Jak ocenić jakość mięsa?
Jak zaznaczyła dr hab. Joanna Bajerska, mięso należy kupować w zaufanym miejscu.
Jednak przed zakupem mięsa każdorazowo pytam sprzedawcę kiedy mięso zostało przywiezione i jaka jest data przydatności do spożycia.
Wybierając poszczególne rodzaje mięs, należy kierować się przede wszystkim kieruję się jego barwą. Te różnią się w zależności od rodzaju mięsa.
Mięso kurczaka, cielęcina i wieprzowina pochodzące z młodych osobników powinny mieć kolor jasnoróżowy, czasem lekko beżowy. Mięso kaczki i gęsi charakteryzuje się barwą beżową lub brązowo-czerwoną. Wołowina powinna być czerwona lub bordowa, natomiast dziczyzna ma barwę ciemnoczerwoną. O wątpliwej świeżości mięsa świadczy kolor wyraźnie odbiegający od naturalnego, w kierunku barwy sinawej oraz przesuszone boki. O jakości i świeżości mięsa świadczy również kolor tłuszczu w przypadku mięs nim przerośniętych (np. karkówka). Tłuszcz ten powinien być biały zwarty i nieprzezroczysty.
- zdradziła Pani Joanna.
Nasza ekspertka dodała również, że jeżeli podczas zakupów mamy możliwość, by powąchać mięso, zróbmy to.
Zapach powinien być naturalny - lekko krwisty, żelazisty. Stanowczo nie może być mdły, kwaśny, stęchły. Gdy mięso jest lepkie, o obślizgłej powierzchni, a wypływający z niego sok jest lepki i mętny, tłuszcz staje się matowy i lepki bądź zmienia kolor na szarożółty – takiego mięsa nie można kupić a tym bardziej spożywać.
Ile kosztuje w Polsce mięso?
Zdaniem Jana Kuronia, mięso w naszym kraju jest stosunkowo tanie. Kucharz dodał również, że cena zazwyczaj przekłada się na jakość mięsa.
Nie mówimy tutaj o wołowinie czy cielęcinie, która ma swoją cenę, ale np. wieprzowina, która jest tańsza od pomidorów czy papryki.
Cena mięsa za kg:
- Brojler 7 zł
- Kurczak zagrodowy 15 zł
- Kurczak ekologiczny 30-65 zł
- Kurczak kukurydziany 11 zł
- Filet z kurczaka 15 zł
- Filet z kurczaka z certyfikatem QAFP 15 zł
- Podudzie z kurczaka 7 zł
- Podudzie z kurczaka zagrodowego 16 zł
- Filet z indyka 23 zł
- Filet z piersi kurczaka zagrodowego 29 zł
- Skrzydełka 6 zł
- Schab bez kości 17 zł
- Łopatka 14 zł
- Szynka 15 zł
- Polędwiczka wieprzowa 32 zł
- Mielona łopatka wieprzowa 17 zł
- żeberka 23 zł
- Golonka 16 zł
- Karkówka 20 zł
- Polędwica wołowa 100 – 150 zł
- Wołowina mielona 33 zł
- Łopatka wołowa 23 zł
Zobacz też:
- Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda.
- Reakcja łańcuchowa. Mięso powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu.
- Jak rozmrażać mięso?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Claudia Totir/Getty images
podziel się: