Przepisy kulinarne

Meksyk w kuchni

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN było ostrrrro! Nasi goście: Eduardo Palazuelos, jeden z najlepszych szefów kuchni w Ameryce Łacińskiej i Ernesto Malda, konsul Ambasady Meksyku w Polsce przygotowali kilka dań typowych dla kuchni meksykańskiej: guacamole, marynowany tuńczyk z sosem pico de gallo, selva mextahi i tacos z krewetkami! Pysznie!

GUACAMOLE

Składniki:
awokado                                           500 g
zielone papryczki serrano                         35 g
biała cebula                                     250 g
kolendra                                           40 g
sok z limonki                                               20 ml
sól                                                      10 g

Przygotowanie:

1.  Opiec papryczki, odłożyć.
2.  Obrać awokado, zmiksować, przełożyć do miski, dodać pokrojoną drobno kolendrę, startą drobno na tarce cebulę, doprawić sokiem z limonki i solą.
3. Podawać do tortilli, pieczywa, krewetek, dań mięsnych, rybnych i z owoców morza.

MARYNOWANY TUŃCZYK Z SOSEM PICO DE GALLO

Składniki:
600  świeżego tuńczyka (filet, polędwiczka)

MARYNATA:
20 g czosnku                                  
30 ml  białego octu
sól morska, pieprz
30 ml octu balsamicznego
15 ml sosu sojowego
15 ml soku z cytryny
30 ml  oliwy z oliwek
50 ml  oleju roślinnego
kminek

Przygotowanie:
W moździerzu rozdrobnić czosnek, kminek oraz sól.
Dodać ocet biały oraz balsamiczny. Całość dokładnie ucierać do momentu połączenia wszystkich składników.
Dodać soję z cytryną, oliwę oraz olej roślinny. Sprawdzić czy marynata jest odpowiednio doprawiona.
Tuńczyka włożyć do marynaty na kilka godzin

SOS:
400 g podłużnych pomidorów
250 g białej cebuli
20 g zielonych papryczek serrano
30 ml soku z cytryny
kolendra
sól

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie umyć.
Pomidory oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, odstawić.
Drobno posiekać  zielone papryczki oraz kolendrę. Wymieszać w misce z pomidorami i cebulą.
Całość posolić i polać sokiem z cytryny, w razie potrzeby dosolić.

SELVA MEXTAHI - DESER Z LODAMI KOKOSOWYMI

Składniki:
120 g marchewki
80 g lodów kokosowych
mięta
20  ml cajety (meksykańskiej masy karmelowej)
25 g truskawek
olej

Przygotowanie:
Obraną marchew pokroić w długie, cienkie paski.
Gotowe paski smażyć, aż staną się kruche i uzyskają złocisty kolor, poczekać aż ostygną.
Pokrojone truskawki oraz lody kokosowe wyłożyć na usmażoną marchew, dodać roztopioną cajetę. Deser
udekorować połówką truskawki oraz listkami mięty, od razu podawać.

TACOS Z KREWETKAMI

Składniki:
30 g białej cebuli
10 g komosy piżmowej
60 ml kwaśnej śmietany
25 g zmielonej marynowanej papryczki chipotle
2-3 papryczki chile de arbol seco
kolendra
20 ml soku z limonki z sosem sojowym
20 ml oliwy z oliwek
czosnek
4 tortillie pszenne
100 g krewetek (średnia wielkość 21/25)
Garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
Na patelni przesmażyć na oliwie czosnek i drobno posiekaną cebulę.
Dodać drobno pokrojone krewetki i komosę.
Dodać zmielone marynowane papryczki chipotle oraz sok z limonki z sosem sojowym.
Dodać kwaśną śmietanę i doprawić do smaku.
Podawać z pszennymi tortillami i uprażonymi na patelni orzechami ziemnymi

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
70
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0