Zdjęcie: sxc.hu
Ogórki małosolne domowe
Składniki:
1kg ogórków gruntowych
1l wody
1 łyżka soli kamiennej
duża ilość kopru
korzeń chrzanu
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z solą, lekko schładzamy, dodajemy koper, chrzan i zalewamy ogórki. Jeżeli chcemy, by ogórki były juz dobre na dzien następny, odkrawamy ich końcówki.
Ogórki na słodko do ryby na ostro
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem i octem, schładzamy. Do marynaty dodajemy ogórki pokrojone tak jak chcemy.
Składniki:
1kg filetu z sandacza
1 łyżka soli
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżka białego piperzu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostej papryki
cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka jogurtu naturalnego
tymianek świeży, mięta swieża
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i rozcieramy ze wszystkimi przyprawami. Rybę obtaczamy w przyprawach z jednej strony i smażymy na patelni. Masz ochotę na ostrzejszy smak obtocz rybę z dwóch stron. Z jogurtu, mięty, czosnku przygotowujemy sos.
Ogórki z mango do kurczaka
Składniki:
1kg ogórków zielonych
3szt mango
2szt cebuli czerwonej
2szt limonki
sól, cukier, kolendra świeża
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w grubszą kostkę, mango podobnie. Cebulę kroimy w piórka. Ogórki, mango, cebulę czerwoną oraz kolendrą łączymy razem, skrapiamy sokiem z limonki wymieszanym z odrobiną cukru oraz soli.
Składniki:
Kurczak cały
250g sera ricotta
Świeża bazylia, skórka z cytryny
Pieprz czarny
Przygotowanie;
Rricottę łączymy z bazylią, pieprzem czarnym, skórką z cytryny i solą. Takim nieskomplikowanym farszem wypełniamy wyluzowanego kurczaka ale farsz wkładamy tylko pod skórę. Kurczaka smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika.
Sałatka z ogórków, suszonych pomidorów i orzeszków
Składniki:
500g ogórków zielonych
250g pomidorów cherry
Orzeszki ziemne solone
1 op. szpinaku baby
kolendra
sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Pomidory przekrawamy na pół, układamy na pergaminie skórką do dołu, posypujemy solą oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika na temp. 100 stopni. Suszymy około 1.5 godziny. Ogórki kroimy w plastry, łączymy z pomidorami suszonymi, dodajemy orzeszki, posiekana kolendrę. Jeszcze odrobina oliwy i soku z cytryny. Podajemy na lisciach szpinaku.
Bigos z ogórków kiszonych do kromki wiejskiego chleba
Składniki:
500g ogórków kiszonych
500g pieczarek
500g cebuli
500g kiełbasy
pomidory w puszce
pieprz czarny, majeranek, koperek
Przygtowanie:
Pieczarki przesmażamy na patelni do momentu aż całkowicie odparują. Na drugiej patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę. Dusimy do miękkości. Łączymy cebulę, kełbasę oraz pieczarki, dodajemy pokrojone ogórki kiszone i zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Doprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem oraz koprem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN