Kuchnia chorwacka – prawdziwa plejada smaków

kuchnia chorwacka
Fot. Morten Falch Sortland / Getty Images
Kuchnia chorwacka jest niezwykle różnorodna. W równej mierze są dla niej charakterystyczne potrawy z ryb (dorsz, makrela), owoców morza (homary, langusty, ostrygi), jak i mięsa (burek lub ćevapčići). Nie można także zapominać o słodyczach, którymi kuszą chorwackie cukiernie.

Jedzenie w Chorwacji chwalą sobie wszyscy. Większość turystów wraca z wakacji absolutnie zachwycona chorwacką kuchnią. Gościom z zagranicy imponuje zarówno duży wybór ryb i owoców morza, jak i niecodzienne połączenie smaków i wyraziste przyprawy. O kuchni chorwackiej z pewnością nie można powiedzieć, że jest nudna.

Więcej:

Co zjeść w Chorwacji?

Chorwackie jedzenie dzieli się właściwie na dwie grupy. Jedna to dania znad Adriatyku. Tutaj królują ryby, owoce morza, a także pizze i makarony. W tej części chorwackiej kuchni wpływy włoskie są niezaprzeczalne. W głębi Chorwacji, w okolicach Zagrzebia, kuchnia wygląda nieco inaczej. Jest bardziej pożywna, a jej podstawę stanowią różnorodne dania z mięsa.

Chorwacja – jedzenie nad morzem

Jedzenie w Chorwacji zależy od położenia geograficznego. Turyści w Dalmacji i na Istrii powinni koniecznie spróbować wszystkich owoców morza. Najczęściej są one tutaj podawane w klasycznej wersji: z natką pietruszki, białym winem i czosnkiem. Z pewnością warto spróbować sałatki z ośmiornicy i świeżych małży w sosie pomidorowym. Chorwacka restauracja nie obędzie się także bez czarnego risotto barwionego sosem z mątwy i krewetkami. W niektórych częściach Chorwacji (szczególnie Dalmacja) można znaleźć chorwacki przysmak , czyli ostrygi.

Chorwackie potrawy w głębi kraju

Potrawy chorwackie w okolicach Zagrzebia znacznie różnią się od tych podawanych w nadmorskich restauracjach. Chorwacka kuchnia stoi tutaj mięsem, przede wszystkim jagnięciną. Warty uwagi jest również chorwacki drób: kaczka lub gęś podawane z pieczonymi kluskami. Z pewnością powinniśmy spróbować ćevapčići, czyli mielonych mięsnych paluchów z grilla, a także ostrego gulaszu. Popularne chorwackie jedzenie to także dalmacka potrawka z wołowiny.

Przysmaki Chorwacji. Co warto zjeść w Chorwacji?

Potrawy w Chorwacji potrafią zdumiewać. Właściwie każdy region ma coś innego do zaproponowania. Co jeść w Chorwacji?

· W Slawonii warto skusić się na kulen, czyli wędzoną wędlinę produkowaną z mielonej wieprzowiny. Doprawia się go papryką (ostrą) oraz sporą ilością czosnku i wędzi przez kilka miesięcy.

· W środkowej Chorwacji króluje kwaskowaty biały ser ze śmietaną, czyli sir i vrhnje. Tradycyjne dania chorwackie to indyk z makaronem oraz čobanac, czyli gulasz myśliwski.

· Co zjeść w Chorwacji? Na Istrii czeka maneštra, czyli zupa warzywna maneštra oraz gulasz z drobiu z makaronem fuži. Będąc na Istrii, koniecznie trzeba spróbować także trufli.

· Restauracja chorwacka w Kvarnerze uraczy swoich gości smażonymi w głębokim oleju rybkami (srdelice, gavuni, girice). Do tego można liczyć na słynne danie chorwackie, czyli kvarnerskie krewetki. Bezsprzecznie są one największe i najsmaczniejsze w całej okolicy Adriatyku.

· Tradycyjne potrawy chorwackie w Dalmacji to pieczona jagnięcina ispod peke lub dalmatyńska pašticada, czyli pieczeń wołowa podawana z sosem i kopytkami. Nie można zapominać o ćevapčići przygotowanych z wołowiny i jagnięciny i podawanych z sosem ajvar.

· W Zadarze można z kolei spotkać najcenniejszy owczy chorwacki ser, czyli paški sir.

Młoda Chorwatka zachwyca na parkiecie i w internecie

Dania chorwackie – przepisy

Dania w Chorwacji smakują w dużej mierze tak wyśmienicie ze względu na naturalność produktów. Tak naprawdę nieważne, co się je w Chorwacji, wszystko jest absolutnie świeże, najlepszej jakości, a dania są doprawione aromatycznymi przyprawami, które w większości przypadków rosną w przydomowych ogródkach. Niezaprzeczalne chorwackie specjały to ryby, owoce morza, sery i wina. Tradycyjna kuchnia chorwacka jest natomiast bardzo prosta i przygotowanie kilku klasycznych dań z okolicy Adriatyku nie powinno stanowić dla nikogo problemu.

Sałatka z ośmiornicy po chorwacku (1 porcja):

· 300 g surowej ośmiornicy,

· cebula,

· 1/2 papryki,

· pomidor,

· garść posiekanej natki pietruszki,

· oliwa i liść laurowy.

Sos:

· oliwa,

· sok z cytryny,

· ząbek czosnku,

· sól, pieprz, cukier,

· ocet balsamiczny.

Przygotowanie:

1. Ośmiorniczki ugotuj do miękkości (od pół do półtorej godziny). Ostudź w płynie, w którym się gotowały.

2. Przygotuj dressing z oliwy i soku z cytryny (proporcje 3:1), pieprzu, soli, cukru i przeciśniętego przez praskę czosnku.

3. Cebulę, pietruszkę, pomidory i paprykę pokrój w kostkę, skrop octem balsamicznym i wymieszaj z ośmiorniczkami.

4. Zostaw w lodówce na kilka godzin. Podczas podania możesz skropić odrobiną soku z cytryny.

Krewetki po chorwacku (3 porcje):

· 2 łyżki oliwy,

· 5 ząbków czosnku,

· 0,5 kg surowych krewetek,

· sok z połówki cytryny,

· garść posiekanej natki pietruszki,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Oczyść krewetki. Rozgnieć czosnek, pokrój natkę, wyciśnij sok z połówki cytryny.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek, po chwili krewetki. Smaż z obu stron.

3. Dodaj sok z cytryny, smaż 1-2 minuty.

4. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

5. Podawaj saute lub z pieczywem.

Makrela z grilla po chorwacku (2 porcje):

· 1 świeża makrela,

· odrobina soli morskiej,

· pieprz do smaku,

· łyżka oleju z orzechów włoskich,

· sok z połówki cytryny.

Przygotowanie:

Chorwackie ryby morskie można przygotowywać w całości, natomiast w domowych warunkach lepiej sprawdzają się filety.

1. Rybę umyj, osusz. Dopraw solą morską, pieprzem, sokiem z cytryny.

2. Zostaw w lodówce na 2 godziny.

3. Na patelni grillowej rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż 3 minuty z każdej strony.

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości