Wakacje tuż tuż, ale Dzień Dobry TVN sezon ogórkowy nie grozi! Idąc za ciosem, w naszej kuchni Andrzej Polani przygotował ogórki małosolne i te o intensywniejszym smaku - ogórki kiszone. Które bardziej Wam smakują?

Zdjęcie: sxc.hu

Ogórki małosolne domowe
Składniki:
1kg ogórków gruntowych   
1l wody          
1 łyżka soli kamiennej  
duża ilość kopru
korzeń chrzanu
ząbek czosnku


Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z solą, lekko schładzamy, dodajemy koper, chrzan i zalewamy ogórki. Jeżeli chcemy, by ogórki były juz dobre na dzien następny, odkrawamy ich końcówki.

Ogórki na słodko do ryby na ostro
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych       
1 szklanka octu       
1 szklanka cukru          
1 szklanka wody

Przygotowanie:        
Wodę zagotowujemy z cukrem i octem, schładzamy. Do marynaty dodajemy ogórki pokrojone tak jak chcemy.

Składniki:
1kg filetu z sandacza          
1 łyżka soli
1 łyżka czarnego pieprzu    
1 łyżka białego piperzu      
1 łyżka słodkiej papryki      
1 łyżka ostej papryki      
cebula          
2 ząbki czosnku       
1 szklanka jogurtu naturalnego   
tymianek świeży, mięta swieża


Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i rozcieramy ze wszystkimi przyprawami. Rybę obtaczamy w przyprawach z jednej strony i smażymy na patelni. Masz ochotę na ostrzejszy smak obtocz rybę z dwóch stron. Z jogurtu, mięty, czosnku przygotowujemy sos.

Ogórki z mango do kurczaka
Składniki:
1kg ogórków zielonych     
3szt mango          
2szt cebuli czerwonej   
2szt limonki       
sól, cukier, kolendra świeża

Przygotowanie:
Ogórki kroimy w grubszą kostkę, mango podobnie. Cebulę kroimy w piórka. Ogórki, mango, cebulę czerwoną oraz kolendrą łączymy razem, skrapiamy sokiem z limonki wymieszanym z odrobiną cukru oraz soli.

Składniki:
Kurczak cały       
250g sera ricotta       
Świeża bazylia, skórka z cytryny
Pieprz czarny

Przygotowanie;
Rricottę łączymy z bazylią, pieprzem czarnym, skórką z cytryny i solą. Takim nieskomplikowanym farszem wypełniamy wyluzowanego kurczaka ale farsz wkładamy tylko pod skórę. Kurczaka smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika.

Sałatka z ogórków, suszonych pomidorów i orzeszków
Składniki:
500g ogórków zielonych      
250g pomidorów cherry
Orzeszki ziemne solone
1 op. szpinaku baby      
kolendra
sól, pieprz, oliwa


Przygotowanie:
Pomidory przekrawamy na pół, układamy na pergaminie skórką do dołu, posypujemy solą oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika na temp. 100 stopni. Suszymy około 1.5 godziny. Ogórki kroimy w plastry, łączymy z pomidorami suszonymi, dodajemy orzeszki, posiekana kolendrę. Jeszcze odrobina oliwy i soku z cytryny. Podajemy na lisciach szpinaku.

Bigos z ogórków kiszonych do kromki wiejskiego chleba
Składniki:
500g ogórków kiszonych      
500g pieczarek       
500g cebuli           
500g kiełbasy        
pomidory w puszce   
pieprz czarny, majeranek, koperek

Przygtowanie:
Pieczarki przesmażamy na patelni do momentu aż całkowicie odparują. Na drugiej patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę. Dusimy do miękkości. Łączymy cebulę, kełbasę oraz pieczarki, dodajemy pokrojone ogórki kiszone i zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Doprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem oraz koprem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
85
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0