Dawniej jarmuż był uprawiany w ogródkach warzywnych. Obecnie znów stał się popularny. Jak uprawiać jarmuż ? Gdzie stworzyć hodowlę tego zdrowego warzywa? Wystarczy naprawdę niewiele, aby cieszyć się swoją własną uprawą jarmużu.
Uprawa jarmużu: podstawowe informacje
Jarmuż należy do rodziny kapustowatych. To bardzo odporna roślina dwuletnia, która nie występuje w naturze, a jedynie w warunkach hodowlanych. Ma bardzo dobrze wykształcony system korzeniowy. Dla jarmużu charakterystyczne są duże, kędzierzawe liście i długa łodyga. Na świecie popularny jest od wielu lat, w Polsce również, jednak dopiero od niedawna chętniej go spożywamy. Jarmuż stał się wręcz modny – doceniono jego niezaprzeczalną wartość odżywczą. Jarmuż zawiera ogromne ilości witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Na jego bazie stworzymy wspaniałe zupy, koktajle czy pesto.
Pielęgnacja jarmużu jest naprawdę bardzo łatwa. Warzywo to nie ma zbyt wielu wymagań, z tego powodu uprawa jarmużu w Polsce jest nie tylko możliwa, ale chętnie praktykowana.
Nawet na poziomie doboru odpowiedniej gleby jarmuż nie generuje jakichkolwiek problemów. Odnajdzie się niemal w każdej ziemi. Nie akceptuje jedynie gleby zbyt mokrej, kwaśnej lub piaszczystej. Warto dodać, że jarmuż ma najmniejsze wymagania spośród wszystkich warzyw kapustnych. Nie trzeba go nawozić substancjami organicznymi. Jarmuż jest ponadto rośliną całkowicie odporną na mróz. Co więcej, wymrożone liście są nawet smaczniejsze – tracą gorzki posmak i są o wiele delikatniejsze. Dlatego jarmuż trzeba zbierać tuż po pierwszych przymrozkach. Najlepsze stanowisko dla tej rośliny to miejsce słoneczne, piaszczysto-gliniaste. Warzywo jest odporne na szkodniki i choroby, jednak warto jest profilaktycznie stosować delikatne preparaty ochronne. Jedynym szkodnikiem, który czasem zagraża jarmużowi, jest bielinek kapustnik. Musimy zatem od czasu do czasu obserwować nasz jarmuż, czy pośród liści warzywa nie ma ukrytych żółtych jaj bielinka.
Jak uprawiać jarmuż?
Jarmuż sprawdzi się uprawiany jako plon główny, ale także poplon po wczesnych warzywach. Można siać go bezpośrednio lub uprawiać jarmuż z rozsady. Najlepiej jarmuż uprawia się po fasoli, sałacie, cebuli i szpinaku. Nie jest natomiast wskazana uprawa jarmużu po innych warzywach kapustnych.
Jarmuż należy uprawiać z rozsady z nasion wysiewanych wiosną – w maju lub czerwcu. Roślinę sadzi się po około siedmiu tygodniach. Jarmuż należy wysiewać na rozsadniku w rzędy, w rozstawie około trzydziestu centymetrów. Jarmuż można również siać od razu do ziemi – w czerwcu albo w lipcu. Otoczenie jarmużu trzeba regularnie odchwaszczać oraz podlewać. Mimo że nawożenie nie jest konieczne, można zastosować profilaktyczne nawożenie preparatem wieloskładnikowym.
Liście jarmużu zbiera się od późnej jesieni aż przez całą zimę. Należy robić to etapowo. Na początek wyłamuje się liście dolne, najstarsze. Ucinamy następnie tylko rozetę liści, zostawiamy natomiast łodygę. Gdy przyjdą pierwsze przymrozki, trzeba przykryć warzywo włókniną. Na wiosnę z pozostawionej łodygi wyrosną kolejne liście. Uprawa jarmużu na działce lub w ogrodzie jest zupełnie normalna. A co, jeśli nie mamy tak dobrych warunków? Czy można hodować jarmuż na balkonie? Okazuje się, że tak!
Jarmuż – uprawa na balkonie
W takim wypadku realna jest uprawa jarmużu w doniczce . Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że jarmuż wyhodowany na niewielkiej przestrzeni, a więc na balkonie, będzie nieco mniejszy od jego odpowiedników z pól czy ogrodów. Nasiona jarmużu do uprawy na balkonie warto wysiać wczesną wiosną, około kwietnia. Wystarczy, że posiejemy jedynie kilka nasion. Pojemnik z jarmużem wystawiamy w słoneczne miejsce i podlewamy wodą. Po około 10 dniach powinny pojawić się pierwsze liście. Gdy jarmuż wyda więcej listków oraz osiągnie wysokość około 10 centymetrów, warto jest przenieść go do większej donicy. Istotne jest zachowanie odpowiedniej odległości między roślinami, by warzywo mogło się właściwie rozwijać.
Jak widać, uprawa jarmużu jest bardzo łatwa i każdy, kto ma chęć hodować to zdrowe warzywo, powinien sobie poradzić. Tym bardziej, że możemy uprawiać jarmuż w miejscach, które zajmowały wcześniej inne warzywa. Nie trzeba dysponować wielkim polem, ogrodem czy działką. Jeśli mamy odrobinę czasu i chęci, jarmuż przyjmie się także w donicy balkonowej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN