Materiał promocyjny

Łukasz Konik i jego smaczne dania dla dzieci na każdą porę dnia

''Mięsne propozycje na grilla od Łukasza Konika''
Wszyscy doskonale wiemy, jak ważne dla dzieci i dorosłych jest spożywanie odpowiedniej porcji posiłków w ciągu dnia. Dzięki temu możliwe będzie dostarczenie organizmowi koniecznej dla jego funkcjonowania dawki energii. Swoje propozycje potraw dla tych młodszych i starszych przedstawił w Dzień Dobry Wakacje Łukasz Konik.

Smaczne potrawy na śniadanie i obiad

Łukasz Konik swoje potrawy zadedykował przede wszystkim dzieciom. Tak jak i dorośli, powinny one spożywać w ciągu dnia 5 pożywnych posiłków, o czym bardzo często przypominają dietetycy. Dzień musi się więc zacząć się od smacznego śniadania, na które nasz kucharz zaproponował m.in. szybkie do zrobienia kanapki z drobiową wędliną.

Kucharz nie zapomniał również o smakołykach dla maluchów, które mogą też posłużyć jako drugie śniadanie oraz o samym obiedzie.

Ta przekąska jest bardzo ważna

- opowiadał w Krynicy Morskiej Olivierowi Janiakowi.

Poszukujesz pomysłów do stworzenia pożywnych potraw, które przypadną do gustu najmłodszym? Inspiruj się Łukaszem Konikiem i skorzystaj z jego przepisów.

Placuszki smażone z parówkami

Składniki na około 10 placuszków z parówkami:

  • 100 gramów Parówek sokolików
    • 4 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąka kukurydzianej
        • 2 jajka
          • 100 ml mleka
            • 1 łyżka oleju rzepakowego
              • 3 łyżki jogurtu naturalnego
                • 1/3 łyżeczki majeranku suszonego
                  • 1/3 łyżeczki sody
                    • sól

                      Przygotowanie placuszków z parówkami:

                      Mleko, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, sól oraz jaja dokładnie wymieszaj tak, aby powstało gęste ciasto. Dodaj pokrojone parówki. Wymieszaj. Usmaż placuszki na złoty kolor. Podawaj z jogurtem naturalnym.

                      Szybkie kanapki na śniadanie

                      Składniki na 2 kanapki:

                      • 4 sztuki szynki drobiowej Sokolik
                        • 4 kromki razowego chleba tostowego
                          • 4 liście sałaty masłowej
                            • masło do posmarowania
                              • jajko
                                • olej do smażenia

                                  Przygotowanie kanapek:

                                  Z kromek chleba wytnij same skórki. Kromki pieczywa rozwałkuj i posmaruj masłem. Na każdej kromce ułóż sałatę, następnie szynkę. Zawiń w roladkę. Panieruj w roztrzepanym jajku. Smaż na złoty kolor.

                                  Szaszłyczki wieprzowe z sosem miętowym

                                  Składniki na 4 porcje szaszłyków wieprzowych:

                                  • 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego
                                    • 2 ząbki czosnku
                                      • cebula szalotka
                                        • 1/2 pęczka natka pietruszki (posiekanej)
                                          • 2 łyżki bułki tartej
                                            • 1/2 łyżki papryki słodkiej
                                              • sól
                                                • pieprz

                                                  Sos jogurtowy:

                                                  • 3 łyżki jogurt naturalnego
                                                    • kilka liści mięty
                                                      • sól
                                                        • pieprz
                                                          • sok z wyciśnięty 1/2 cytryny

                                                            Przygotowanie szaszłyków wieprzowych:

                                                            Posiekaj drobno cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Dodaj wszystko do mięsa mielonego. Dodaj bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

                                                            Sos: miętę drobno posiekaj. Wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

                                                            Pulpeciki cielęce w sosie własnym

                                                            Składniki na 2 porcje pulpecików cielęcych:

                                                            • 200 gramów cielęcina (udźca)
                                                              • 2 cebule szalotki (drobno pokrojone)
                                                                • 3 łyżki bułki tartej
                                                                  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
                                                                    • mąka pszenna do obtoczenia
                                                                      • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
                                                                        • olej rzepakowy do smażenia
                                                                          • 200 ml bulionu warzywnego
                                                                            • sól
                                                                              • pieprz

                                                                                Przygotowanie pulpecików cielęcych:

                                                                                Cielęcinę zmiel. Dodaj wcześniej podprażoną szalotkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Formuj malutkie pulpeciki. Obtocz w mące pszennej. Smaż na oleju rzepakowym do uzyskania złotego koloru. Dodaj bulion warzywny. Całość gotuj do uzyskania gęstego sosu. Podawaj z dowolnymi warzywami.

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Wędliny nie tylko na śniadanie. Wyśmienite dania według Piotra Kucharskiego

                                                                                Sebastian Olma i jego bezmięsna kuchnia idealna na wakacje. Jakie dania zaproponował kucharz?

                                                                                Grillowana wołowina - jakie mięso wybrać? Przepisy i porady Piotra Kucharskiego

                                                                                Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.

                                                                                Autor: Wioleta Pyśkiewicz

                                                                                Źródło: Łukasz Konik

                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości