Smaczne potrawy na śniadanie i obiad
Łukasz Konik swoje potrawy zadedykował przede wszystkim dzieciom. Tak jak i dorośli, powinny one spożywać w ciągu dnia 5 pożywnych posiłków, o czym bardzo często przypominają dietetycy. Dzień musi się więc zacząć się od smacznego śniadania, na które nasz kucharz zaproponował m.in. szybkie do zrobienia kanapki z drobiową wędliną.
Kucharz nie zapomniał również o smakołykach dla maluchów, które mogą też posłużyć jako drugie śniadanie oraz o samym obiedzie.
Ta przekąska jest bardzo ważna
- opowiadał w Krynicy Morskiej Olivierowi Janiakowi.
Poszukujesz pomysłów do stworzenia pożywnych potraw, które przypadną do gustu najmłodszym? Inspiruj się Łukaszem Konikiem i skorzystaj z jego przepisów.
Placuszki smażone z parówkami
Składniki na około 10 placuszków z parówkami:
- 100 gramów Parówek sokolików
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąka kukurydzianej
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki majeranku suszonego
- 1/3 łyżeczki sody
- sól
Przygotowanie placuszków z parówkami:
Mleko, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, sól oraz jaja dokładnie wymieszaj tak, aby powstało gęste ciasto. Dodaj pokrojone parówki. Wymieszaj. Usmaż placuszki na złoty kolor. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Szybkie kanapki na śniadanie
Składniki na 2 kanapki:
- 4 sztuki szynki drobiowej Sokolik
- 4 kromki razowego chleba tostowego
- 4 liście sałaty masłowej
- masło do posmarowania
- jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie kanapek:
Z kromek chleba wytnij same skórki. Kromki pieczywa rozwałkuj i posmaruj masłem. Na każdej kromce ułóż sałatę, następnie szynkę. Zawiń w roladkę. Panieruj w roztrzepanym jajku. Smaż na złoty kolor.
Szaszłyczki wieprzowe z sosem miętowym
Składniki na 4 porcje szaszłyków wieprzowych:
- 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- cebula szalotka
- 1/2 pęczka natka pietruszki (posiekanej)
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Sos jogurtowy:
- 3 łyżki jogurt naturalnego
- kilka liści mięty
- sól
- pieprz
- sok z wyciśnięty 1/2 cytryny
Przygotowanie szaszłyków wieprzowych:
Posiekaj drobno cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Dodaj wszystko do mięsa mielonego. Dodaj bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Sos: miętę drobno posiekaj. Wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Pulpeciki cielęce w sosie własnym
Składniki na 2 porcje pulpecików cielęcych:
- 200 gramów cielęcina (udźca)
- 2 cebule szalotki (drobno pokrojone)
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- mąka pszenna do obtoczenia
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- olej rzepakowy do smażenia
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie pulpecików cielęcych:
Cielęcinę zmiel. Dodaj wcześniej podprażoną szalotkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Formuj malutkie pulpeciki. Obtocz w mące pszennej. Smaż na oleju rzepakowym do uzyskania złotego koloru. Dodaj bulion warzywny. Całość gotuj do uzyskania gęstego sosu. Podawaj z dowolnymi warzywami.
Zobacz także:
Wędliny nie tylko na śniadanie. Wyśmienite dania według Piotra Kucharskiego
Sebastian Olma i jego bezmięsna kuchnia idealna na wakacje. Jakie dania zaproponował kucharz?
Grillowana wołowina - jakie mięso wybrać? Przepisy i porady Piotra Kucharskiego
Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.
Autor: Wioleta Pyśkiewicz
Źródło: Łukasz Konik