Przepisy kulinarne

Insalatina – zdrowy sposób na świeżą sałatkę!

Zdrowe sałatki królują w naszych kuchniach – dowolność składników, świeży smak i mnóstwo witamin to ich najważniejsze zalety. Jeśli uwielbiasz kolorowe sałatki bazujące na świeżych składnikach, pora abyś odkrył insalatinę – niewielkie listki bogate w smak szybko zdobędą Twoje serce!

Insalatina to doskonały pomysł na wprowadzenie nieco świeżości do swojej kuchni – szczególnie jeśli jesteś fanem sałatek bazujących na świeżych, soczystych składnikach. Dowiedz się, czym jest insalatina i jak ją przyrządzić, aby cieszyć się wybornym smakiem tych maleńkich listków!

Insalatina – co to jest?

Insalatina to sałata typu baby – oznacza to, że ma niewielkie, bardzo delikatne listki. Insalatina ma subtelny, nieco orzechowy smak z nutą goryczki – ta jednak jest wyczuwalna jedynie wtedy, kiedy skusimy się na chrupanie samodzielnych listków. W sałatce, w połączeniu ze świeżymi składnikami, serem lub warzywami, insalatina traci swoją goryczką i pozostaje jedynie orzechowy posmak, który sprawi, że insalatina szybko zdobędzie Twoje serce i stanie się Twoją ulubioną sałatą. Insalatina przypomina nieco rukolę – jej kształt liści jest podobny, jednak są mniejsze. Z tego powodu doskonale pasuje do każdego, kto przepada za smakiem rukoli, jednak szuka urozmaicenia w swojej kuchni. Insalatinę znajdziesz w wielu sieciowych supermarketach, które chętnie zaskakują nas nowościami. Miej oczy szeroko otwarte i kiedy tylko nadarzy się okazja, skorzystać z niej, kup insalatinę i wypróbuj przepisy z tą pyszną sałatą baby !

Z czym łączyć insalatinę?

Insalatina, podobnie jak większość sałat, jest bardzo podatna na łączenie z najbardziej różnorodnymi składnikami. Z tego powodu masz pełną dowolność – możesz dodać do niej ulubione warzywa, aby przygotować pyszną sałatkę . Insalatina nadaje się także do przygotowania pesto – w takiej wersji polecamy ją wszystkim fanom makaronów, którzy przepadają za pesto, jednak szukają alternatywy dla pesto z bazylii czy suszonych pomidorów. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które są bardzo proste w przygotowaniu – dzięki nim w kilka chwil stworzysz pyszne dania z wykorzystaniem insalatiny . Pamiętaj jednak, że ta mała sałata jest na tyle wdzięczna, że dobrze sprawdzi się również w przypadku bardziej wysublimowanych dań – to porada dla każdego, kto kocha oddawać się kulinarnemu szaleństwu, nie zapominając jednak o zasadach zdrowego odżywiania!

Insalatina – przepisy

Pesto z insalatiny

Składniki:

– opakowanie listków insalatiny,

– garść liści świeżej bazylii,

– kilka ząbków czosnku,

– dobrej jakości oliwa z oliwy – około 100 ml,

– dwie łyżki soku z cytryny,

– garść orzechów nerkowca, pistacji lub innych ulubionych orzechów.

Dokładnie umyj liście i zblenduj je na gładką masę. Dodaj posiekany drobno czosnek i orzechy, połowę oliwy, sok z cytryny, szczyptę soli i świeżego pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli pesto tego wymaga, dodaj resztę oliwy. Pesto wymieszaj z ulubionym makaronem, dodać do tego kilka listków insalatiny i pomidorków cherry. Smacznego!

Uwaga – pesto możesz przechowywać w szklanym słoiczku. Przykryj je odrobiną oliwy z oliwek, aby nie straciło swoich właściwości. Dzięki temu ten przysmak zawsze będzie czekał na Ciebie w lodówce.

Insalatina – sałatka z rzodkiewką, papryką, cebulą czerwoną i serem pleśniowym

Składniki:

– opakowanie insalatiny,

– pęczek rzodkiewek,

– papryka czerwona,

– czerwona cebula,

– ulubiony ser pleśniowy.

Dressing:

– ocet winny,

– sos z cytryny,

– sól i pieprz.

Dokładnie umyj warzyw, pokrój je według upodobań i wymieszaj. Przygotuj dressing i delikatnie wymieszaj z nim listki. Na sam koniec posyp sałatę serem pleśniowym. Podawać ze świeżym pieczywem z dodatkiem masła. Smaczna porcja zdrowia gotowa!

Insalatina – podsumowanie

Insalatina doskonale sprawdzi się podczas kulinarnych eksperymentów. Kiedy uda Ci się znaleźć ją w sklepie, zaopatrz się w ulubione warzywa i przygotuj sałatkę z wykorzystaniem tych składników, które najbardziej lubisz. Możesz swobodnie wykorzystać pomidory, ogórki, cebulę białą i czerwoną, ser feta lub ser pleśniowy, różnorodne sosy i zioła, a także łososia lub mięso z kurczaka. Sprawdzi się również chorizo – jeśli je lubisz, możesz swobodnie łączyć z insalatiną! Pamiętaj, że tak naprawdę od Ciebie zależy, z czym ją połączyć, ponieważ idealnie komponuje się z każdym składnikiem – na tym właśnie polega magia insalatiny! Smacznego!

Co sądzisz o tym artykule?
87
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0