Przepisy kulinarne

Kozi ser Pascala Brodnickiego

Kozi ser Pascala Brodnickiego

Kozi ser Pascala Brodnickiego

Przepisy kulinarne

Kozi ser Pascala Brodnickiego

Kozi ser Pascala Brodnickiego

Kozi ser Pascala Brodnickiego

Kozi ser to przysmak, który można albo pokochać, albo znienawidzić. Nie każdy jest w stanie się do niego przekonać ze względu na intensywny i dla wielu przykry zapach. Pascal Brodnicki udowodnił nam jednak, że nie ma pyszniejszego dania niż dobry gatunkowo ser kozi z lampką czerwonego wina. Po ostatniej wizycie we Francji poznał bowiem tajniki jego produkcji, a także wstąpił do elitarnego bractwa.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

 

 

Picodon panierowany migdałami na świeżych pomidorach
Składniki:
4 picodons aoc (ser kozi)
2 łyżki musztardy
1 jajo
100 gr bulki tartej
100 gr pudru migdałowego
2 pomidory pokrojone w kosteczkę bez pestek i skorki
2 szalotki posiekane
20 gr orzechów pini prażonych
3 łyżki oleju orzechowego
1 1/2 c łyżki octu
2 bazylii posiekanej
2 łyżki świeżej mięty
Mix sałat
Krema di balsamico

Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj pomidory , szalotkę, bazylię, miętę i łyżkę oleju orzechowego z octem sola i pieprzem,  Weź rynnę kucharską do formowania okręgów, wypełnij ją świeżością pomidorową na twoim talerzu. Weź ser i posmaruj go musztardą z 2 stron, zanurz go w jajku rozbełtanym, a następnie w bułce tartej, potem znowu w jajku, a na koniec w pudrze migdałowym. Podgrzej patelnię z odrobiną masła, podsmaż na nim ser. Możesz też użyć frytkownicy. Połóż upieczony ser na pomidorze, na ser połóż kilka liści sałaty, posyp orzeszkami pinii i polej kilkoma kropelkami octu balsamicznego.
podawaj od razu.

Tartar z pomidorów i bita śmietaną z serem Picodon
Przygotowanie  :  10 min
pieczenie  : 5 min
Składniki:
1 picodon AOC (ser kozi 80gr)
20 ml śmietany tłustej i płynnej
150 gr pomidorów bez skóry
10 liści bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz z młynka

Przygotowanie :
W przeddzień zagotuj śmietanę z serem tak, aby się rozpuścił, włóż do lodówki. Przelej przez sitko, aby otrzymać jednolita masę. Posiekaj pomidory w małą kosteczkę, i wymieszaj z posiekana bazylią, octem balsamicznym sola i pieprzem, odstaw do lodówki również. Nazajutrz ubij śmietankę, w której masz rozpuszczony ser mikserem albo rob ja syfonem. Przygotuj małe, przezroczyste szklaneczki i wypełnij je pomidorami i nałóż ubitą śmietankę z serem. Podawaj z tartinkami grillowanego chleba.


Clafoutis z pomidorków koktajlowych z picodon i tymiankiem.
Przygotowanie : 10 min
Pieczenie : 30 min
składniki dla 6 osob:
2 picodons (male kozie serki)
380 gr pomidorków koktajlowych
6 jaj
20 ml mleka
2 łyżki maki czubate
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła  (do smarowania foremek)
kilka szczypt tymianku
sól  i pieprz

Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 180 stopni , umyj pomidorki koktajlowe, wysusz je, pokrój każdy na 4 cząstki, posmaruj masłem 6 miseczek żaroodpornych lub 1 duże naczynie, posmaruj je masłem, połóż pomidorki pokrojone, pokrój ser na kawałeczki i wysyp go na pomidorki, obierz czosnek i zmiażdż go i wyłóż na pomidorki z serem. Wbij jaja do miseczki wymieszaj z mlekiem, posól, popieprz i rozbij widelcem. Do innej miseczki wsyp make i wlej 1/5 masy jajecznej  i ubij na jednolita masę.  Wlej całość masy jajecznej i dalej ubijaj.  Wlej całość do żaroodpornych naczynek z pomidorami. Piecz ok 30 min. Na koniec : kiedy wierzch clafoutis jest ładny zloty wyjmij go z piekarnika posyp tymiankiem, możesz jeść na ciepło lub na zimno.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0