Pieczenie bezy wymaga tylko dwóch składników, a przy tym nie jest to wcale jeden z prostszych przepisów. Żeby upiec bezę, nie wystarczy odpowiednio długo ubijać jajek z cukrem – trzeba wiedzieć, jak długo ją piec i w jakiej temperaturze. Sprawdź, jak zrobić chrupiące, nieprzypalone bezy.

Beza to wypiek, który powinien charakteryzować się delikatną strukturą, chrupkością i aksamitnym smakiem. Ten deser przygotowany na bazie cukru i białek nie należy jednak do najprostszych. Choć sam proces ubijania składników przy obecnej technologii i zaawansowanych sprzętach kuchennych nie jest zbyt czasochłonny, wiele błędów może pojawić się już podczas samego pieczenia. Sprawdź, jak piec bezę w piekarniku oraz w jakiej temperaturze i jak długo. Poznaj przepis i przygotowanie krok po kroku.

>>> Zobacz także:

Jak upiec bezę? Składniki i sprzęt

Do przygotowania bezy wystarczą tylko dwa składniki, czyli cukier i białka jajek. W zależności od rodzaju bezy czasem potrzebna jest także odrobina wody. Jednak w przepisie na najprostszą, najczęściej robioną w domowych warunkach bezę francuską, jest to produkt zbędny. Przed podjęciem próby samodzielnego wypieku dwóch pozostałych rodzajów bez – bezy włoskiej i bezy szwajcarskiej – warto najpierw opanować do perfekcji przygotowanie jej klasycznej wersji, która smakuje wyśmienicie nie tylko samodzielnie, ale również jako jedna z warstw ciasta czy tortu owocowego.

Do upieczenia tradycyjnej bezy potrzebne są zatem jedynie białka i cukier, nie bez znaczenia jednak pozostaje jakość i rodzaj tych produktów. Warto wybierać jajka pochodzące od sprawdzonych dostawców, od kur z wolnego wybiegu. Białka powinny być dokładnie oddzielone od żółtek, ponieważ nawet niewielka ilość żółtka sprawi, że beza może się nie udać. Do bezy idealny będzie cukier bardzo drobny lub granulowany, można użyć także cukru trzcinowego, dzięki któremu wypiek będzie miał nie tylko inny kolor, ale także delikatnie inny smak. Drobne kryształki są łatwiejsze do rozpuszczenia i znacznie zmniejsza się wtedy ryzyko zwarzenia się białek, będącego rezultatem zbyt długiego ubijania.

Żeby zrobić bezę, wystarczy także podstawowy sprzęt kuchenny. Do ubijania białek z cukrem warto wybierać miski szklane lub metalowe, przechowywane w temperaturze pokojowej. Do samego procesu ubijania można użyć tradycyjnej trzepaczki ręcznej lub miksera.

Jak długo i w jakiej temperaturze piec bezę, żeby była chrupiąca?

Temperatura pieczenia może wynosić od 80 do 140 st. C. Tak duże różnice wynikają przede wszystkim z rodzaju posiadanego piekarnika. W starszych piekarnikach często zdarza się tak, że rzeczywista temperatura jest znacznie niższa niż ta widoczna na wyświetlaczu. W piekarniku z termoobiegiem temperaturę można z kolei ustawić nieco niższą.

To, w ilu stopniach piecze się bezy oraz jak długo trzyma się bezę w piekarniku, zależy również od pożądanej struktury ciasta. Jeśli beza ma być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, warto ustawić niższą temperaturę lub piec ją krócej. Twarde i chrupiące bezy uzyskuje się dzięki wysokim temperaturom.

Jak piec bezy? Krok po kroku

W zależności od wielkości bezy lub liczby bez, które chce się uzyskać, można użyć mniej lub więcej składników. Zakłada się, że do przygotowania 70 sztuk bez-ciasteczek potrzebne są 4 kurze białka i 200 g cukru. Proporcje można dopasować do swoich potrzeb. Składniki powinny znajdować się w oddzielnych miskach.

1. Pierwszy krok to ubijanie białek. Ubijaj je na średnich obrotach aż to momentu powstania półsztywnej piany.

2. Zwiększ moc miksera i ponownie ubijaj białka, stopniowo dodając do nich cały cukier.

3. Kiedy masa będzie jednolita, a cukier całkowicie się w niej rozpuści, przełóż ją na blachę, tworząc małe bezy lub płaską warstwę do wykorzystania na ciasto.

4. Masę przełóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 60–150 minut.

5. Wyłącz piekarnik i odczekaj do ostygnięcia masy.

6. Wyciągnij bezę z piekarnika. Smacznego!

Jak piec bezę w piekarniku? Błędy, których należy unikać

Choć beza powstaje z dwóch składników i wydaje się prosta w przygotowaniu, dość często nie wychodzi taka, jak powinna. Co może być tego przyczyną?

  • Zły materiał miski i trzepaczki. Jak zostało już wcześniej wspomniane, bezę przygotowuje się wyłącznie przy użyciu naczyń szklanych lub metalowych.
  • Nierozgrzany piekarnik. Jeśli beza zostanie wyłożona na blachę i nie będzie można jej od razu przełożyć do piekarnika, po krótkim czasie zacznie się rozpływać i nie odzyska już utraconej konsystencji. Piekarnik warto zacząć rozgrzewać jeszcze przed rozpoczęciem robienia masy.
  • Zwarzone białka. Zbyt długie ubijanie sprawi, że gęsta i dobrze ubita masa z powrotem stanie się lejąca i nie będzie można wykorzystać jej do przygotowania bezy.

Co sądzisz o tym artykule?
93
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0