest delikatny krem śmietankowo - budyniowy. Ciasto czekoladowe z takim kremem jest smaczne i lekkie. Dodatkowo można je udekorować owocami, takie ciasto czekoladowe np. z wiśniami zachwyci każdego. Ta wersja ciasta wymaga trochę więcej czasu i umiejętności, jednak wysiłek na pewno się opłaci. Żeby przygotować tę wersję ciasta czekoladowego potrzeba:

· 3/4 szklanki oleju ( najlepiej rzepakowego )

· pół szklanki wody

· 1 szklanka cukru

· 3 czubate łyżki kakao

· 4 jaja

· pół szklanki cukru

· 1,5 szklanki mąki pszennej

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa śmietankowo- budyniowa:

· budyń o smaku śmietankowym

· 0,5 l mleka

· 3 łyżki cukru

· 2 łyżki żelatyny

· 500 ml śmietanki 30%

· pół szklanki dżemu np. truskawkowego

opcjonalnie:

· kilka wiśni, wydrylowanych

Przygotowanie:

1. Olej z wodą, cukrem i kakao należy podgrzewać w garnku do momentu, aż cukier będzie całkiem rozpuszczony. Masę ostudzić

2. Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce białka jajek należy ubić na sztywną pianę, na koniec należy dodać żółtka i cukier

3. Ostudzoną masę należy przelać do miski z ubitymi jajkami i całość wymieszać

4. Do całości należy dodać mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać

5. Masę należy przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia

6. Ciasto należy piec przez około 50 minut przy temperaturze 180 stopni Celsjusza.

7. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto należy przekroić na 2 blaty

Przygotowanie masy budyniowo - śmietankowej:

8. Należy przygotować budyń według przepisu na opakowaniu

9. Do wystudzonego budyniu należy dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i wszystko zmiksować

10. Śmietankę 30% należy ubić i dodać do budyniu, zamieszać

11. Dolny blat należy posmarować dżemem, np. truskawkowym i kremem budyniowo- śmietankowym i przykryć górnym blatem. Góry blat należy posmarować pozostałym kremem i udekorować wiśniami. Ciasto należy odstawić do lodówki na kilka godzin, by stężało. Smacznego!

Zobacz film: Ciasto czekoladowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0