Materiał promocyjny

Łukasz Konik i jego smaczne dania dla dzieci na każdą porę dnia

''Mięsne propozycje na grilla od Łukasza Konika''
Wszyscy doskonale wiemy, jak ważne dla dzieci i dorosłych jest spożywanie odpowiedniej porcji posiłków w ciągu dnia. Dzięki temu możliwe będzie dostarczenie organizmowi koniecznej dla jego funkcjonowania dawki energii. Swoje propozycje potraw dla tych młodszych i starszych przedstawił w Dzień Dobry Wakacje Łukasz Konik.

Smaczne potrawy na śniadanie i obiad

Łukasz Konik swoje potrawy zadedykował przede wszystkim dzieciom. Tak jak i dorośli, powinny one spożywać w ciągu dnia 5 pożywnych posiłków, o czym bardzo często przypominają dietetycy. Dzień musi się więc zacząć się od smacznego śniadania, na które nasz kucharz zaproponował m.in. szybkie do zrobienia kanapki z drobiową wędliną.

Kucharz nie zapomniał również o smakołykach dla maluchów, które mogą też posłużyć jako drugie śniadanie oraz o samym obiedzie.

Ta przekąska jest bardzo ważna

- opowiadał w Krynicy Morskiej Olivierowi Janiakowi.

Poszukujesz pomysłów do stworzenia pożywnych potraw, które przypadną do gustu najmłodszym? Inspiruj się Łukaszem Konikiem i skorzystaj z jego przepisów.

Placuszki smażone z parówkami

Składniki na około 10 placuszków z parówkami:

  • 100 gramów Parówek sokolików
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąka kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1/3 łyżeczki sody
  • sól

Przygotowanie placuszków z parówkami:

Mleko, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, sól oraz jaja dokładnie wymieszaj tak, aby powstało gęste ciasto. Dodaj pokrojone parówki. Wymieszaj. Usmaż placuszki na złoty kolor. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Szybkie kanapki na śniadanie

Składniki na 2 kanapki:

  • 4 sztuki szynki drobiowej Sokolik
  • 4 kromki razowego chleba tostowego
  • 4 liście sałaty masłowej
  • masło do posmarowania
  • jajko
  • olej do smażenia

Przygotowanie kanapek:

Z kromek chleba wytnij same skórki. Kromki pieczywa rozwałkuj i posmaruj masłem. Na każdej kromce ułóż sałatę, następnie szynkę. Zawiń w roladkę. Panieruj w roztrzepanym jajku. Smaż na złoty kolor.

Szaszłyczki wieprzowe z sosem miętowym

Składniki na 4 porcje szaszłyków wieprzowych:

  • 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula szalotka
  • 1/2 pęczka natka pietruszki (posiekanej)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

Sos jogurtowy:

  • 3 łyżki jogurt naturalnego
  • kilka liści mięty
  • sól
  • pieprz
  • sok z wyciśnięty 1/2 cytryny

Przygotowanie szaszłyków wieprzowych:

Posiekaj drobno cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Dodaj wszystko do mięsa mielonego. Dodaj bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Sos: miętę drobno posiekaj. Wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pulpeciki cielęce w sosie własnym

Składniki na 2 porcje pulpecików cielęcych:

  • 200 gramów cielęcina (udźca)
  • 2 cebule szalotki (drobno pokrojone)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pulpecików cielęcych:

Cielęcinę zmiel. Dodaj wcześniej podprażoną szalotkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Formuj malutkie pulpeciki. Obtocz w mące pszennej. Smaż na oleju rzepakowym do uzyskania złotego koloru. Dodaj bulion warzywny. Całość gotuj do uzyskania gęstego sosu. Podawaj z dowolnymi warzywami.

Zobacz także:

Wędliny nie tylko na śniadanie. Wyśmienite dania według Piotra Kucharskiego

Sebastian Olma i jego bezmięsna kuchnia idealna na wakacje. Jakie dania zaproponował kucharz?

Grillowana wołowina - jakie mięso wybrać? Przepisy i porady Piotra Kucharskiego

Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.

Autor: Wioleta Pyśkiewicz

Źródło: Łukasz Konik

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości