- Co jedzą karasie? Na co łowić karasie?
- Kiedy biorą karasie? Jak łowić karasie?
- Karasie w akwarium – czy to problem?
- Jak zrobić karasie w zalewie octowej?
Co jedzą karasie? Na co łowić karasie?
Karasie żywią się przede wszystkim roślinnością denną i drobnymi zwierzętami żyjącymi na dnie i w mule.
Jeśli zastanawiacie się, na co biorą karasie , to warto przyjrzeć się ich normalnemu pokarmowi. Odżywiają się m.in.: wioślarkami, jętkami mięczakami, larwami ochotki oraz planktonem i pokarmem roślinnych. Przynęta powinna być do tego pokarmu maksymalnie zbliżona, dlatego w przypadku karasi sprawdzają się:
– białe i czerwone robaki,
– pinki,
– kawałki rosówek,
– ochotki,
– ugotowany pęczak,
– kukurydza.
Przynęty na karasie mogą być zarówno zwierzęce, jak i roślinne. Jeśli natomiast chodzi o zanętę na karasie , to tutaj najlepiej sprawdzają się ziarna, płatki owsiane, ugotowane ziemniaki lub gotowe mieszanki dedykowane określonemu gatunkowi ryb.
Zobacz też: Rodzaje karasiów i połów
Kiedy biorą karasie? Jak łowić karasie?
Karasie można łowić przez większość roku. Nie lubią one natomiast zimna, zagrzebują się wtedy w mule. Przy niskich, zimowych temperaturach branie może całkowicie ustać. Do połowu używa się metody gruntowej lub łowi się karasie na spławik . Wędzisko 3–4 metry, żyłka 0.12 – 0.20 mm. Spławik natomiast powinien być mały i dobrze wyważony (nr 10–13). Jak łowić karasie w stawie otoczonym tatarakiem lub grążelami? Pamiętajmy o jednym, branie jest w tych warunkach bardzo delikatne, trzeba być czujnym i uważnym.
Jak wybrać karasie do oczka wodnego?
Karasie w oczku wodnym czują się dobrze, jeśli suma długości wszystkich dorosłych ryb nie przekracza 25 cm na 1 m2 powierzchni lustra i 150 l wody. Jest to ważne przy większości odmian karasi: karasie ozdobne, karasie kolorowe, karasie koi, karasie japońskie . Wtedy ryby mogą się po takim oczku wodnym spokojnie poruszać. Szczególnie dbać o oczko należy latem. Dbać o filtrację wody i przeciwdziałać rozwojowi glonów. Karasie do oczka wodnego nadają się idealnie, ponieważ chętnie pływają przy dnie i zjadają znajdujący się tu pokarm, dzięki czemu nic w stawie nie gnije. Jeśli oczko jest odpowiednio duże, ryby mogą w nim przezimować, należy jednak zadbać o to, aby oczko nie zamarzło całkowicie. W innym przypadku należy przenieść je do wanny w piwnicy lub akwarium. Czym karmić karasie w oczku wodnym? Karasie ozdobne do oczka karmimy przede wszystkim gotowymi mieszankami, a także pokarmem wzmacniającym układ odpornościowy. Robimy to co dwa lub kilka dni, w sezonie zimowym zaprzestajemy karmienia. Karasie w stawie lubią też suchy chleb i drobne ziarna kukurydzy.
Karasie w akwarium – czy to problem?
Karasie w akwarium świetnie sobie radzą, szczególnie zimą. Natomiast należy zapewnić im odpowiednie warunki. Ryby karasie w akwarium trzeba hodować z uwzględnieniem następujących elementów:
· dorosłe karasie ozdobne (6–8 sztuk) należy hodować w akwarium nie mniejszym niż 50–60 l,
· Zbiornik o pojemności 15–20 l nadaje się jedynie dla dwóch osobników,
· w zależności od odmiany karasie potrzebują wody nieco więcej (krótkie ciało) lub mniej (dłuższe ciało),
· należy pamiętać o regularnym przewietrzaniu i wymienianiu wody,
· karasie akwariowe dobrze czują się w wodzie o odczynie nieznacznie kwaśnym (pH 6,6–6,8),
· ryby karasie ozdobne najlepiej czują się w wodzie o temperaturze od 15 do 26 stopni Celsjusza, cieplejsza woda im służy.
Czym karmić karasie w akwarium? Złote karasie lubią pokruszony chleb, pęczak, kukurydzę. Dobrym rozwiązaniem jest także zakupienie dedykowanej im karmy w sklepie wędkarskim.
Zobacz też:
Jak zrobić karasie w zalewie octowej?
Karasie w occie to jeden z najpopularniejszych przepisów na te ryby. 1 kilogram karasi obtacza się w mące, opieka na patelni i po wystudzeniu wkłada do słoików. Te zalewa się roztworem przygotowanym z:
· 1 szklanki octu 10%,
· 4 szklanek wody,
· 2 średnich cebul,
· 6 liści laurowych,
· 10 ziaren ziela angielskiego,
· 6 ziarenek pieprzu,
· 3 łyżeczek gorczycy,
· 3 łyżek cukru.
Wszystko razem należy zagotować. Potem należy zalać karasie i odstawić na jeden dzień. Dobrym pomysłem są też karasie w śmietanie . Tutaj również smażymy karasie. Przygotowane w ten sposób układamy z rondelku lub naczyniu żaroodpornym, układamy cebulę, czosnek, zalewamy to 2 szklankami wody z wybranymi przyprawami. Dusimy 20 min. Następnie zalewamy wszystko śmietaną roztartą z mąką i dusimy jeszcze 5 min.
Zobacz też: Zupa rybna
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN