Andrzej Polan zdradza Wam swoje ulubione przepisy! Zobaczcie, jak robi się charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietanką, szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami oraz knedle z rabarbarem i śmietanką. Nie będą to jednak zwykle knedle! Bo te Andrzej Polan przygotowuje z ciasta zaparzanego. Charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietankiSkładniki:
600 ml Śmietanki Łaciatej 30%
5 tabliczek białej czekolady
20 g żelatyny
150 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
200 g mrożonych truskawek
1 kg świeżych truskawek
3 op biszkoptów języków
100 ml czystego alkoholu
300 ml gotowanej wody
Przygotowanie:
Syrop podgrzewamy, dodajemy żelatynę namoczoną i rozpuszczoną czekoladę. Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Truskawki mrożone miksujemy na puree. Do masy czekoladowej dodajemy puree truskawkowe i w 3 porcjach ubitą śmietankę. Biszkopty namaczamy w wodzie wymieszanej z alkoholem, syropem. Układamy na stojąco w tortownicy, kilka wykładamy na dno. Połowę masy przekładamy na biszkopty, przesypujemy truskawkami i dajemy drugą połowę kremu. Wstawiamy do lodówki, przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami.
Szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami
3 pęczki zielonych szparagów
150 g dojrzewającego sera
2 łyżki bułki tartej|
1 pęczek rzodkiewki
2 gruntowe ogórki
koperek
Śmietanka Łaciata 18 %
200 g masła
200 ml oleju
5 jajek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem sporej ilości soli oraz cukru. Po 3-4 minutach wrzucamy do wody zimnej najlepiej z kostkami lodu. Kiedy będą zimne osuszamy na ręczniku. Jajka roztrzepujemy obtaczamy szparagi i panierujemy w tartym serze z dodatkiem małej ilości bułki tartej, smażymy na złoty kolor na maśle z olejem. Śmietankę 18% łączymy z pokrojoną rzodkiewką, koprem, ogórkiem zielonym, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Knedle z rabarbarem ze śmietanką
300 ml wody
30 g masła
250 g mąki
szczypta soli
2 jaja
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy w garnku z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodajemy masło. Następny krok to dodajemy mąkę i wszystko razem mieszamy. Powstaje baaardzo gęsty kluch, którym absolutnie się nie przejmujemy. Tak musi być. Zestawiamy zaparzonego klucha z ognia, lekko przestudzamy i dodajemy jaja. I znowu odstawiamy na bok do przestygnięcia. Teraz zabieramy się za rabarbar.
4 laski rabarbaru
4 łyżki cukru
cukier wanilinowy
500 ml Śmietanki
Łaciatej 18%
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Łodygi rabarbaru kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzimy. Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy, wypełniamy rabarbarem i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Podajemy zatopione w śmietance, oprószamy np. tartymi orzechami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"