Kozi ser to przysmak, który można albo pokochać, albo znienawidzić. Nie każdy jest w stanie się do niego przekonać ze względu na intensywny i dla wielu przykry zapach. Pascal Brodnicki udowodnił nam jednak, że nie ma pyszniejszego dania niż dobry gatunkowo ser kozi z lampką czerwonego wina. Po ostatniej wizycie we Francji poznał bowiem tajniki jego produkcji, a także wstąpił do elitarnego bractwa.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

 

 

Picodon panierowany migdałami na świeżych pomidorach
Składniki:
4 picodons aoc (ser kozi)
2 łyżki musztardy
1 jajo
100 gr bulki tartej
100 gr pudru migdałowego
2 pomidory pokrojone w kosteczkę bez pestek i skorki
2 szalotki posiekane
20 gr orzechów pini prażonych
3 łyżki oleju orzechowego
1 1/2 c łyżki octu
2 bazylii posiekanej
2 łyżki świeżej mięty
Mix sałat
Krema di balsamico

Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj pomidory , szalotkę, bazylię, miętę i łyżkę oleju orzechowego z octem sola i pieprzem,  Weź rynnę kucharską do formowania okręgów, wypełnij ją świeżością pomidorową na twoim talerzu. Weź ser i posmaruj go musztardą z 2 stron, zanurz go w jajku rozbełtanym, a następnie w bułce tartej, potem znowu w jajku, a na koniec w pudrze migdałowym. Podgrzej patelnię z odrobiną masła, podsmaż na nim ser. Możesz też użyć frytkownicy. Połóż upieczony ser na pomidorze, na ser połóż kilka liści sałaty, posyp orzeszkami pinii i polej kilkoma kropelkami octu balsamicznego.
podawaj od razu.

Tartar z pomidorów i bita śmietaną z serem Picodon
Przygotowanie  :  10 min
pieczenie  : 5 min
Składniki:
1 picodon AOC (ser kozi 80gr)
20 ml śmietany tłustej i płynnej
150 gr pomidorów bez skóry
10 liści bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz z młynka

Przygotowanie :
W przeddzień zagotuj śmietanę z serem tak, aby się rozpuścił, włóż do lodówki. Przelej przez sitko, aby otrzymać jednolita masę. Posiekaj pomidory w małą kosteczkę, i wymieszaj z posiekana bazylią, octem balsamicznym sola i pieprzem, odstaw do lodówki również. Nazajutrz ubij śmietankę, w której masz rozpuszczony ser mikserem albo rob ja syfonem. Przygotuj małe, przezroczyste szklaneczki i wypełnij je pomidorami i nałóż ubitą śmietankę z serem. Podawaj z tartinkami grillowanego chleba.


Clafoutis z pomidorków koktajlowych z picodon i tymiankiem.
Przygotowanie : 10 min
Pieczenie : 30 min
składniki dla 6 osob:
2 picodons (male kozie serki)
380 gr pomidorków koktajlowych
6 jaj
20 ml mleka
2 łyżki maki czubate
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła  (do smarowania foremek)
kilka szczypt tymianku
sól  i pieprz

Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 180 stopni , umyj pomidorki koktajlowe, wysusz je, pokrój każdy na 4 cząstki, posmaruj masłem 6 miseczek żaroodpornych lub 1 duże naczynie, posmaruj je masłem, połóż pomidorki pokrojone, pokrój ser na kawałeczki i wysyp go na pomidorki, obierz czosnek i zmiażdż go i wyłóż na pomidorki z serem. Wbij jaja do miseczki wymieszaj z mlekiem, posól, popieprz i rozbij widelcem. Do innej miseczki wsyp make i wlej 1/5 masy jajecznej  i ubij na jednolita masę.  Wlej całość masy jajecznej i dalej ubijaj.  Wlej całość do żaroodpornych naczynek z pomidorami. Piecz ok 30 min. Na koniec : kiedy wierzch clafoutis jest ładny zloty wyjmij go z piekarnika posyp tymiankiem, możesz jeść na ciepło lub na zimno.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0