Migdały z pieprzem
Składniki:
migdały
pieprz
Przygotowanie:
Wieczorem namoczyć migdały w zimnej wodzie. Rano obrać, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i zjeść.
Bezmięsny żurek z chrzanem, jajkami i grzybami
Składniki:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
2 marchewki
1 por - tylko biała część
500 ml wywaru lub wody
400 g boczniaków
1 łyżka tartego chrzanu
500 ml żurku
sól i pieprz
majeranek do smaku
Dodatki:
4 jajka ugotowane na miękko
4 kromki pieczywa razowego
4 łyżki chrzanu ze śmietaną
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz por. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie, smażyć przez chwilę. Zalać wywarem lub wodą. Gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki boczniaki i dodać do zupy. Gotować chwilę, dodać żurek. Doprawić chrzanem, pieprzem, solą i majerankiem.
Pieczywo razowe posmarować chrzanem i zapiec w piekarniku aż chrzan się przypiecze.
Zupę podawać z jajkami gotowanymi na miękko oraz grzankami.
Gulasz z dyni i ciecierzycy
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki klarowanego masła
1 łyżeczka mielonego kminu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
kawałek cynamonu
1 marchewka
500 g dyni piżmowej
2 słodkie ziemniaki
1 słoik ciecierzycy
7-8 cm świeżego imbiru
garść rodzynek
1 puszka pomidorów
2 szkl. wywaru warzywnego lub wody
sól i pieprz
ryż pełnoziarnisty do podania
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na klarowanym maśle. Dodać suche przyprawy i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dynię, bataty pokrojone w kostkę i odcedzoną ciecierzycę. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok do gulaszu. Dodać rodzynki, pomidory z puszki i wywar. Dusić aż warzywa będą miękkie. Gulasz podawać z ugotowanym ryżem pełnoziarnistym.
Śniadaniowe zapiekane jabłka
Składniki:
2 szkl. płatków owsianych
1 puszka mleka kokosowego
garść rodzynek
1 łyżka cynamonu
4 duże twarde jabłka
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Płatki owsiane ugotować w mleku kokosowym z dodatkiem szklanki wody, rodzynek i cynamonu. Jabłka wydrążyć, aby powstały głębokie miseczki. Ugotowaną owsiankę nałożyć do jabłek i piec w piekarniku przez 35 min. aż jabłka będą miękkie. Orzechy włoskie wyłożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika razem z jabłkami na 15-20 min. Jabłka posypać posiekanymi orzechami.
Syrop z pigwowca do herbaty
Składniki:
8 owoców pigwowca
5 łyżek miodu
2-4 goździki
1 kawałek cynamonu
Przygotowanie:
Owoce pigwowca przekroić i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i umieścić w słoiku. Zalać miodem i dodać przyprawy. Zakręcić i wstrząsnąć. Odstawić na kilka dni. Co jakiś czas mieszać. Dodawać do herbaty.
Rozgrzewający napój z imbiru, kurkumy, miodu i cytryny
Składniki:
duży kawałek imbiru
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka miodu
sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Imbir zetrzeć na tarce i wycisnąć z niego sok do szklanki. Dodać do soku pozostałe składniki i wymieszać. Zalać ciepłą wodą i wypić.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN