Przepisy kulinarne

Jak z kurortu: gofry z mango i bundz z sałatką z brzoskwiń

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Andrzeja Polana, który poprzez przygotowane potrawy zaprosił nas do polskich kurortów. Co powiecie na czekoladowe gofry, bundz z sałatką z brzoskwiń czy świeżą, bałtycką rybkę z sałatką z kiszonych warzyw?

Gofry czekoladowe

Składniki:
500 g mąki
500 ml mleka
100 g masła
100 g czekolady gorzkiej
Cukier wanilinowy, cynamon
3 jajka
1 białko
Około 200 ml wody mineralnej gazowanej
Proszek do pieczenia
4 szt. mango (dojrzałe)
2 kg truskawek
Cukier puder

Przygotowanie:
Masło powoli rozpuszczamy i dodajemy w trakcie czekoladę, żółtka, mleko miksujemy dodajemy mąkę z proszkiem. Następnie dodajemy masło z czekoladą, białka ubijamy na sztywno z cukrem , dodajemy do ciasta i na sam koniec dodajemy wodę mineralną do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gofry podajemy z owocami świeżymi, cukrem pudrem.

Oscypki, bundz ale z sałatką z brzoskwiń, nektaryn ufo

Składniki:
4 szt. oscypków podhalańskich beczułki
1 kg sera bundz
Masło do smażenia
6 szt. brzoskwiń (dojrzałe)
6 szt. nektarynek (dojrzałe)
6 szt. Ufo (dojrzałe)
Drobne mini zioła musztardowiec, bazylia, groszek cukrowy,
1 cytryna s
Sól, świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka miodu
10 plasterków szynki dojrzewającej

Przygotowanie:
Owoce kroimy na kawałki, połowę miksujemy na puree, resztę pozostawimy. Do owoców w kawałkach dodajemy niedużą ilość ilość soku z cytryny, kilka kropel oliwy. Sól, pieprz. Do puree dodajemy sok z cytryny i małą ilość miodu. Sery przesmażamy krótko na maśle na patelni lub wstawiamy do piekarnika, podajemy z puree, owocami, posypujemy mikro ziołami, czarnym pieprzem i solą. Bundz dodatkowo możemy podać z chrupiącą szynką dojrzewającą.

Świeża rybka bałtycka z sałatką z kiszonych warzyw

Składniki:
2 Flądry
1 kg fileta z dorsza
Mąka, bułka tarta do oprószenia
Masło klarowane do smażenia
200 g kapusty kiszonej
5 szt. ogórków kiszonych
1 cebula czerwona
1  papryka czerwona
100 g kapusty czerwonej kiszonej
2 jabłka
Cebula dymka, koperek,
Olej rzepakowy
Pieprz, sól,
Gałka muszkatołowa
1 opakowanie chrzanu

Przygotowanie:
Z mąki, bułki tartej doprawionej gałką muszkatołową, solą i pieprzem przygotowujemy panierkę, flądrę sprawiamy solą i pieprzem a następnie smażymy na złoty kolor na maśle. Wszystkie warzywa łączymy , dodajemy posiekaną dymkę, koperek, jabłko pokrojone w cienkie zapałki. Jeszcze odrobina oleju, sól, pieprz, odrobina cukru i już. Dorsza sprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki, skóra delikatnie nam podeschnie dzięki czemu skórka po upieczeniu będzie chrupiąca. Smażymy podobnie ale proponuję bez panierki tylko saute.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0