Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu?

Jedni kupują mięso od rzeźnika lub na bazarze, inni nie mają problemu z kupowaniem mięsa w supermarkecie. Na co zwrócić uwagę kupując mięso i jaka powinna być jego cena? Czym kierować się przy wyborze: zapachem czy wyglądem? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy: Jana Kuronia oraz dr hab. Joannę Bajerską, z Instytutu Żywienia Człowieka.

Jak ocenić jakość mięsa?

Jak zaznaczyła dr hab. Joanna Bajerska, mięso należy kupować w zaufanym miejscu.

Jednak przed zakupem mięsa każdorazowo pytam sprzedawcę kiedy mięso zostało przywiezione i jaka jest data przydatności do spożycia.

Wybierając poszczególne rodzaje mięs, należy kierować się przede wszystkim kieruję się jego barwą. Te różnią się w zależności od rodzaju mięsa.

Mięso kurczaka, cielęcina i wieprzowina pochodzące z młodych osobników powinny mieć kolor jasnoróżowy, czasem lekko beżowy. Mięso kaczki i gęsi charakteryzuje się barwą beżową lub brązowo-czerwoną. Wołowina powinna być czerwona lub bordowa, natomiast dziczyzna ma barwę ciemnoczerwoną. O wątpliwej świeżości mięsa świadczy kolor wyraźnie odbiegający od naturalnego, w kierunku barwy sinawej oraz przesuszone boki. O jakości i świeżości mięsa świadczy również kolor tłuszczu w przypadku mięs nim przerośniętych (np. karkówka). Tłuszcz ten powinien być biały zwarty i nieprzezroczysty.

- zdradziła Pani Joanna.

Nasza ekspertka dodała również, że jeżeli podczas zakupów mamy możliwość, by powąchać mięso, zróbmy to.

Zapach powinien być naturalny - lekko krwisty, żelazisty. Stanowczo nie może być mdły, kwaśny, stęchły. Gdy mięso jest lepkie, o obślizgłej powierzchni, a wypływający z niego sok jest lepki i mętny, tłuszcz staje się matowy i lepki bądź zmienia kolor na szarożółty – takiego mięsa nie można kupić a tym bardziej spożywać.

Ile kosztuje w Polsce mięso?

Zdaniem Jana Kuronia, mięso w naszym kraju jest stosunkowo tanie. Kucharz dodał również, że cena zazwyczaj przekłada się na jakość mięsa.

Nie mówimy tutaj o wołowinie czy cielęcinie, która ma swoją cenę, ale np. wieprzowina, która jest tańsza od pomidorów czy papryki.

Cena mięsa za kg:

  • Brojler 7 zł
  • Kurczak zagrodowy 15 zł
  • Kurczak ekologiczny 30-65 zł
  • Kurczak kukurydziany 11 zł
  • Filet z kurczaka 15 zł
  • Filet z kurczaka z certyfikatem QAFP 15 zł
  • Podudzie z kurczaka 7 zł
  • Podudzie z kurczaka zagrodowego 16 zł
  • Filet z indyka 23 zł
  • Filet z piersi kurczaka zagrodowego 29 zł
  • Skrzydełka 6 zł
  • Schab bez kości 17 zł
  • Łopatka 14 zł
  • Szynka 15 zł
  • Polędwiczka wieprzowa 32 zł
  • Mielona łopatka wieprzowa 17 zł
  • żeberka 23 zł
  • Golonka 16 zł
  • Karkówka 20 zł
  • Polędwica wołowa 100 – 150 zł
  • Wołowina mielona 33 zł
  • Łopatka wołowa 23 zł

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości