Materiał promocyjny

Jogurt naturalny w sezonowych i zdrowych daniach. Kuchnia Andrzeja Polana

Kuchnia jogurtem płynąca
Jogurt naturalny może być składnikiem wielu doskonałych dań. Andrzej Polan wyjaśnia, jak z jogurtu naturalnego wykonać pyszny twarożek na śniadanie. Zachęca także do wspólnego gotowania zimnej zupy marchewkowej z chrupiącymi krakersami, jogurtem i chrzanem. Kulminacyjną potrawą jest duszony indyk na wzór mediolański.

Twarożek domowy na śniadanie z pomidorami

Składniki na twarożek:

  • 660 g jogurtu naturalnego Zott Primo
    • sól
      • 2 łyżki czarnuszki
        • gaza

          Jak przygotować twarożek?

          Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy jogurt wymieszać z solą do smaku i czarnuszką. Następnie przełożyć na gazę, związać i zawiesić na drewnianej łyżce nad naczyniem. Po kilku godzinach otrzymujemy cudowny i delikatny ser.

          A co do sera?

          6 polskich dojrzałych pomidorów

          10 truskawek polskich

          świeża melisa

          świeża bazylia

          sól, pieprz do smaku

          odrobina oleju rzepakowego

          1 bułka żytnia

          masło klarowane do smażenia

          Przygotowanie: pomidory kroimy w kostkę, podobnie truskawki. Dodajemy porwane zioła, doprawiamy przyprawami i skrapiamy odrobiną oleju. Bułkę kroimy lub rwiemy na kawałki, na maśle przesmażamy na chrupiąco. Podajemy posypane twarogiem jogurtowym i miksem pomidorów i truskawek.

          Zimna zupa marchewkowa z chrupiącymi krakersami, jogurtem i chrzanem

          Składniki na zimną zupę marchewkową:

          • 660 g jogurtu naturalnego bez laktozy Zott Primo
            • 2 pęczki młodych marchewek
              • 4 jabłka
                • 2 łyżki miodu
                  • ostra papryka
                    • chrzan tarty
                      • olej rzepakowy
                        • sok z cytryny

                          Jak przygotować zimną zupę z marchewki?

                          Marchewki i jabłka przesmażamy na miodzie, pozostawiając część do dekoracji. Przesmażone, miksujemy na puree, łączymy z chrzanem, jogurtem i ostrą papryką. Dodajemy kilka kropel oleju rzepakowego i przyprawy oraz trochę soku z cytryny.

                          Dodatki do zimnej zupy marchewkowej:

                          • 330 g jogurtu naturalnego bez laktozy Zott Primo
                            • kilka krakersów
                              • 2 pomidory
                                • 1 papryka czerwona

                                  Przygotowanie: krakersy łamiemy na małe kawałki, rumienimy na patelni z odrobiną soli. Pomidory kroimy w drobną kostkę, podobnie paprykę. Gotową zupę wylewamy na talerz, na wierzch wykładamy łyżkę czystego jogurtu, smarując nim esy floresy. Posypujemy krakersami i pokrojonymi pomidorami oraz papryką. Listki natki pietruszki mogą posłużyć do dekoracji.

                                  Duszony indyk na mediolański wzór

                                  Składniki na duszonego indyka:

                                  • 1.20 kg uda indyka, najlepiej pokrojonego w grube plastry
                                    • sól, pieprz do smaku, tymianek
                                      • odrobina mąki
                                        • olej rzepakowy do smażenia
                                          • 2 pęczki młodej włoszczyzny
                                            • 330 g jogurtu naturalnego Zott Primo
                                              • 100 ml wina białego
                                                • 6 pomidorów polskich
                                                  • liść laurowy świeży
                                                    • ziele angielskie
                                                      • pieprz i sól
                                                        • cytryna
                                                          • dużo natki pietruszki

                                                            Jak przygotować duszonego indyka na mediolański wzór?

                                                            Mięso dzień wcześniej nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Oprószamy mąką i obsmażamy na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Na patelni, w której przesmażaliśmy mięso, smażymy teraz włoszczyznę młodą. Podlewamy winem, odparowujemy i zalewamy pomidorami. Wrzucamy ponownie naszego indyka. Dusimy w piekarniku pod przykryciem około 1.5 godziny. Przed podaniem, raz jeszcze doprawiamy, na wierzch wykładamy jogurt typ grecki, posypujemy suto natką i skórką z cytryny.

                                                            Zupa truskawkowa z bzem i naleśnikiem

                                                            Składniki na zupę truskawkową z bzem:

                                                            • 1 kg truskawek
                                                              • 330 g jogurtu naturalnego bez laktozy
                                                                • syrop z kwiatów czarnego bzu
                                                                  • świeża mięta
                                                                    • łyżka miodu
                                                                      • sok z cytryny

                                                                        Jak przygotować zupę truskawkową?

                                                                        Truskawki miksujemy na puree, dodajemy sok z cytryny, miód i syrop. Pamiętajmy, że truskawki świeże nie są bardzo słodkie i dlatego obecność miodu jest jak najbardziej wskazana. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy, ale tak, żeby pozostały wyraźne łączenia jogurtu i musu.

                                                                        Składniki na naleśniki do zupy truskawkowej:

                                                                        • 250 g mąki
                                                                          • 100 g czekolady
                                                                            • 2 jajka
                                                                              • 2 op. Belriso mleczne
                                                                                • cukier wanilinowy
                                                                                  • szczypta soli
                                                                                    • 250 ml mleka

                                                                                      Czekoladę rozpuszczamy w mleku, dodajemy jajka, mąkę, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Wysmażamy naleśniki, smarujemy Belriso i zwijamy rulony. Obsmażamy ponownie. Zupę wylewamy do talerza, umieszczamy czekoladowy naleśnik i dekorujemy truskawkami.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Lody białkowe. Zdrowy, smaczny deser również dla sportowców

                                                                                      Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku

                                                                                      Bób na talerzu w kilku odsłonach. Sprawdź przepisy finalistki "MasterChefa"

                                                                                      Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

                                                                                      Źródło: Andrzej Polan

                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości